• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  13%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%

Με στάσεις εργασίας η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ζητούν μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Πέμπτη

 • A-
 • A+

Με κεντρικό αίτημα τους μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) κηρύσσουν για αύριο, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, πανελλαδική κινητοποίηση με παράλληλες στάσεις εργασίας.

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλει τις προτάσεις για την εκπαίδευση που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) αλλά και την επικαιροποιημένη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «πλευρές των προτάσεων αυτών συναντώνται στο 3ο Μνημόνιο, στα πορίσματα Λιάκου, Γαβρόγλου, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και σε δηλώσεις υπευθύνων και ανευθύνων περί την εκπαίδευση του κεφαλαίου».

Οι προτάσεις, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, κινούνται στους παρακάτω άξονες:

■ Μείωση του μισθοδοτικού κόστους.

■ Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

■ Αυτοχρηματοδότηση των σχολείων στο πλαίσιο της λεγόμενης «αυτονομίας» και κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιδόσεις ή τις εγγραφές.

■ Μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στη λειτουργία και το έργο των σχολείων.

■ Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

■ Δραστικός περιορισμός του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος.

■ Αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.

■ Πλήρης εισαγωγή της αξιολόγησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς, συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και τους μισθούς των εκπαιδευτικών.

■ Επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

■ Ενδυνάμωση του ρόλου του διευθυντή και υποβιβασμός του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

Αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο στις 14.00, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις ή στις Περιφέρειες, σε ώρες που θα αποφασίσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ.

Μάλιστα, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας (12.00-14.00 και 14.00-16.00).

Επιπλέον αποφασίστηκε η συνδικαλιστική κάλυψη στους Συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά, που δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη Θεματική Εβδομάδα, αλλά και η κατάθεση αιτήματος στο υπουργείο Παιδείας για την επαναφορά των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά Λύκεια, μέτρο το οποίο ζητούν να καθιερωθεί και στα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο βρίσκονται εν μέσω μιας συντονισμένης, σχεδιασμένης και άκρως αντιδραστικής αντι-μεταρρύθμισης σε πλήρη αντιδιαστολή τόσο με τις θέσεις και προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος όσο και με τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η οποία καταλήγει:

«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα αναχαιτίσει τη μεγαλύτερη ανατροπή των εκπαιδευτικών κατακτήσεων δεκαετιών που επιχειρείται.

»Να απαιτήσει και να επιβάλει την ολόπλευρη, ποιοτική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση όλων των παιδιών, μαζί με την ουσιαστική καταξίωση και αναβάθμιση των εκπαιδευτικών της χώρας».

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, η ΔΟΕ κηρύσσει με τη σειρά της δίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας (12.00-14.00 και 14.00-16.00) τη μέρα της κινητοποίησης και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτήν μαζικά και δυναμικά, ενώ συμπαραστάτρια στο πλευρό των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στέκεται και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Ναι» στις απειλές... «ναι» στις απολύσεις
Στις καταγγελίες εργαζομένων για απειλές από τους εργοδότες για τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα, προστίθενται οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για «πογκρόμ απολύσεων»...
«Ναι» στις απειλές... «ναι» στις απολύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
Το Γενικό Συμβούλιο του ανώτατου οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων προκηρύσσει απεργία-αποχή από την εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με κάμερες.
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
​Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο υπ. Παιδείας και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση του συστήματος διορισμών, το οποίο εξισώνει τα κριτήρια προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων. Η έναρξη...
Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
Χωρίς αυτούς, πολλά σχολεία δεν θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο. Κάθε χρόνο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναπληρώνουν τον εαυτό τους, σε διαφορετικό σημείο της χώρας, με μισθούς πείνας, αντιμέτωποι με εξωφρενικά...
Η Παιδεία δεν αντέχει άλλες... εκπτώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, σχολίασε τις προτάσεις του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση....
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας