Η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο είναι ο καταλύτης που μετασχηματίζει τη ζωή μας, ανοίγοντας νέες προοπτικές και βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας. Η σειρά ντοκιμαντέρ "Being Digi-Sapiens", μια παραγωγή της Warner Brothers Discovery με την υποστήριξη της Huawei, ταξιδεύει στην Ευρώπη και μας αποκαλύπτει πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν τη ζωή σε διαφορετικές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα το Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι.
Με παρουσιάστρια τη Σουηδή εφευρέτρια, ρομποτική μηχανικό και YouTuber Simone Giertz, η σειρά εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία επηρεάζει την υγεία, την εργασία, την επικοινωνία και τη βιωσιμότητα.
Τεχνολογία που Συνδέει τον Άνθρωπο με τη Ζωή
Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο "Connecting with Ourselves", η Simone επισκέπτεται τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ισπανία για να καταγράψει πώς οι τεχνολογίες αιχμής αλλάζουν τη ζωή μας. Στη Βόννη, ανακαλύπτει ένα σπίτι που διαθέτει «το γρηγορότερο ίντερνετ στη Γερμανία», ενώ στη Φινλανδία επισκέπτεται ένα αθλητικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί δεδομένα για να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Στη Βαρκελώνη, στο ιστορικό Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, παρακολουθεί τη χρήση ψηφιακών διδύμων για την αναπαράσταση ενός ανθρώπινου οργάνου, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να αναλύσουν τη λειτουργία της καρδιάς μέσω τρισδιάστατων εκτυπώσεων. Αυτή η ενσωμάτωση τεχνολογίας στην ιατρική δίνει νέα διάσταση στη φροντίδα των ασθενών.
Σύνδεση Κοινοτήτων: Η Έξυπνη Πόλη της Μάλαγας
Το δεύτερο επεισόδιο, "Connecting with Others", μας οδηγεί στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου η τοπική δημοτική αρχή συνεργάζεται με τη Huawei για να μεταμορφώσει την πόλη σε μια έξυπνη πόλη.
Η εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi σε μια από τις παλαιότερες αγορές της πόλης επιτρέπει στους εμπόρους να χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για πωλήσεις, τιμολόγηση και παραγγελίες. Με τη βοήθεια αυτής της υποδομής, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πελάτες πέρα από τα γεωγραφικά τους όρια, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε η Alicia Izquierdo, Σύμβουλος Καινοτομίας στη Μάλαγα: "Το Wi-Fi ανοίγει τον δρόμο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σύνδεση των πολιτών με την πόλη τους."
Στο Επίκεντρο η Ελλάδα: Τεχνολογία για τη Φύση
Στο τρίτο επεισόδιο, "Connecting with Nature", η Simone επισκέπτεται την Αθήνα και το Κτήμα Συγγρού, όπου η Huawei σε συνεργασία με την PROBOTEK παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών.
Στο Κτήμα Συγγρού, ένα δασώδες δημόσιο πάρκο στο Μαρούσι, η Huawei έχει συνεργαστεί με εταίρους για την ανάπτυξη μιας λύσης που συνδυάζει αισθητήρες καπνού και θερμότητας, drones και τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, πριν αυτές ξεφύγουν από τον έλεγχο. Περισσότεροι από 500 αισθητήρες παρακολουθούν το κτήμα μέρα και νύχτα για καπνό, σωματίδια στον αέρα, ξηρότητα ή μη φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Η Giertz είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στο Κτήμα Συγγρού μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών. Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη start-up PROBOTEK στο πλαίσιο του προγράμματος της Huawei “TECH4ALL”, δεν ανιχνεύει μόνο τις πυρκαγιές, αλλά παρέχει και ανάλυση εξάπλωσης φωτιάς, σχεδιασμό εκκένωσης και προγραμματισμό διαδρομών για πυροσβεστικά οχήματα. Χρησιμοποιώντας ράβδους καπνού, η Simone δοκιμάζει την ταχύτητα απόκρισης του συστήματος πυροπροστασίας στο Κτήμα Συγγρού.
Καινοτομία σε αμπελώνες
Στη Γερμανία, η Simone επισκέπτεται έναν οικογενειακό αμπελώνα που χρησιμοποιεί το 5G για να διαχειρίζεται την παραγωγή κρασιού. Από την υγρασία του εδάφους έως τις ζημιές από παράσιτα, όλα τα δεδομένα «ανεβαίνουν» στο «Vineyard Cloud», όπου με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται η ανάλυση και η λήψη αποφάσεων.
Η Δέσμευση της Huawei για ένα Βιώσιμο Μέλλον
Η Huawei δεν είναι απλώς υποστηρικτής της σειράς, είναι πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Από την προστασία του περιβάλλοντος έως τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, η εταιρεία δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η σειρά "Being Digi-Sapiens" είναι ένα μόνο δείγμα του τρόπου να δούμε πώς η τεχνολογία μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Μέσα από κάθε επεισόδιο, βλέπουμε πώς η ψηφιακή καινοτομία μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, να ενισχύσει την οικονομία και να προστατεύσει το περιβάλλον.
Το τρίτο επεισόδιο που αναφέρεται στο Κτήμα Συγγρού Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Huawei: https://www.huawei.com/en/media-center/multimedia/videos/2024/discovery-digi-sapiens-ep3
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας