• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ισραηλινό Πρέσβη κ. Noam Katz, τον Κινέζο Πρέσβη κ. Xiao Junzheng, τον Γενικό Διευθυντή της MORE Energy κ. Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου και την Αρχισυντάκτρια της Ναυτεμπορικής κ. Νατάσα Στασινού

Ιωάννης Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ενεργειακή μετάβαση με κίνητρα για πράσινες επενδύσεις και ισχυρούς διαχειριστές δικτύων

Advertorial
 • A-
 • A+
Την ανάγκη για ισχυρούς και αποτελεσματικούς διαχειριστές δικτύων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων διεθνών συνθηκών, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε η εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι «η Ελλάδα με το ανανεώσιμο δυναμικό που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει μία χώρα - υπόδειγμα για το πόσο γρήγορα και με πόση ασφάλεια μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση». Προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το  ρυθμιστικό περιβάλλον να παρέχει ισχυρά κίνητρα για πράσινες επενδύσεις και παράλληλα να επιτρέπει την γρήγορη υλοποίησή τους, μέσα από κρίσιμες παρεμβάσεις στο έργο των διαχειριστών, όπως η συντόμευση των αδειοδοτήσεων, αλλά  και η δυνατότητα προσέλκυσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Με τη χώρα να στοχεύει στα 25 GW εγκατεστημένης ισχύς από μονάδες ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μάργαρης ανέδειξε την κρισιμότητα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογούνται με τη συνδρομή του ΑΔΜΗΕ καθώς, όπως εξήγησε, θα επιτρέψουν την εξαγωγή της πλεονάζουσας καθαρής ενέργειας από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στις εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις καθώς και στα σύνθετα τεχνικά έργα που υλοποιεί ο Διαχειριστής για την ασφαλέστερη ενσωμάτωση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.  

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ έκανε λόγο και για την ανάγκη εξηλεκτρισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, σχολιάζοντας ότι αν και ο πράσινος μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, θα πρέπει να επιταχυνθεί και σε άλλους νευραλγικούς τομείς όπως τα κτήρια, οι μεταφορές και η γεωργία, οι οποίοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του κ. Μάργαρη:

Ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση με υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον

Τα επόμενα χρόνια που δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας φθηνές μονάδες αποθήκευσης, θα χρειαστούμε ένα «μείγμα» από ΑΠΕ, συμβατικές μονάδες και διασυνδέσεις ώστε να εξασφαλίσουμε τη ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος. Χρειάζεται, λοιπόν να γίνουν βήματα προς ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει ότι έχουμε ισχυρούς διαχειριστές δικτύων καθώς και ισχυρά κίνητρα τόσο για τις εταιρείες να επενδύσουν όσο και για τους παραγωγούς να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση.

Παράλληλα, η τάση απεξάρτησης που υπάρχει από τα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για περισσότερα δίκτυα. Για να είμαστε όμως σε θέση να τα αναπτύξουμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, υπάρχει μία σειρά προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε θεσμικό επίπεδο.

 • Η πρώτη πρόκληση αφορά το αδειοδοτικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση των έργων μεταφοράς, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η αδειοδοτική τους ωρίμανση διαρκεί αρκετά χρόνια και θα πρέπει να επιταχυνθεί.
 • Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προσελκύουμε εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εάν θέλουμε να έχουμε μία πιο γρήγορη ενεργειακή μετάβαση.
 • Η τρίτη πρόκληση είναι να περάσουμε στην εποχή της καθαρής ενέργειας όχι μόνο γρήγορα αλλά και με ασφάλεια. Για τον σκοπό αυτό ωριμάζουμε μία σειρά από σύνθετα τεχνικά έργα ενεργειακής μετάβασης όπως η ανάπτυξη Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας ειδικά για τη διαχείριση της παραγωγής από ΑΠΕ.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις για μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και ενεργειακή ασφάλεια

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το πόσο γρήγορα και με πόση ασφάλεια μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση. Η χώρα μας όπως και τα κράτη της Μεσογείου έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το ανανεώσιμο δυναμικό τους. Αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα αγγίζει τα 10 GW και ο στόχος είναι να την αυξήσουμε σε 25 GW το 2030. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα κάνουμε εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ενέργειας που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν εσωτερικά. Για το λόγο αυτό, τα έργα των διεθνών διασυνδέσεων είναι πολύ σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι διασυνδέσεις αυτές θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση ΑΠΕ, θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα την καταστήσουν έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Μεσογείου. Στο εσωτερικό, μεταξύ άλλων, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διασυνδέσεις των βορείων Κυκλάδων, τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και κατασκευάζουμε τη δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η τελευταία θα αποτελέσει τμήμα της διεθνούς διασύνδεσης  με την Κύπρο και το Ισραήλ, ένα έργο στο οποίο συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία μας και είναι ώριμο χρηματοδοτικά και τεχνικά για να προχωρήσει. Έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε και επενδυτικά στη διασύνδεση αυτή, με την είσοδό μας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης EuroAsia Interconnector, με ποσοστό 25%. Επιπλέον, ωριμάζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή EETC και τον project promoter ELICA ενώ έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τους ομολόγους μας στην κεντρική Ευρώπη για μία νέα διεθνή διασύνδεση που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες το ΥΠΕΝ, η οποία θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα φτάνει στην Αυστρία και την νότια Γερμανία.

Ανάγκη να εξηλεκτριστούν περισσότεροι τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας

Οι στρατηγικές για την ενεργειακή μετάβαση υπαγορεύονται από την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να κάνει πιο τολμηρά βήματα προς τις ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της. Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας «πρασινίζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους, ωστόσο ευθύνεται μόνο για το 30% των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως. Οι υπόλοιπες εκπομπές προέρχονται από τα κτήρια, τις μεταφορές και τη γεωργία, όπου η μετάβαση δεν είναι το ίδιο γρήγορη. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να εξηλεκτρίσουμε περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο όμιλος ΑΔΜΗΕ στηρίζει την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών στα βαλκάνια
Ενεργά στηρίζει ο ΑΔΜΗΕ την επέκταση της συνεργασίας με Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών στα Βαλκάνια.
Ο όμιλος ΑΔΜΗΕ στηρίζει την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών στα βαλκάνια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
Η ενιαία ευρωπαϊκή ενδοημερήσια αγορά έχει πλέον ενσωματώσει τα σύνορα της Ελλάδας (Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Βουλγαρία) και της Σλοβακίας...
Συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και η Εθνική Τράπεζα βράβευσαν την εταιρία iDNA Genomics
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» βράβευσαν τις 10 καλύτερες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις και προϊόντα με δυνατότητα...
Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και η Εθνική Τράπεζα βράβευσαν την εταιρία iDNA Genomics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η Protergia και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενώνουν τις δυνάμεις τους για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας
«Την ενέργεια δεν την στερούμαστε, αλλά ούτε και τη σπαταλάμε» είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας καμπάνιας της Protergia, όπου ο Γιάννης...
Η Protergia και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενώνουν τις δυνάμεις τους για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τηλεγραφία & Τηλεφωνία. Ιστορίες επικοινωνίας πριν & μετά την Μικρασιατική Καταστροφή
Η Νέα Ψηφιακή Περιοδική Έκθεση με τίτλο "Οι Τηλεπικοινωνίες το 1922" είναι μπροστά σου μέσα από τις συλλογές αντικειμένων, τηλεγραφημάτων και το πλούσιο φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου...
Τηλεγραφία & Τηλεφωνία. Ιστορίες επικοινωνίας πριν & μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας