• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  87%

Βιομηχανία φθοριούχων αερίων - Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας

Advertorial
 • A-
 • A+

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται μια κομβική βιομηχανική και συνολικά παραγωγική δραστηριότητα,  που αφορά άμεσα τις πολιτικές επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και συνολικά της “Πράσινης Μετάβασης” στην Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Ο λόγος για τη  βιομηχανία φθοριούχων αερίων αλλά και την  αλυσίδα αξίας που έχει χτιστεί γύρω από αυτήν και έχει άμεση συνάφεια με την προώθηση “πράσινων” λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης, όπως οι αντλίες θερμότητας. Να σημειωθεί ότι τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ψύξης, κλιματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας όπως οι προαναφερθείσες αντλίες θερμότητας.

Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος των φθοριούχων αερίων, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντές του,  αντιμετωπίζει ένα πολύ ασταθές περιβάλλον σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για λύσεις φθοριούχου αερίου χαμηλού GWP που θα χρησιμοποιηθούν σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας.
Πέρα από τα θεσμικά ζητήματα που θέτει η συζήτηση για έναν νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θα ρυθμίζει την εν λόγω αγορά υπάρχει και το θέμα της “μαύρης” διακίνησης  φθοριούχων αερίων που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί σειρά “παράπλευρων” ζητημάτων.

Το ιστορικό

Παίρνοντας το “νήμα” από την αρχή αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φθοριούχα αέρια τέθηκε σε ισχύ το 2014,  σε συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, με στόχο να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των φθοριούχων αερίων στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα ο εν λόγω κανονισμός της Ε.Ε. για τα φθοριούχα αέρια έθεσε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων που στόχευε στη μείωση της χρήσης φθοριούχων αερίων και στη συνέχεια στη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τα φθοριούχα αέρια κατά τα δύο τρίτα των επιπέδων του 2014 έως το 2030.

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση για αναθεώρηση του κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια προτείνοντας περαιτέρω και αυστηρότερο έλεγχο στη διακίνηση αλλά και επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης των φθοριούχων αερίων.
Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί, στόχος της Ε.Ε. είναι τώρα να μειώσει τις εκπομπές φθοριούχων αερίων κατά 98% έως το 2050. Μάλιστα η όλη συζήτηση είναι σε εξέλιξη και παράλληλα έχει τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών με στόχο να εγκριθεί το 2023.

Το “καμπανάκι”

Βέβαια, η βιομηχανία φθοριούχων αερίων και η αλυσίδα αξίας (κατασκευαστές εξαρτημάτων, επαφές,…) έχουν ήδη προσαρμοστεί στη σταδιακή κατάργηση των HFC που ανακοινώθηκε ήδη από το 2014 και έχουν προγραμματίσει τις επενδύσεις και τη μετάβασή τους σε εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι νέες προτεινόμενες αναθεωρήσεις του κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια σημαίνουν ότι θα πρέπει οι εταιρείες και οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα στα νέα υψηλότερα πρότυπα. Αυτό, όμως, όπως τονίζεται, δημιουργεί ένα πολύ ασταθές περιβάλλον σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για λύσεις φθοριούχου αερίου χαμηλού GWP που θα χρησιμοποιηθούν σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας.

Ουσιαστικά η απειλή για ελλείψεις στην αγορά που θα καταστήσουν τους στόχους εγκατάστασης αντλιών θερμότητας ανεδαφικό είναι ορατή. Αντίθετα μια σταδιακή κατάργηση των HFC που προτείνεται από εκπροσώπους του κλάδου,  θα μπορούσε να αποτρέψει τα όποια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην επάρκεια ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών σε κλίμακα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει θέσει στόχους για την ανάπτυξη 10 εκατομμυρίων αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, ωστόσο, με βάση στελέχη τη αγοράς, ο περαιτέρω περιορισμός της παραγωγής φθοριούχου αερίου όχι μόνο περιορίζει την προσφορά για αντλίες θερμότητας, αλλά δημιουργεί επίσης ένα ασταθές επενδυτικό περιβάλλον για την προγραμματισμένη παραγωγή.

Κι αυτό την ώρα που, όπως αναφέρεται, η Ε.Ε. έχει θέσει φιλοδοξίες στο νέο πακέτο RePowerEU να αυξήσει τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, όπως οι αντλίες θερμότητας. Σε εθνικό επίπεδο, μάλιστα, και οι κυβερνήσεις κάνουν επίσης συστάσεις στα νοικοκυριά/εταιρείες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κάτι που όμως δε συνάδει, όπως τονίζεται, με τα δεδομένα που ο κλάδος των φθοριούχων αερίων αντιμετωπίζει.

Η “μαύρη” αγορά

Άλλο  ένα θέμα που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Fluorocarbon European Fluorocarbon Technical Committee (EFCTC), μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (Cefic), που  εκπροσωπεί τους κατασκευαστές φθοριούχων αερίων (F-Gases) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι το θέμα της παράνομης διακίνησης.

Η EFCTC, τα μέλη της οποίας έχουν σχετικές πιστοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, των εφαρμογών που χρησιμοποιούν HFC (υδροφθοράνθρακες), HFO (υδροφθορο-ολεφίνες) και HCFO (υδροχλωροφθορο-ολεφίνες), εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το παράνομο εμπόριο. Όπως αναφέρεται υπάρχει μια μεγάλη μαύρη αγορά φθοριούχων αερίων εντός της Ε.Ε., η οποία όχι μόνο “φαλκιδεύει” την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά υπονομεύει επίσης το ισχύον σύστημα ποσοστώσεων και τους ευρύτερους κλιματικούς στόχους.

 Μάλιστα η EFCTC εκτιμά ότι η μαύρη αγορά HFC θα μπορούσε να είναι έως και το ένα τρίτο της νόμιμης αγοράς HFC, με ένα μέγεθος που ισοδυναμεί με έως και 31 εκατομμύρια τόνους CO2 με βάση τα δεδομένα του 2019. Μόνο το 2021, οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έδειξαν ότι περισσότεροι από 230 τόνοι παράνομα εισαγόμενων φθοριούχων αερίων κατασχέθηκαν σε πολλές χώρες. Μάλιστα, φθοριούχα αέρια αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ε.Ε. σε μία εβδομάδα (Ευρωπόλ 2021), γεγονός που υπονομεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία που τηρεί το σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή δράσης που δημιούργησε η EFCTC για την αναφορά παράνομης δραστηριότητας αποκάλυψε 1.595 περιπτώσεις παράνομης λαθρεμπορίας στην Ε.Ε. μόνο το 2021. Το δε 2021, η EFCTC ανέφερε συνολικά 1.595 διαδικτυακές παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.587 έχουν αφαιρεθεί επιτυχώς, ενώ κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κοινών επιθεωρήσεων το 2021, περισσότεροι από 4.200 κύλινδροι παράνομα εισαγόμενων υδροφθορανθράκων (HFC) εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά (OLAF 2021).

Γεωγραφική εξάπλωση

Να σημειωθεί ότι το 2021, η εταιρεία ερευνών Kroll διαπίστωσε ότι το 47% των περιπτώσεων παράνομου εμπορίου καταγράφηκαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, είναι σημαντικό το ποσοστό καταχωρίσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στην Κεντρική Ευρώπη (25%) και τη Δυτική Ευρώπη (23%), την Ιταλία και τη Μάλτα (3%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
MYTILINEOS Smart Cities: Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου
Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα...
MYTILINEOS Smart Cities: Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση €16,6 εκ. από την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για την αύξηση ποσοστού συμμετοχής στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Υπογράφτηκε σήμερα, 23 Νοεμβρίου, η συμφωνία για την απόκτηση μετοχών των εταιρειών ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. συνολικής αξίας €16,6...
Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση €16,6 εκ. από την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για την αύξηση ποσοστού συμμετοχής στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
WHAT’S UP: Δωρεάν data στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές
Απρόσκοπτη πρόσβαση στο internet κάθε φορά που βρίσκονται στη σχολή τους, προσφέρει στους φοιτητές το WHAT’S UP, με τη νέα υπηρεσία «Δωρεάν Data στο Πανεπιστήμιο».
WHAT’S UP: Δωρεάν data στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) στο 5ο Athens Investment Forum: Δεν μπορούν να υπάρξουν ΑΠΕ χωρίς δίκτυα
Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων είναι ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς σχεδιασμού για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς ΑΠΕ χωρίς δίκτυα δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της...
Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) στο 5ο Athens Investment Forum: Δεν μπορούν να υπάρξουν ΑΠΕ χωρίς δίκτυα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Black Friday deals και στην ασφάλεια αυτοκινήτου; Κι όμως γίνεται!
Η Black Friday 2022 έφτασε και είστε ήδη έτοιμοι να πατήσετε το πολυπόθητο “προσθήκη στο καλάθι” και να πάρετε όλα αυτά που θέλετε εδώ και μήνες με πολύ καλή έκπτωση.
Black Friday deals και στην ασφάλεια αυτοκινήτου; Κι όμως γίνεται!
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Έρευνα για το κάπνισμα: Το τσιγάρο βλάπτει και τις σχέσεις
Εκτός από την υγεία μας, το κάπνισμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και σε όλο το φάσμα των σχέσεων μας, όπως επιβεβαιώνει η νέα πανελλαδική έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της Παπαστράτος, με τίτλο...
Έρευνα για το κάπνισμα: Το τσιγάρο βλάπτει και τις σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας