• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.9°C / 33.8°C
  5 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.7°C / 37.5°C
  2 BF
  27%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  0 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.4°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 35.3°C
  4 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.9°C
  2 BF
  28%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  24%

Ο κος. Μάριος Ρίζος, CEO της Aurarius Investment Group, ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η κα. Καλογήρου Ευθυμία Διευθύντρια Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας και η κα. Κατερίνα Λιάκου, Lead Developer της Aurarius Investment Group στην Ελλάδα

Καταλύτης για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Advertorial
 • A-
 • A+
Ορόσημο η σύμβαση σύνδεσης 17 εκ. Νm3 με την «Υδρανθός».

Ιστορικό υψηλό στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου κατά 17 εκ. Νm3 ετησίως αποφέρει η συμφωνία μεταξύ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της «Υδρανθός», για τη σύνδεση της νέας θερμοκηπιακής Μονάδας Υδροπονικής καλλιέργειας στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.  Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δρα ως καταλύτης όχι μόνο για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία «Υδρανθός Μ.Ι.Κ.Ε.», Αμερικανικών συμφερόντων της Aurarius Investment Group με έδρα στην Washington D.C., προχωράει στην υλοποίηση μιας θερμοκηπιακής μονάδας υψηλής τεχνολογίας για την καλλιέργεια ντομάτας εκατοντάδων στρεμμάτων στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Η Υδρανθός θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο σε νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 10 MW με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και διοξείδιο του άνθρακα. Η εν λόγω θερμοκηπιακή μονάδα υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική το 2025. Η επένδυση έχει συμπεριληφθεί στο υποβληθέν Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026 και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η συνεπής υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων της Εταιρείας στη βάση τεχνικο – οικονομικών κριτηρίων αποδοτικότητας, γεννά πολλαπλά οφέλη για την  επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Αδείας. Ο παραγωγικός κλάδος και οι βιομηχανίες επωφελούνται λειτουργικά από τη χρήση του φυσικού αερίου καθώς αξιοποιούν τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή μέσω του δικτύου διανομής για τον βέλτιστο σχεδιασμό και την διαχείριση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες καταναλώσεις που καταγράφονται από τις βιομηχανίες τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμβάλλουν στην αύξηση των διανεμηθέντων όγκων φυσικού αερίου, ενισχύουν την αποδοτικότητα και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δικτύου διανομής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μάριου Ρίζου, η Aurarius Investment Group, μέσω της εταιρείας «Υδρανθός MΙΚΕ», σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών μονάδων πρωτοποριακής τεχνολογίας σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών, στοχεύοντας τόσο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών όσο και σε υγιείς οικονομικές αποδόσεις.

Τα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας αποτελούν εξελιγμένες παραγωγικές μονάδες που σήμερα λειτουργούν αποτελεσματικότερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Βασικά συστατικά για τη παραγωγική τους διαδικασία αποτελούν η θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα – τα οποία αμφότερα αποτελούν υποπροϊόντα της Συμπαραγωγής παράλληλα με την ηλεκτρική ενέργεια.  Η τεχνολογία της Συμπαραγωγής μπορεί τυπικά να ανακτήσει -μέσω εναλλακτών- πάνω από το 80 % της παραγόμενης θερμότητας. Εκτός από τη χρήση της ανακτώμενης θερμότητας, η συμπαραγωγή είναι επίσης ωφέλιμη για το περιβάλλον, καθώς αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η συμπαραγωγή μπορεί να εξοικονομήσει έως και το 30 % των καυσίμων σε σύγκριση με τη συμβατική «διαχωρισμένη παραγωγή» θερμότητας και ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας τόνισε ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες φυσικού αερίου και οι μονάδες συμπαραγωγής αποτελούν ιδανική λύση για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την επίτευξη της απανθρακοποίησης του βιομηχανικού κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο, η μελλοντική έγχυση ανανεώσιμων αερίων με μειωμένο ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και η βελτιστοποιημένη χρήση του δικτύου μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών διανομής, θα προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση της ζήτησης, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του ενεργειακού συστήματος. Έννοιες που σχετίζονται άμεσα με την εκπλήρωση των μεσοπρόθεσμων (2030) και μακροπρόθεσμων (2050) ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με συνέπεια στο στρατηγικό της σχεδιασμό, συνεχίζει την υλοποίηση των αναπτυξιακών της προγραμμάτων, για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου, με ύψιστη μέριμνα την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Βιοϊατρικές Επιστήμες: Το κατάλληλο σημείο εκκίνησης για μία σπουδαία σταδιοδρομία
Για τους περισσότερους απόφοιτους Λυκείου και τις οικογένειές τους, η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί μία σημαντική απόφαση, που έρχεται συνήθως έπειτα από πολλή σκέψη και έρευνα.
Βιοϊατρικές Επιστήμες: Το κατάλληλο σημείο εκκίνησης για μία σπουδαία σταδιοδρομία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Φαρμακευτική: Μία πολύπλευρη επιστήμη που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών
Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που επήλθαν, μας έβαλαν στη διαδικασία να επανεξετάσουμε πολλούς τομείς της ζωή μας, ενώ μας έδωσε ένα σημαντικό και πολύτιμο μάθημα, διότι επεσήμανε τη σπουδαιότητα και την...
Φαρμακευτική: Μία πολύπλευρη επιστήμη που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας