• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.1°C / 33.5°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 33.0°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.3°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  39%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.4°C
  3 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 33.1°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  42%

Φαρμακευτική: Μία πολύπλευρη επιστήμη που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών

Advertorial
 • A-
 • A+

Τα τελευταία 2 χρόνια ο κόσμος βίωσε ένα μεγάλο «ντόμινο» αλλαγών, το οποίο δεν μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε. Αυτή η πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη ανέτρεψε ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, ενώ μας έβαλε στη διαδικασία να επανεξετάσουμε πολλούς τομείς της ζωή μας. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μας έδωσε ένα σημαντικό και πολύτιμο μάθημα, διότι επεσήμανε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα κάποιων συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων.

Φυσικά, μέσα σε αυτούς τους κλάδους συγκαταλέγεται και η Φαρμακευτική, μία επιστήμη υγείας που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα, μας αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την τεράστια συνεισφορά της στην ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων. Είναι αλήθεια πως η ιστορία της Φαρμακευτικής είναι παράλληλη με την ιστορία της ανθρωπότητας. Ίσως για αυτό θεωρείται και η «επιστήμη του μέλλοντος», δηλαδή ένα επιστημονικό πεδίο που διεγείρει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων υποψήφιων φοιτητών, οι οποίοι καλούνται με το πέρας των σχολικών χρόνων, να επιλέξουν το επαγγελματικό «μονοπάτι» που θα ακολουθήσουν.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς θα μπορέσουν οι μελλοντικοί φαρμακοποιοί να ανταποκριθούν στις εξελίξεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν στον κλάδο τους; Πώς θα καταφέρουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό επιστημονικό πεδίο; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το πενταετές πρόγραμμα σπουδών Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών για τους αποφοίτους του.

Μία πολύπλευρη και αναπτυσσόμενη επιστήμη με μία μεγάλη γκάμα επαγγελματικών επιλογών

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην πώληση φαρμάκων, η οποία αφενός αποτελεί τη βασική και πιο διαδομένη αρμοδιότητα των φαρμακοποιών, διότι ο πραγματικός ρόλος ενός φαρμακοποιού φέρει πολλές περισσότερες ευθύνες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο πολύπλευρη είναι η επιστήμη της Φαρμακευτικής, ότι βασίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης, καθώς συνδυάζει πολλά γνωστικά πεδία, όπως η ιατρική, η χημεία, η βιολογία και η φαρμακολογία, για να διαπιστώσουμε πώς ένας φαρμακοποιός συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από την ακούραστη έρευνα, τη συνεχή ανάπτυξη και τη χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων.

Για όσους επιθυμούν, λοιπόν, να ακολουθήσουν το συναρπαστικό «ταξίδι» της γνώσης που επιβάλλει η επιστήμη της Φαρμακευτικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το καταλληλότερο σημείο εκκίνησης. Όχι μόνο επειδή τους προσφέρει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο δίνει την ίδια βαρύτητα στη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση, αλλά διότι τους εξασφαλίζει γνώσεις και πολύτιμες δεξιότητες, οι οποίες αφορούν σε όλη την γκάμα των φαρμακευτικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής ανάλυσης και της τεχνολογίας, της χημείας, της βιοχημείας, της ανατομίας, της φαρμακολογίας και της τοξικολογίας.

Τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν καταρτισμένους φαρμακοποιούς για ένα καλύτερο μέλλον

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επαγγελματικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας, έτσι και η Φαρμακευτική απαιτεί από τους φοιτητές αφοσίωση, προσήλωση και επιμονή. Αυτό είναι το «τρίπτυχο» της επιτυχίας, το οποίο θα αναβαθμίσει τους φαρμακοποιούς του αύριο σε υπεύθυνους συμβούλους υγείας και αξιόπιστους παρόχους φροντίδας, λόγω της στενής σχέσης που θα αναπτύξουν μετέπειτα με τους ασθενείς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Δρ. Παναγιώτης Παπαγεώργης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «η διαρκής δίψα για συνεχή κατάκτηση της γνώσης είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα που πρέπει να διακατέχει τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς, είτε αυτοί στραφούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά επαγγέλματα, είτε ακολουθήσουν τον δρόμο της έρευνας».

Με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί το πενταετές ελληνόφωνο πρόγραμμα σπουδών της Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει την ακαδημαϊκή κατάρτιση με την εργαστηριακή άσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε εντυπωσιακές υποδομές, με έναν σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και υπό την επίβλεψη έμπειρου επιστημονικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο είναι πάντα πρόθυμο να κατευθύνει τους φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια σπουδών οι φοιτητές πραγματοποιούν 4500 ώρες πρακτικής και εργαστηριακής άσκησης ενώ το τελευταίο έτος σπουδών περιλαμβάνει 12 μήνες πρακτικής άσκησης, από τους οποίους οι έξι μήνες πραγματοποιούνται σε φαρμακείο ανοικτό στο κοινό, ενώ οι υπόλοιποι έξι σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία ή σε πρότυπα ιατρικά κέντρα, όπως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτό που αναδεικνύει το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα «κορυφαίο» πρόγραμμα σπουδών, είναι -μεταξύ άλλων- το γεγονός πως αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Σχολών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Αμοιβαίας Αναγνώρισης. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζει στους αποφοίτους του μία αναγνωρισμένη κατάρτιση με επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ένα «εισιτήριο» για μία σπουδαία επαγγελματική πορεία με σημαντικές προοπτικές ανέλιξης.

Δείτε τα σχετικά videos: Video 1. Video 2.

Σπουδές 5 Αστέρων

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πέντε αστέρια για τις επιδόσεις του στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της στήριξης των φοιτητών, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Ιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή να επικοινωνήσετε στο email [email protected]

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 3 Οκτωβρίου 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μάνος Μανουσάκης στο 26ο συνέδριο του Economist: Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση
Τη σημασία της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων και την ιστορική ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε έναν στρατηγικό ενεργειακό κόμβο, ανέδειξε ο...
Μάνος Μανουσάκης στο 26ο συνέδριο του Economist: Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ε.ΕΝ.Ε - Εκλογή νέου Προέδρου και ΔΣ
Ο νέος Πρόεδρος έχει κατά καιρούς επισημάνει ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα και προτεραιότητα στην στήριξη των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων, στις...
Ε.ΕΝ.Ε - Εκλογή νέου Προέδρου και ΔΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η Ιουλία Τσέτη στο 7ο Delphi Economic Forum
Το δικό της στίγμα αναφορικά με τον ρόλο των Βιοεπιστημών στην ανάκαμψη της οικονομίας και της μεταπανδημικής εποχής, κατέθεσε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων...
Η Ιουλία Τσέτη στο 7ο Delphi Economic Forum
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
To Public Συντάγματος ανανεώνεται!
Με καινούργιο «αέρα», το γνωστό flagship κατάστημα των Public στο Σύνταγμα που υποδέχεται πάνω από 2,2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, παρουσιάζει νέα...
To Public Συντάγματος ανανεώνεται!
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ολοκληρωμένες σπουδές Φυσικοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τι ακριβώς είναι όμως η Φυσικοθεραπεία, ποιο ρόλο παίζει στην υγεία μας και γιατί είναι απαραίτητοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας;
Ολοκληρωμένες σπουδές Φυσικοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας