Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άρωμα MIG και φέτος το καλοκαίρι
dreamstime

Άρωμα MIG και φέτος το καλοκαίρι

  • A-
  • A+

Ελληνική οικονομία και όμιλος MIG πάνε μαζί και φέτος το καλοκαίρι όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος που είναι συνυφασμένος με πολλές πτυχές και κλάδους της Ελληνικής οικονομίας κυριαρχεί και στην οικονομία της φιλοξενίας. «Δεν υπάρχει πολίτης που να μην επιβιβάζεται σε πλοίο της Attica, ή της HSW, να μην γεύεται προϊόντα ή να μην πίνει τον καφέ του στα brand  εστίασης της Vivartia, να  μην απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας από το θεραπευτήριο Υγεία» αναφέρουν στελέχη της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος MIG έχει εταιρείες, που θεωρούνται διαμάντια της ελληνικής οικονομίας όπως η Vivartia, η Attica, η Singular, o Όμιλος υγεία, και η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη σε τζίρο γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Όλες οι εταιρείες είναι ηγέτιδες στον κλάδο τους και διαθέτουν μακρά ιστορία. Είναι ενδεικτικό ότι η Singular έχει στραφεί σε εμβληματικά ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ εδώ και 40 χρόνια είναι η εταιρεία που κάνει τις εκλογές στη χώρα.

Ειδικά η Vivartia, πέρα από τη ΔΕΛΤΑ που έχει περάσει το 2017 σε φάση κερδοφορίας έχει στην ομπρέλα της κάποια πολύ δυνατά σήματα της Ελληνικής αγοράς όπως ο Μπάρμπα Στάθης, οι αλυσίδες  Goody's,  Everest και  Flocafe.

Αυτή η εικόνα της πολύ- επίπεδης επιχειρηματικής δραστηριότητας δίνει, σύμφωνα με τη διοίκηση, ένα πλεονέκτημα στον Όμιλο MIG. Με άλλα λόγια η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων του Ομίλου και η παρουσία του σε κλάδους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα και η τεχνολογία, αποτελεί εγγύηση βιωσιμότητας και ανάπτυξης με δεδομένη και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της (αγροδιατροφή, οικονομία φιλοξενίας, ΙΤ). 

Έμφαση στην εστίαση

Παράλληλα όμως ο Όμιλος MIG δίνει νέα υπεραξία την Ελληνική οικονομία με κινήσεις ανάπτυξης στον κλάδο της εστίασης.  «It’s All Greek» είναι μια νέα ιδέα που κάνει πράξη ο όμιλος Vivartia, θυγατρικός της MIG, ώστε να επεκτείνει τη δράση του σε έναν τομέα που ξέρει καλά τις αλυσίδες τροφίμων (βλέπε Goody's, Everest).

Το νέο και μοντέρνο ψητοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στο εκπτωτική χωριό McArthurGlen που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, έχει ήδη παρουσιαστεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ σύντομα θα βρίσκεται και στο αεροδρόμιο της Κω. 
Η αναβαθμισμένη παρουσία του «It’s All Greek» στο McArthurGlen αποτελεί το πρώτο βήμα στην ανάπτυξή του εκτός της αγοράς αεροδρομίων, ενώ αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο του 2017 ο όμιλος Vivartia προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Forky, που είναι μια startup που δραστηριοποιείται στη γρήγορη παράδοση γευμάτων, με έμφαση στη μεσογειακή και ελληνική κουζίνα.

Επίσης την  Τρίτη 2 Ιουλίου ο όμιλος Vivartia παρουσίασε επίσημα ένα νέο προϊόν το διπλοστραγγιστό γιαούρτι, που κυκλοφορεί στην αγορά από την Άνοιξη. Στόχος είναι να κατακτήσει την κορυφή σε μια δυναμική αγορά με όχημα τη μοναδική ποιότητα και τεχνογνωσία της ΔΕΛΤΑ. 

Επίσης ο Όμιλος MIG μέσω της Vivartia δίνει υπεραξία την οικονομία της φιλοξενίας καθώς είναι ελέγχει την αλυσίδα ιταλικής κουζίνας La Pasteria, αλλά το ξεχωριστό και με πολλές βραβεύσεις εστιατόριο Kuzina που βρίσκεται στο Μοναστηράκι. Πρόκειται για εστιατόριο με πληθώρα διακρίσεων, προτείνεται από τον οδηγό Michelin, ενώ συγκαταλέγεται μέσα στα top 10 εστιατόρια με θέα με βάση τη λίστα του BBC.

Ο Όμιλος MIG

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου MIG το 2017 παρέμειναν σταθερές στα € 1.080 εκ.. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών ανήλθαν στα €141,6 εκ. έναντι €156,1 εκ. το 2016 και επηρεάστηκαν θετικά από τους ομίλους Vivartia κατά €10,2 εκ. και Υγεία κατά €3 εκ. και αρνητικά  από τους ομίλους Attica κατά €19,7 εκ. λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και SingularLogic κατά €9,3 εκ.

Επιπλέον, τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη €117,8 εκ. έναντι €132,2 εκ. το 2016, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε €40,8 εκ. έναντι €55,7 εκ. το 2016. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημία €74,8εκ. έναντι ζημιών €84,9 εκ. το 2016

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν στα €130,5 εκ. ενώ οι ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου την 31.12.2017 διαμορφώθηκαν στα €1.624 εκατ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η συνεισφορά της MYTILINEOS στην ελληνική οικονομία
Σε 0,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή 1,06 δισ. ευρώ ανήλθε το 2017 η προστιθέμενη αξία που έφερε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η MYTILINEOS, σύμφωνα με μελέτη του οίκου ΕΥ για κοινωνικοοικονομική επίδραση της...
Η συνεισφορά της MYTILINEOS στην ελληνική οικονομία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Όμιλος MIG: Κυρίαρχη θέση και το 2018 σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ο όμιλος MIG, τόσο το 2017 όσο και το 2018 συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία. Με σύμμαχο την καλή πορεία του τουρισμού και την επανεκκίνηση της...
Όμιλος MIG: Κυρίαρχη θέση και το 2018 σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πολίτες λένε ότι ο καπιταλισμός κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Φόρουμ του Νταβός, διεθνής δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως ο καπιταλισμός στην παρούσα μορφή του κάνει περισσότερο κακό...
Οι πολίτες λένε ότι ο καπιταλισμός κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χτύπημα» Moody’s στις ελληνικές τράπεζες ελέω Thomas Cook
Αποδυνάμωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά την κατάρρευση και υποχρεωτική εκκαθάριση του κολοσσού της Thomas Cook. Την ίδια εκτίμηση κάνει και για τις...
«Χτύπημα» Moody’s στις ελληνικές τράπεζες ελέω Thomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης
Σε ένα δύσκολο και ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να φρενάρει, η Ελλάδα καλείται να κάνει την υπέρβαση, ώστε να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% για το 2019.
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας