• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%

Όμιλος MIG: Κυρίαρχη θέση και το 2018 σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας

Advertorial
 • A-
 • A+

Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ο όμιλος MIG, τόσο το 2017 όσο και το 2018 συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία. Με σύμμαχο την καλή πορεία του τουρισμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας, στοιχεία «βαρόμετρο» για το καταναλωτικό κλίμα, ο όμιλος MIG, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του μια χωρία από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα στη χώρα, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, το 2017 ήταν πολύ καλή χρονιά, με τον τζίρο να παραμένει σταθερός στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. «Από πλευράς αποτελεσμάτων το 2017, θα ήθελα να επισημάνω την επίτευξη κερδοφορίας στα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου VIVARTIA για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για το μέλλον. Θεωρώ ότι η αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος κατά το 2018, θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση όλων των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου και την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων» σημείωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, κος Παναγιώτης Θρουβάλας σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2017.

Η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς, η επιστροφή στις αγορές, η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση της ομαλής πορείας της χώρας αναμένεται να ωθήσει την ψυχολογία των καταναλωτών, να ξοδέψουν και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και άρα να στηρίξουν τις πωλήσεις σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας όπου η MIG έχει κυρίαρχη θέση.

Η οικονομική εικόνα

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το 2017 παρέμειναν σταθερές στα €1.080 εκ. παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πλειονότητα των κλάδων που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές του Ομίλου. 

Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών ανήλθαν στα €141,6 εκ. έναντι €156,1 εκ. το 2016 και επηρεάστηκαν θετικά από τους ομίλους Vivartia κατά €10,2 εκ. και Υγεία κατά €3 εκ. και αρνητικά  από τους ομίλους Attica κατά €19,7 εκ. λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και SingularLogic κατά €9,3 εκ. Επιπλέον, τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη €117,8 εκ. έναντι €132,2 εκ. το 2016, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε €40,8 εκ. έναντι €55,7 εκ. το 2016. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημία €74,8εκ. έναντι ζημιών €84,9 εκ. το 2016

Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν στα €130,5 εκ. ενώ οι ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου την 31.12.2017 διαμορφώθηκαν στα €1.624 εκ.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος MIG έχει εταιρείες, που θεωρούνται διαμάντια της ελληνικής οικονομίας όπως η Attica, η Singular, o Όμιλος Υγεία, η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη σε τζίρο γαλακτοβιομηχανία της χώρας καθώς και τις υπόλοιπες εταιρείες της VIVARTIA. Όλες οι εταιρείες είναι ηγέτιδες στον κλάδο τους και διαθέτουν μακρά ιστορία. Είναι ενδεικτικό ότι η Singular έχει στραφεί σε εμβληματικά ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ εδώ και 40 χρόνια είναι η εταιρεία που κάνει τις εκλογές στη χώρα.

Αυτή η εικόνα της πολύ- επίπεδης επιχειρηματικής δραστηριότητας δίνει, σύμφωνα με τη διοίκηση, ένα πλεονέκτημα στον Όμιλο. Με άλλα λόγια η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων του Ομίλου και η παρουσία του σε κλάδους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα και η τεχνολογία, αποτελεί εγγύηση βιωσιμότητας και ανάπτυξης με δεδομένη και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της (αγροδιατροφή, οικονομία φιλοξενίας, ΙΤ). 

Αναδιαρθρώσεις δομών και δανείων

Παράλληλα ο όμιλος προχωρεί σταθερά σε δράσεις αναδιοργάνωσης των δομών του και αναδιάρθρωσης του δανειακού του χαρτοφυλακίου με στόχο τη βελτιστοποίηση διαδικασιών αλλά και βελτίωση της χρηματοοικονομικής του εικόνας.

Σύμφωνα με όσα είπε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2017 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κος Αθανάσιος Παπανικολάου «για τις εταιρείες του Ομίλου το 2017 ήταν μία χρονιά σημαντικής αναδιοργάνωσης σε επίπεδο δομών αλλά και αναδιάρθρωσης των δανείων.

«Το 2017 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον Όμιλο τόσο στο  επίπεδο εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών αρκετών εταιριών του Ομίλου όσο – και κυριότερα – στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου μέρους του Δανεισμού της μητρικής εταιρίας και σημαντικών θυγατρικών της. 

Ειδικότερα μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού ύψους €425 εκ. της μητρικής εταιρίας, ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του Δανεισμού του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και ευρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών για τις επί μέρους δανειακές συμβάσεις των εταιριών του Ομίλου VIVARTIA. 

Σε όλες τις περιπτώσεις βελτιώνεται ουσιαστικά η χρηματοοικονομική λειτουργία των εταιριών και παρέχεται η απαιτούμενη σταθερότητα για την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων» τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, κος Παναγιώτης Θρουβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις  1.3.2018 υπεγράφη Συμφωνία Αναδιάρθρωσης του δανεισμού του Ομίλου Vivartia με τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η εν λόγω συμφωνία, όπως τονίζεται σχετικά, ενσωματώνει όρους επωφελείς για τον Όμιλο δεδομένου ότι προβλέπει ουσιαστική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και επέκταση της διάρκειας των ομολογιακών δανείων του Ομίλου Vivartia μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Η υλοποίηση του συνόλου της Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη με την υπογραφή των επιμέρους τελικών συμβάσεων.

Η εικόνα των εταιριών

Πάντως και φέτος με κινήσεις όπως η ανάπτυξη στον κλάδο της εστίασης με τη νέα εικόνα των Goodys και δυναμικές συξεργασίες, την παρουσίαση νέων προϊόντων από τη Vivartia αλλά και την κυρίαρχη παρουσία της Attica και του Υγεία, Όμιλος θα παραμείνει ηγέτης στην ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. 

Ήδη από πέρυσι η Vivartia διατηρήθηκε η ηγετική θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων με τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ και ενισχύθηκαν τα μερίδια του Ομίλου στην αγορά των κατεψυγμένων τροφίμων με τα προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη και της Χρυσής Ζύμης, ενώ στην εστίαση ενισχύθηκε σημαντικά η παρουσία των σημάτων Goody’s, Everest & Flocafe σε όλα τα δίκτυα που συνδέονται με τον τουρισμό (αεροδρόμια, Εθνικοί Οδοί και Πλοία).

Την ίδια ώρα ο Όμιλος Υγεία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη θετική του ανάπτυξη διατηρώντας έτσι την ηγετική του θέση στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας στη χώρα μας. Επίσης η Attica παρέμεινε η No 1 εταιρεία στο χώρο της ακτοπλοΐας σε επιβάτες και μεταφορικό έργο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την αποεπένδυσή της από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε η Reggeborgh Invest
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ολλανδικό fund φέρεται να βρίσκεται σε συμφωνία με νέους αγοραστές του εν ποσοστού του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
Την αποεπένδυσή της από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε η Reggeborgh Invest
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η συνεισφορά της MYTILINEOS στην ελληνική οικονομία
Σε 0,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή 1,06 δισ. ευρώ ανήλθε το 2017 η προστιθέμενη αξία που έφερε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η MYTILINEOS, σύμφωνα με μελέτη του οίκου ΕΥ για κοινωνικοοικονομική επίδραση της...
Η συνεισφορά της MYTILINEOS στην ελληνική οικονομία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Άρωμα MIG και φέτος το καλοκαίρι
Ελληνική οικονομία και όμιλος MIG πάνε μαζί και φέτος το καλοκαίρι όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος που είναι συνυφασμένος με πολλές πτυχές και κλάδους της Ελληνικής οικονομίας...
Άρωμα MIG και φέτος το καλοκαίρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία
Πληθωρισμός, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση έχουν δείξει τα δόντια τους στη γερμανική οικονομία ● Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της...
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2022
Σύμφωνα με την έρευνα, η νέα υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην συνέχιση των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή αγορά.
Νέα μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2022
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Γερμανία «στο χείλος της ύφεσης» - «Πέφτει» η επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Επέστρεψε στα επίπεδα των πρώτων μηνών της πανδημίας, με τον δείκτη των προσδοκιών που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Ifo να έχει κατέβει τον Ιούλιο στο 80,3, από 85,8 τον Ιούνιο.
Η Γερμανία «στο χείλος της ύφεσης» - «Πέφτει» η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας