• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 31.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 30.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 32.8°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%

Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια

 • A-
 • A+

Με πολιτική ντρίμπλα επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το δημοσιονομικό θέμα που προκύπτει από το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων συνεπεία των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα έρχεται να επιτεθεί στις παράτυπες εργοδοτικές πρακτικές που εμφάνιζαν στην ουσία υπαλλήλους τους ως αυτοαπασχολούμενους (υποχρεώνοντάς τους να εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών).

«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων», αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ωστόσο και με τη νέα εγκύκλιο δεν καταργείται η αρένα αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αφού παραμένει η υποχρέωση του εργαζομένου να αναγράφει στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών που εκδίδει αν απασχολείται σε περισσότερους από 2 εργοδότες ή όχι [ώστε να αναγραφεί από τον εργοδότη στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλει και ως εκ τούτου να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 13,33% στον εργοδότη και κατά 6,67% στον εργαζόμενο].

Με νέα εγκύκλιο, λοιπόν, που έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσδιορίζει προσωρινά στο 9,22 % τις εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι.

Ετσι, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο:

1. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Ακριβώς το ίδιο εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες.

Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ, ισχύουν τα ίδια και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

Αυτό λοιπόν που προσφέρει η κυβέρνηση είναι μία για προσωρινό διάστημα λύση (ενός ή δύο μηνών), κατά το οποίο θα καταβάλλονται μειωμένες εισφορές.

Η παγίδα

Ωστόσο η παγίδα της εγκυκλίου βρίσκεται στον όρο «ασφαλιστικά ενήμερος». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές ο εργαζόμενος ή ο εργοδότης τα οφείλει, που σημαίνει ότι θα αναζητηθούν αργότερα.

Μπορεί αυτή η πολιτική λύση να διακόψει την ακατάσχετη ροή προς κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων (μπλοκάκια); Το ερώτημα μάλλον είναι ρητορικό, αφού ή τώρα ή αργότερα τα μεγέθη είναι ίδια και ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλλει υπέρογκες εισφορές.

Το θέμα είναι ότι οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στα δημοσιονομικά, η οποία ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Οπως φαίνεται, δε, το επιχείρημα «τι θα κάνουν; θα χάσουν τις δουλειές τους;» που υιοθετήθηκε όταν καταρτιζόταν ο νόμος 4387/16, απαντήθηκε με οδυνηρό τρόπο για τα έσοδα του κράτους…

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή καταχώριση για τα μπλοκάκια
Η νέα «μόδα» που διέπει τις κυβερνητικές λειτουργίες παρασύρει και τον ΕΦΚΑ που εγκαινίασε τον ηλεκτρονικό τρόπο καταγραφής των «μπλοκάκηδων». Από χθες, λοιπόν, όσοι εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και...
Ψηφιακή καταχώριση για τα μπλοκάκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
Με την κατάργηση του ευεργετήματος όσων ανέλαβαν πρώτη φορά εργασία μετά την 1.1.1993, να μπορούν να επιλέγουν ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα, οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη απασχόληση...
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισφορών για επικούρηση
Μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για 2 εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μείωση εισφορών για επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
Οσοι ασκούν παράλληλη εργασία (ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως αγρότες) και άρα έχουν διπλή ασφάλιση, από αύριο ή το αργότερο το Σάββατο θα γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν για το 2017 και αν...
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανάκριβη η «γρήγορη» σύνταξη
Πανάκριβα πρέπει να πληρώσουν πλέον οι ασφαλισμένοι τα πλασματικά έτη ασφάλισης ώστε να βγουν στη σύνταξη ταχύτερα. Οπως προκύπτει από εγκύκλιο που εξεδόθη χθες και έρχεται να εξειδικεύσει τον νόμο...
Πανάκριβη η «γρήγορη» σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μελετούν ελάφρυνση στις εισφορές
Την ίδια ώρα που ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σφύζει από υγεία, η κυβέρνηση μελετά ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές. «Εχουμε εντοπίσει το πρόβλημα στην κλίμακα μεταξύ 30.000-60.000 ευρώ και...
Μελετούν ελάφρυνση στις εισφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας