• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%

Τάξη στον χώρο του yachting προσπαθεί να βάλει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου του υπ. Ναυτιλίας που δόθηκε για διαβούλευση

EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η επιστροφή των καπετάνιων...

 • A-
 • A+

Το προσχέδιο πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο δόθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση, προκαλεί τις αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων και των Ενώσεων των Λιμενικών, ωστόσο εμπεριέχει διατάξεις με τις οποίες επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον χώρο του yachting.

Μια από αυτές, ανατρέπει διάταξη που είχε θεσπιστεί το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων, σύμφωνα με την οποία «πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και 24 μέτρα επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα και το πρόσωπο που θα έχει τη διακυβέρνησή του θα διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα».

Με τη ρύθμιση που συγκαταλέγεται στο πολυνομοσχέδιο η συγκεκριμένη «επικίνδυνη» διάταξη -έτσι την είχαν χαρακτηρίσει τότε τα ναυτεργατικά σωματεία- τροποποιείται και ορίζεται ότι «πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνο όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα».

Δηλαδή πλέον μόνο πολύ μικρά σκάφη, κάτω των 6 μέτρων, θα μπορούν να ναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, αφού ένα σκάφος 12 επιβατών είναι περίπου 6-7 μέτρα.

Επίσης με άλλη διάταξη στο σχέδιο νόμου κλείνει το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει το 2014 για να προσλαμβάνονται σε σκάφη κάτω των 24 μέτρων ναυτικοί με... μπλοκάκι, όπως είχε καταγγελθεί τότε, αφού πλέον ορίζεται ρητά ότι «οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και 12 επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο ΝΑΤ».

Οι εικονικές ναυλώσεις

Επιχειρείται ακόμη να μπει μια τάξη στο χάος των ανεξέλεγκτων ή και εικονικών ναυλώσεων, που χρόνια τώρα «ταλαιπωρεί» τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού ο έλεγχος ήταν πάρα πολύ δύσκολος, καθώς πλέον ορίζεται ότι «τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από ενημερωμένες και θεωρημένες από τη Λιμενική Αρχή καταστάσεις επιβαινόντων».

Ορίζεται επίσης ότι η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 24 ώρες, προφανώς για να αποφεύγονται οι εικονικές ναυλώσεις, αφού μέχρι τώρα επιτρέπονταν να γίνονται και δύο ναυλώσεις το 24ωρο.

«Φιλοεφοπλιστικές ρυθμίσεις»

Ωστόσο το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ βλέπει πολλά αρνητικά στο νομοσχέδιο και κάνει λόγο για «νέες φιλοεφοπλιστικές ρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι το σχέδιο νόμου του Π. Κουρουμπλή αφήνει ανέπαφο το αντιναυτεργατικό θεσμικό πλαίσιο της επιβατηγού ναυτιλίας.

Διαφωνεί και με τη νέα ρύθμιση, με την οποία μόνο ένα σκάφος δυνατότητας μεταφοράς μέχρι 12 επιβατών μπορεί να ναυλωθεί χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, τη χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» και τονίζει ότι το κανένα από τα επίμαχα αιτήματα για τα οποία οι ναυτεργάτες έκαναν και την πολυήμερη απεργία τους δεν επιλύεται με το νομοσχέδιο.

Προτείνει τουλάχιστον να συμπεριληφθούν:

● Κατάργηση όλων των διατάξεων περί μειωμένων συνθέσεων τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και στην Αδριατική.

● Επαναφορά της 10μηνης ναυτολόγησης και δρομολόγησης όλων των ακτοπλοϊκών πλοίων συμπεριλαμβανομένων και των ταχύπλοων.

● Κατάργηση των διατάξεων για το απεργοσπαστικό πλοίο ασφαλείας.

● Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των ανέργων ναυτικών.

«Πρόκληση» σε βάρος των ναυτεργατών το χαρακτηρίζουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ «μέσα από αυτό επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης - εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θαλασσοταραχή για το yachting
Κάθετα αντίθετοι με τις διατάξεις που αναφέρονται στο yachting και συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση...
Θαλασσοταραχή για το yachting
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλωτή δεξαμενή από την Cosco αγόρασε ο ΟΛΠ
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 θα έχει φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα έχει εγκατασταθεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος η νέα πλωτή δεξαμενή της Cosco. Αυτό έκανε γνωστό ο ΟΛΠ, ο οποίος...
Πλωτή δεξαμενή από την Cosco αγόρασε ο ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεση πληρωμή προστίμου για παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής
Αυστηρές κυρώσεις για όσους εντοπιστούν από τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει σε παράνομη ναύλωση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός...
Αμεση πληρωμή προστίμου για παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σηκώστε την ελληνική σημαία»
Να βάλουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές της...
«Σηκώστε την ελληνική σημαία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναυτεργάτες σε 17ωρες βάρδιες
Πάνω από 17 ώρες ημερησίως εργάζονται οι ναυτεργάτες στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά-Πόρος, όπως προέκυψε από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ναυτεργατικού...
Ναυτεργάτες σε 17ωρες βάρδιες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλεσμα Κουρουμπλή για επενδύσεις στην κρουαζιέρα
​Στις εταιρείες κρουαζιέρας απευθύνθηκε χθες από το βήμα του «4ου Posidonia Sea Tourism Forum» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντάς τους ότι μέσα από μια διαδικασία παραχωρήσεων μπορούν να...
Κάλεσμα Κουρουμπλή για επενδύσεις στην κρουαζιέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας