• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  45%
AP Photo/Markus Schreiber

Αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο εν αναμονή του ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουμε συμφωνήσει από το Eurogroup του Μαΐου 2015 ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν το Ταμείο αποφασίσει να μην πάρει μέρος, το ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε

Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και ενώ σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΔΝΤ που θα εξετάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο  Γεργκ Βάισγκερμπερ τοποθετήθηκε και για το αν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου η γερμανική Βουλή (Bundestag) σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου:

«Βεβαίως και η ομοσπονδιακή Βουλή πρέπει να πάρει μέρος σε μια τέτοια συζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας κατηγορήσουν (σ.σ. ότι παρακάμπτουμε το Κοινοβούλιο). Είναι πολύ καλύτερα να συμμετέχει η Βουλή»

Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νομική υπηρεσία της Bundestag, σύμφωνα με ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».

Επικαλείται, μάλιστα, την απόφαση του σώματος στις 19 Αυγούστου 2015, κατά την οποία υπερψηφίστηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο σχετικό έγγραφο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (παρ. f, σελ. 6), όπου αναφέρεται ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση που κατέφυγε στο ΔΝΤ, καθώς και ότι το ΔΝΤ έκρινε θετικά το Μνημόνιο και εξάρτησε την περαιτέρω συμμετοχή του από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης το φθινόπωρο του 2015.

Και ναι μεν εμφανίζεται σ’ αυτή την απόφαση η γερμανική κυβέρνηση να θεωρεί «απαραίτητη» τη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ (σελ. 2), αλλά στην απάντησή της η νομική υπηρεσία της Bundestag επισημαίνει ότι αυτή η τοποθέτηση «δεν είναι νομικά δεσμευτική».

Το δεύτερο έγγραφο το οποίο επικαλείται η νομική υπηρεσία της Bundestag είναι η ίδια η συμφωνία μεταξύ ESM, Ελληνικής Δημοκρατίας, Τραπέζης της Ελλάδος και Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (14.8.2015).

Στο κεφάλαιο E του εγγράφου γίνεται και πάλι αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, αλλά υπάρχει και μια επεξηγηματική φράση: «Το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας και το τελικό ποσό της δανειακής διευκόλυνσης τα οποία θα θέσει ο ESM στη διάθεση των κρατών-μελών που θα τα αποδεχτούν, πρόκειται να καθοριστεί αφού ληφθεί υπόψη το ποσό της βοήθειας που θα θέσει στη διάθεσή τους το ΔΝΤ».

Από αυτή τη διατύπωση η νομική υπηρεσία της Bundestag συμπεραίνει ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είχε προσδιοριστεί. Κατά συνέπεια, «αυτό έχει απλά αναγνωριστικό και όχι συστατικό χαρακτήρα, εφόσον επιπλέον δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν υποχρεώσεις για το ΔΝΤ από μια συμφωνία την οποία δεν έχει το ίδιο υπογράψει».

Η νομική υπηρεσία της Bundestag παραδέχεται ότι τόσο στη δήλωση του Eurogroup στις 14.8.2015 όσο και στην απόφαση της Bundestag στις 19.8.2015 περιλαμβάνεται η πολιτική προσδοκία να υπάρξει χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά αν υπάρξει απόφαση απομάκρυνσης του ΔΝΤ, τότε τόσο το Eurogroup όσο και η Bundestag μπορούν ελεύθερα να αντιδράσουν όπως νομίζουν. Αυτό δεν απαιτεί κάποια νέα απόφαση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής.

Αλ. Τσίπρας: «Η αβεβαιότητα θα τελειώσει»

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε έδινε στίγμα των προθέσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόταν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου ύστερα από σύσκεψη με συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι «η αβεβαιότητα θα τελειώσει».

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Παππάς κλήθηκε σε συνέντευξή του (Real fm) να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, να θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το θέμα των μέτρων μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ να παραπεμφθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε ο Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη στη θέση του εκ των αποτελεσμάτων των εκλογών. Άρα περιμένουμε από τους θεσμούς που έχουν και την δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο», απάντησε σχετικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παπαγαλίζει τον Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ
Τέσσερις μέρες μετά την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι ο ESM μπορεί να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αφού δώσει την έγκρισή της η γερμανική Βουλή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού...
Παπαγαλίζει τον Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Σόιμπλε
Η οικονομική εφημερίδα αποκωδικοποιεί τους λόγους που ώθησαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τι έχει στο πίσω μέρος...
Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία με εγγύηση πρόσθετων μέτρων εξετάζουν οι θεσμοί
Σε ανώτατο θεσμικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάγονται πλέον οι προσπάθειες για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ελληνικού χρέους, με τις ΗΠΑ να ζητούν λύση «εδώ και τώρα», προτού η κατάσταση...
Συμφωνία με εγγύηση πρόσθετων μέτρων εξετάζουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Σόιμπλε, η στάμνα και το πηγάδι...
Νέους διαγκωνισμούς μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου προκάλεσε η παροιμία που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει τόσο συχνά στο πηγάδι γιατί θα σπάσει», προειδοποιώντας...
Ο Σόιμπλε, η στάμνα και το πηγάδι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-προτεκτοράτο ή χειραφέτηση;
Την έξοδο από την κρίση ίσως να μπορούσε να υποδείξει στην Ελλάδα η… Αργεντινή, ισχυρίζεται ο καθηγητής Οικονομικών Α. Σίμπιλις. Το γαλλικό όραμα για τη μελλοντική ευρωζώνη μπορεί να μην έχει σχέση με το...
Ευρω-προτεκτοράτο ή χειραφέτηση;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας