Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντονο παρασκήνιο για την αξιολόγηση

Πληροφορίες έλεγαν πως Τόμσεν και Σόιμπλε πήραν μαζί πρωινό στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συζητώντας για αρκετή ώρα θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση, το ελληνικό χρέος, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα...

AP PHOTO / MARKUS SCHREIBER

Εντονο παρασκήνιο για την αξιολόγηση

  • A-
  • A+

Ενα θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες στο Βερολίνο σχετικά με το εάν τελικά έγινε τριμερής συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου-Τόμσεν.

Συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες οι πληροφορίες, όμως φαίνεται τελικά πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε βροχή τηλεφωνημάτων για το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για μια τέτοια συνάντηση.

Λίγο αργότερα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει σήμερα συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ούτε έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή απόψεων με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ».

Ωστόσο την ίδια ώρα, υπήρχαν άλλες πληροφορίες που έλεγαν πως Τόμσεν και Σόιμπλε πήραν μαζί πρωινό στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συζητώντας για αρκετή ώρα θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση, το ελληνικό χρέος, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενόψει μάλιστα και του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη, καθώς αναμένεται πως το ΔΝΤ θα δώσει κάποια μηνύματα για το εάν θα συμμετάσχει τελικά ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη υποστήριζαν πως η απάντηση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας θα πάρει ακόμη χρόνο.

Πάντως είναι γεγονός ότι επικρατεί έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη και ένας συμβιβασμός μεταξύ Βρυξελλών-Βερολίνου-Ουάσινγκτον και Αθήνας.

Η μυστικοπάθεια με την οποία προσπαθεί να περιβάλει όλη αυτή την κινητικότητα τουλάχιστον το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει πως κάτι κινείται. Και ίσως σχετικά σύντομα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

«Θυσίες»

Την ίδια ώρα χθες στην Αθήνα βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπου συμμετείχε και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Πέτερ Σόοφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στις δηλώσεις του αναγνώρισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, είπε πως πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη της χώρας, μέσα όμως, όπως συμπλήρωσε, από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Και τόνισε: «Η Γερμανία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και ουδέποτε έθεσε ούτε πρόκειται να θέσει το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως για την ανάκαμψη της χώρας είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εξαγωγές

Τέλος, με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναφέρει πως «όντως η Γερμανία είναι πρωταθλητής στο εξαγωγικό εμπόριο και παρ’ όλη την υπερηφάνεια για τις γερμανικές επιχειρήσεις που διαπρέπουν διεθνώς και τα γερμανικά προϊόντα που λατρεύουν οι Αμερικανοί, πρέπει να δούμε πως το μόνιμο τεράστιο εμπορικό μας πλεόνασμα έχει και την άλλη του πλευρά. Αντικατοπτρίζει τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Τα πλεονάσματα των Γερμανών είναι τα χρέη άλλων χωρών. Αυτό υπαινίσσεται ο Τραμπ».

Η εφημερίδα όμως σημειώνει πως ούτε αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως ελάχιστα από τα χρήματα που κερδίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό επιστρέφουν στη Γερμανία και δαπανώνται στη χώρα.

Αυτό που λείπει, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung, είναι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με τις οποίες προνοεί κανείς, όταν υπάρχει ευημερία, για τους δύσκολους καιρούς.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Σόιμπλε
Τα «μπρος-πίσω» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλούν πονοκέφαλο στη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική...
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς για τη β' αξιολόγηση
Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Ελλάδα, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη διετία 2017-2018, καθώς το υψηλό πλεόνασμα των εσόδων, που φτάνει στο τέλος Οκτωβρίου τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,3% του...
Ολοταχώς για τη β' αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουαρτέτο και πάλι...
Αλλη μια στροφή 180 μοιρών ολοκληρώθηκε τις ημέρες αυτές, με την πλήρη αποδοχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είχε αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο λίγο μετά τη συνάντηση...
Κουαρτέτο και πάλι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ
Υπό το φως των καλύτερων εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2018 από το ΔΝΤ, που ανεβάζει στο 2,6% του ΑΕΠ τον πήχη έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,2%, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον η...
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας