Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντατικοί έλεγχοι σε παλαιές φορολογικές υποθέσεις

Η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είχε αποτέλεσμα ο έλεγχος μεγάλων επιχειρήσεων να κλείσει το 2016 με 185 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούσαν νέες υποθέσεις

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εντατικοί έλεγχοι σε παλαιές φορολογικές υποθέσεις

  • A-
  • A+

Σε παλαιές υποθέσεις για τις οποίες ο κίνδυνος παραγραφής ήταν αυξημένος και όχι σε νέες, όπως συνιστούν οι θεσμοί, επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι που διενήργησε για το 2016 ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τόσο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων (ΚΕΦΟΜΕΠ) δεν πέτυχαν τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί για το περσινό έτος.

Ενας από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι ότι αρκετά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία σε θέματα που αφορούν τον έλεγχο έχουν οδηγηθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση εξαιτίας του νέου μνημονιακού πλαισίου, με αποτέλεσμα τα κενά στον μηχανισμό να είναι πολλά.

Η έλλειψη δυναμικού είχε αποτέλεσμα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων να κλείσει το 2016 με 185 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούσαν νέες υποθέσεις. Οχι ότι ήταν καλύτερα και τα αποτελέσματα από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Οι έλεγχοι που ήρθαν εις πέρας έφτασαν τους 252, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούσαν και πάλι νέες υποθέσεις. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στις εφορίες, οι οποίες ολοκλήρωσαν 3.063 ελέγχους, ωστόσο νέοι έλεγχοι δεν ξεπέρασαν τους 275.

Εισπράξεις

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τους ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ μπορεί να βεβαιώθηκαν 475 εκατ. ευρώ, ωστόσο κάτι λιγότερο από 119 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24,98%, εισέρρευσε στα ταμεία.

Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 39,68% έναντι μνημονιακού στόχου για 45%. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι εισπράξεις από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Μόλις 59,81 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τα 473 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, δηλαδή το 12,66% των βεβαιωθέντων, όταν ο μνημονιακός στόχος ήταν 22,5%.

Στο μεταξύ με άδεια χέρια φεύγουν οκτώ στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2016 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 8.919 υποθέσεις από τις οποίες 7.249 είναι ενδικοφανείς προσφυγές, 1.432 αιτήσεις αναστολής καταβολής πληρωμής 50% και 238 αιτήσεις αναστολής που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ.

Από τις ενδικοφανείς προσφυγές έκλεισαν 6.260. Από αυτές έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 1.086 ή μόλις το 17,34%.

Οι υπόλοιπες 5.174 είτε απορρίφθηκαν είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ και απορρίφθηκαν σιωπηρώς είτε μπήκαν στο αρχείο.

Προσφυγές

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, η ΔΕΔ:

• Εξέτασε έγκαιρα το 77% των ενδικοφανών προσφυγών, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 10%.

• Εξέδωσε 6.720 αποφάσεις επί ενδικοφανών προσφυγών, δηλαδή 15% περισσότερες από εκείνες του 2015 (5.830 αποφάσεις).

• Εξέτασε υποθέσεις με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αν τεθεί ως κριτήριο το πλήθος των πράξεων ανά υπόθεση.

Επί παραδείγματι, το 2016 στην Περιφέρεια της Αθήνας αντιστοιχούν 2,9 πράξεις ανά υπόθεση που εξετάστηκε, ενώ το 2015 στην ίδια περιφέρεια, αντιστοιχεί 1,5 πράξη ανά υπόθεση (οι σύνθετες υποθέσεις αποτελούνται από περισσότερες της μίας πράξης που αφορούν διαφορετικά φορολογικά αντικείμενα).

Επίσης μειώθηκε το ποσοστό των υποθέσεων που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή σε 49,4%, δηλαδή 1,8% κάτω από το 51,2% που ήταν ο στόχος για το 2016.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
Σε εφαρμογή είναι από χθες τα νέα πρόστιμα της εφορίας με τα οποία καθιερώνεται ελάχιστη ποινή 250 ή 500 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο, ενώ δεν έχουν...
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
«Δώρο» για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας. Ο νέος Κώδικας Ποινών καθίσταται φιλικότερος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές...
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου ποσού και η λοταρία των αποδείξεων με τα 12 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει ώς το τέλος του χρόνου, είναι οι δύο κορυφαίοι λόγοι που ωθούν από φέτος τους φορολογουμένους να...
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας