Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε σκληρή γραμμή για τη συμμετοχή του το ΔΝΤ
IMF-EPA / JIM LO SCALZO

Σε σκληρή γραμμή για τη συμμετοχή του το ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Σε εμπιστευτική έκθεσή του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλιμακώνει τις πιέσεις και σκληραίνει τους όρους για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βάζοντας εμπόδια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η οποία παρουσιάζει αποσπάσματα της έκθεσης, αυτή έχει περιέλθει σε γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών και θέτει «μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων».

Εκτός από το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθενται μεταρρυθμίσεις «που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος». 

Στη σειρά των νέων όρων που θέτει το Ταμείο περιλαμβάνονται επίσης τα «κόκκινα» δάνεια, «που άργησαν να εφαρμοστούν» και το θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις. «Όσον αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, η έκθεση αναφέρει ότι παρότι τηρήθηκαν τα κριτήρια για τον διορισμό τους, “στενοί δεσμοί μεταξύ υψηλά ισταμένων στις τράπεζες, τα πολιτικά κόμματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν κόπηκαν για πολιτικούς λόγους”».

Επιμένοντας στην πάγια θέση του το ΔΝΤ για το γνωστό «αγκάθι» του πρωτογενούς πλεονάσματος υπογραμμίζει πως «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -4,5%».

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι «ενώ είχε συντελεστεί πρόοδος στα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος (2012- 2014), αυτό ναυάγησε εξαιτίας των αρνητικών πολιτικών εξελίξεων».

Πάντως, αναφέρουν ότι για να πετύχει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν έχει επανέλθει, χρειάζεται και «οι Ευρωπαίοι εταίροι να της προσφέρουν περισσότερη ελάφρυνση του χρέους». 

Ακόμη, προσθέτουν ότι «βάρος πρέπει να δοθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος», ενώ αναγνωρίζονται και λάθη κατά τα προηγούμενα έτη: 

«Ένα λιγότερο φιλόδοξο πρόγραμμα, με λιγότερο θετικές προβλέψεις για την οικονομία, που θα απαιτούσε περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου κατά την οποία θα παρουσιαστεί η συγκεκριμένη έκθεση, μαζί με την άλλη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι δύο εκθέσεις σε συνδυασμό, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα».

Σε αντίθετη θέση ο ESM για το χρέος

Εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ είναι η εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος «για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης του χρέους στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ESM επισημαίνει ότι λόγω της συζήτησης που έχει γίνει σχετικά με το ελληνικό χρέος, μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, ο ESM δίνει στη δημοσιότητα τις εξής γενικές παρατηρήσεις για το χρέος της Ελλάδας:

  • Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα», είπε.
  • Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και στηρίζεται από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων.
  • Η Ευρώπη έχει ξεκάθαρα δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, που διέρρευσε την Πέμπτη, θεωρεί «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, εκτιμά ότι η επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% είναι όνειρο απατηλό και ή θα νομοθετηθούν από τώρα οδυνηρά μέτρα που θα αποσκοπούν στην περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ή θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα από τους Ευρωπαίους ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο
Επιβεβαιώνουν παράγοντες της κυβέρνησης το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι μέσα στον Σεπτέμβριο μπαίνει και τυπικό τέλος στα capital controls ενώ αναμένεται και το πράσινο φως των δανειστών για την πρόωρη...
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι οι πόροι που προσφέρει...
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Moody's
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's
Σύμφωνα με ανακοίνωση οίκου πιστοληπτικής αξιοποίησης Moody's αναβαθμίζεται το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, και της Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ...
Αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's
Ακίνητα- Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
Με «αστερίσκους» στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και την αντιμετώπισή τους, αναμένεται αύριο η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης ● Στο τέλος της εβδομάδας, το νέο πλαίσιο για την προστασία...
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας