• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μάχη με τον χρόνο και τις προσφυγές

 • A-
 • A+

Το στοίχημα με τα δικαστήρια κερδήθηκε.

Η μάχη με τον χρόνο όμως είναι ακόμη σε εξέλιξη και μέχρι να μάθουμε αν η χρεοκοπημένη αλυσίδα «Μαρινόπουλος» θα μπορέσει ποτέ να ανακτήσει τη χαμένη πελατεία της υπό το σήμα του Σκλαβενίτη, τίποτα δεν θα είναι σίγουρο ούτε για τους 10.800 εργαζόμενους, ούτε για τις τράπεζες και τους λοιπούς «διασώστες» που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά εισφέροντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να σωθεί ο πάλαι ποτέ κολοσσός του ελληνικού λιανεμπορίου.

Οσα κι αν προσάπτουν στη Δικαιοσύνη -περί καθυστερήσεων στην έκδοση της απόφασης- οι τραπεζίτες, ο επενδυτής και οι μεγάλοι προμηθευτές της «Μαρινόπουλος», γεγονός είναι πως από χθες έχουν επισήμως και τις πλάτες του πτωχευτικού δικαστηρίου για να προχωρήσουν με το πολύπλοκο και απαιτητικό σχέδιο εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος».

Η αλήθεια είναι πως και η μόνο μία ημέρα καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Δευτέρα 16/1 αντί Παρασκευής 14/1) δημιούργησε πρόσθετα νομικά προσκόμματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ώστε όλοι να μπορούν να βάλουν άφοβα τις υπογραφές τους.

Θεωρητικά από χθες 16/1 έχουν ενεργοποιηθεί οι αιρέσεις διάλυσης της συμφωνίας γιατί σε αυτήν προβλέπεται πως όλες οι διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων τριτανακοπών, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 14/2 για να έχει ισχύ η συναλλαγή.

Θα ήταν όμως ο απόλυτος παραλογισμός μια τέτοια συμφωνία να τιναχτεί στον αέρα για διαδικαστικούς λόγους, όταν υπάρχουν άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα να αντιμετωπιστούν.

Κούρεμα και διαγραφές

Τέτοιο σχέδιο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και προβλέπει σε αδρές γραμμές βαθύ και οριζόντιο κούρεμα χρεών κατά 50% σε χιλιάδες προμηθευτές προϊόντων της παλιάς «Μαρινόπουλος», διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη του Δημοσίου καθώς και νέα χρηματοδότηση με πακτωλό κεφαλαίων ύψους 477 εκατ. ευρώ, από τα οποία 125 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά της «Σκλαβενίτης».

Τη «διάσωση» αυτή πολλοί ανταγωνιστές που κέρδισαν από τη φυσιολογική κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» δεν την ήθελαν και εξακολουθούν να την πολεμούν.

Μπορεί όμως κανείς να κατανοήσει την ένταση με την οποία η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι προμηθευτές βιάζονται να προχωρήσει το deal με πρόφαση τη διάσωση των εργαζομένων της αλυσίδας, γιατί διαφορετικά όλοι θα είχαν να χάσουν πολύ περισσότερα είτε σε πολιτικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο από την ολοσχερή κατάρρευση της άλλοτε πανίσχυρης αλυσίδας.

Είναι αντιληπτό γιατί πολιτικά η κυβέρνηση δεν θα ήθελε μια τόσο μεγάλη «βόμβα» να σκάσει στα χέρια της ή γιατί αποφάσισαν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο επισφαλές εγχείρημα, όταν η εναλλακτική τους ήταν να χάσουν ολοσχερώς τα δάνεια που είχαν χορηγήσει και τα οποία τώρα δεν κουρεύονται αλλά πολλαπλασιάζονται.

Οι δε προμηθευτές επέλεξαν το «κάλλιο 50% και στο χέρι» παρά τα ψίχουλα που θα λάμβαναν σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεδομένου ότι συγκαταλέγονταν στους ανέγγυους πιστωτές που δεν θα λάμβαναν κάτι από την πτωχευτική περιουσία.

Ας σημειωθεί ότι οι πιστωτές θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το σχέδιο σε 60 ημέρες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ήτοι σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα.

Το σχέδιο εξυγίανσης είναι γραμμένο στο χαρτί και περιμένει να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Μετά την έκδοση της θετικής απόφασης από το δικαστήριο, θα χρειαστεί να περάσει ακόμη ένας μήνας εντός του οποίου δεν πρέπει να εγκριθούν τυχόν τριτανακοπές κατά της απόφασης από όσους έχουν αντιρρήσεις, ώστε να έχει ισχύ η συμφωνία η οποία θα αρχίσει πρακτικά να υλοποιείται μετά τις 14 Φεβρουαρίου.

Απάντηση στο ερώτημα για το πώς θα «βγει» οικονομικά η αλυσίδα, που από τον Δεκέμβριο και μετά έχει εξαντλήσει το σύνολο της διαθέσιμης προ-χρηματοδότησης και χρωστά ακόμη ένα μεγάλο μέρος από τους μισθούς του Δεκεμβρίου στο προσωπικό, δεν υπάρχει ακόμη.

Λιγότερα από 100 καταστήματα της «Μαρινόπουλος» έχουν σήμερα επαρκώς γεμάτα ράφια, όταν το μεγάλο στοίχημα για τους νέους ιδιοκτήτες είναι να επιστρέψει η πελατεία στα καταστήματα και η νέα εταιρεία να προσεγγίσει τους τζίρους του παρελθόντος το ταχύτερο δυνατόν, για να πετύχει το εγχείρημα και να μην αρχίσουν να κλείνουν σωρηδόν τα σημεία πώλησης.

Ζητούμενο είναι πλέον να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ώστε να επιβεβαιωθεί και τυπικά η ισχύς της συμφωνίας, αλλά και να συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, που συναντήθηκαν χθες, στην έγκριση μιας νέας προσωρινής χρηματοδότησης.

Αν εκείνοι που βάζουν τα λεφτά (τράπεζες, Σκλαβενίτης και προμηθευτές) θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία, η λύση θα βρεθεί.

Αν έχουν αρχίσει να επικρατούν δεύτερες σκέψεις, αφορμές για να διαλύσουν το deal υπάρχουν πολλές…

Σημαία η διάσωση

Σημαία της τη διάσωση της «Μαρινόπουλος» επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, η οποία διά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κάνει λόγο για διάψευση των δυνάμεων που αντιμάχονται τις επιλογές της, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο Αλ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, την οποία είχε προαναγγείλει προ 15 ημερών, εκδόθηκε και «έτσι κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές». Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναθέρμανση της οικονομίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
Η τελική λύση για το πιο σύνθετο εγχείρημα διάσωσης ελληνικής εταιρείας που έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το σχέδιο εξυγίανσης που η αλυσίδα θα καταστρώσει σε συνεργασία με τις...
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη συμφωνία και στο βάθος... Σκλαβενίτης
Σήμερα το καθοριστικό δικαστήριο για την προστασία του «Μαρινόπουλου» από τους πιστωτές. «Κλειδί» η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες βράδυ η εταιρεία με το σωματείο των εργαζομένων. Ο όμιλος Σκλαβενίτη...
Πρώτη συμφωνία και στο βάθος... Σκλαβενίτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
Οι αλλαγές στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να είναι ουσιαστικό και τυπικό το πλαίσιο, είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλα...
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίμηνη προστασία για τη Folli Follie
Σε καθεστώς δίμηνης προστασίας από τους πιστωτές βρίσκεται η εταιρεία Folli Follie με χθεσινή προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, όχι όμως και τα φυσικά πρόσωπα, η Folli Follie Συμμετοχών...
Δίμηνη προστασία για τη Folli Follie

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας