• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.8°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 26.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.1°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αμφισβητείται το θεσμικό πλαίσιο για τις Κυριακές

 • A-
 • A+

Ως νίκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις πολυεθνικές πανηγυρίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε οριστικά η δυνατότητα πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Παρότι η εν λόγω απόφαση δεν επηρεάζει το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων σε ό,τι αφορά τις οκτώ θεσμοθετημένες Κυριακές των εορτών και των εκπτώσεων, αλλά ούτε την προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη, εντούτοις φαίνεται πως ανοίγει την όρεξη στους εργοδοτικούς φορείς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να επιδιώξουν ολική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου.

Είναι ενδεικτική τόσο η τοποθέτηση της ΕΣΕΕ, ότι θα μελετήσει την απόφαση και σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους θα καθορίσει την τελική στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών, όσο και η προειδοποίηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πρόκριμα για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές.

Ανεξαρτήτως από το πώς θα κινηθούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εταιρειών, γεγονός είναι πως αυτή καθεαυτή η απόφαση του ΣτΕ διευκολύνει πολιτικά τη σημερινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση με τους δανειστές το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Από την άλλη, δυσχεραίνει μεν, αλλά δεν αποκλείει την επαναφορά του θέματος της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων στο μέλλον, καθώς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», ενώ το άρθρο 43 του Συντάγματος επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός πλέον πως για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η υπόθεση της κυριακάτικης λειτουργίας των μεγάλων καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, που αφορούσε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Ρόδο, την Κω και τη Σαντορίνη, δεν αναμένεται να απασχολήσει την επικαιρότητα.

Εως ότου αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, δικαίωμα λειτουργίας ακόμη και όλες τις Κυριακές, εφόσον αποφασιστεί από τον οικείο αντιπεριφερειάρχη, θα έχουν αποκλειστικά τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες.

Η προστατευτική αυτή διάκριση θεωρείται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες δικαιότερη σε σχέση με την πλήρη απελευθέρωση, η οποία κατά τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών «εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές» θα επέβαλλαν άνισο ανταγωνισμό και θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αποψίλωση των μικρομεσαίων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι...
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Από τη στιγμή...
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτογραφική διάταξη για παράκαμψη του ΣτΕ
«Ενα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές φέρνει τους εργαζομένους “φωτογραφική” διάταξη του υπουργού Ανάπτυξης» καταγγέλει η συνδικαλιστική κίνηση...
Φωτογραφική διάταξη για παράκαμψη του ΣτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας