Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Σχεδόν όλοι είναι ευχαριστημένοι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016.

Το οικονομικό επιτελείο είδε το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ –πολύ πιο πάνω από τον στόχο–, τα κρατικά ταμεία γέμισαν τον Δεκέμβριο και στην αγορά έπεσε «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό κορβανά.

Καθόλου ευχαριστημένοι ωστόσο δεν μπορούν να είναι οι υπερφορολογημένοι πολίτες που τον περασμένο μήνα έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τον Δεκέμβριο, οι δημόσιες εισπράξεις -κατά κύριο λόγο φόροι- ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένες έναντι του μηναίου στόχου κατά 372 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την άλλη πλευρά άνοιξε τους κρουνούς και προχώρησε σε πληρωμές δαπανών με αποτέλεσμα να υπάρξουν υπερβάσεις στον μηνιαίο στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διοχετεύτηκαν στην αγορά πόροι 2,811 δισ. ευρώ, οριακά λιγότεροι απ’ όσους είχαν δαπανηθεί τους προηγούμενους έντεκα μήνες.

Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ωστόσο είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 1,983 δισ. ευρώ και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν σημαντικές υπερβάσεις, καθώς υπήρξε υπεραπόδοση των φόρων.

Πλεόνασμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση το Μνημόνιο, θα διαμορφωθεί κοντά στο 1%, έναντι στόχου–δέσμευσης 0,5%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «πακέτο Τσίπρα» δεν κινδυνεύει και ο «κόφτης» θα μείνει στα χαρτιά.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αποκτά ένα ακόμη «χαρτί» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

«Αν συνεχίσουμε έτσι να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε τεχνική βοήθεια» σχολίασε στην «Εφ.Συν.», με αρκετή δόση βρετανικού φλέγματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναλυτικότερα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 12μηνο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2016 δείχνουν τα εξής:

Πλεόνασμα: το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε ύψος 4,392 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.

Δηλαδή καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου 2,4 δισ. ευρώ.

Εσοδα: τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 53,968 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1,616 δισ. ευρώ και στον τακτικό σε 49,796 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1,819 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν κοντά στον στόχο, στα 3,265 δισ. ευρώ (με υστέρηση 22 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες: οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 55,153 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,865 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 354 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 246 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι «οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 320 εκατ. ευρώ.

Εχουν καταβληθεί επιπλέον 630 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, 143 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 39 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 81 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 18 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ».

 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: τα έσοδα, με υστέρηση 204 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 4,172 δισ.ευρώ ευρώ, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 6,288 δισ.ευρώ, μειωμένες κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά την Ε.Ε. είναι...
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Συστάσεις σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου για να… απαξιώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου απηύθυνε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας...
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ
Αν και οι διαφορές για τις μακροχρόνιες προοπτικές του ελληνικού χρέους παραμένουν ανοιχτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του,...
Επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
Μπεκάτσες κατέβασε για ακόμη μια φορά το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Ταμείο ομολόγησε επί της...
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρίζα πλεονάσματα» από το ΔΝΤ
Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα προχωρά το ΔΝΤ, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου, όμως έχουν και ορισμένα...
«Γκρίζα πλεονάσματα» από το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας