Oταν πριν από περίπου ένα μήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ τού εξήγησε για άλλη μια φορά ότι ελληνικό πρόγραμμα με τη σημερινή του μορφή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα το ενέκρινε το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Επίσης του εξήγησε πως ο μποναμάς στους συνταξιούχους βάζει σε μεγάλη δοκιμασία τη σχέση εμπιστοσύνης, εκλαμβάνεται από το Βερολίνο ως μη τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ η στοχοποίηση Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Ελλάδα επιβαρύνει το κλίμα και δεν οδηγεί πουθενά.
Μετά την προχθεσινή «βόμβα» που έριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για πρώτη φορά για πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ουσιαστικά αναγγέλλοντας ένα τέταρτο μνημόνιο, όλα δείχνουν πως η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης την οδήγησε και πάλι σε ένα νέο αδιέξοδο.
Ή θα πρέπει να επιλέξει μνημόνιο με ΔΝΤ ή ένα νέο μνημόνιο έμπνευσης Σόιμπλε, με αυστηρή επιτήρηση για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, κ. Βάισμπεργκ, στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ… διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θα λάβει τις οποίες αποφάσεις του όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς όμως να πει πότε εκτιμά ότι θα συμβεί αυτό.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί έκανε κάτι τέτοιο ο Σόιμπλε. Οι ερμηνείες μπορεί να είναι δύο: Πρώτον, γιατί θέλει να δώσει στην Αθήνα να καταλάβει ότι από τη στιγμή που επέλεξε την παραμονή στην ευρωζώνη, ο δρόμος είναι συγκεκριμένος και είναι σκληρός.
Δεύτερον, για να προετοιμάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά κυρίως τη γερμανική πολιτική σκηνή και ειδικότερα το γερμανικό Κοινοβούλιο για την περίπτωση που τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μην πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ας δούμε όμως τι είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες ολόκληρη στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».
Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το ΔΝΤ δήλωσε:
«Εάν για οποιονδήποτε λόγο το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι από την αρχή θα έχουμε μια δική μας λύση στο πλαίσιο του νομισματικού μας συστήματος. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φροντίσουμε για μια καλύτερη υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το σημερινό πρόγραμμα απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Εάν όμως φτιάξουμε μόνοι μας ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να βελτιωθεί καθοριστικά και με διαφορετικό τρόπο η δεσμευτικότητα των συμφωνιών. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσε να δοθεί εντολή στον ESM. Αλλά αυτό θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και θα χρειαστεί να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή.
Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν από την άλλη πλευρά, τότε το σημερινό πρόγραμμα θα τελειώσει και θα χρειαστούμε νέες διαπραγματεύσεις. Για τον λόγο αυτό συνιστώ στην Ελλάδα να τηρήσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της».
Οι... προειδοποιήσεις
Ουσιαστικά ο Σόιμπλε προειδοποιεί ότι ένα «ευρωπαϊκό μνημόνιο» θα είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι το μνημόνιο με συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ολα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στη γωνία.
Αλλωστε, το λέει και ο ίδιος σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ:
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να παραιτηθεί από την εναλλακτική λύση της εξόδου από το ευρώ.
Τώρα πρέπει να επιμείνουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορεί σε βάθος χρόνου να κρατηθεί στο ευρώ».
Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, κ. Βαϊσμπέργκερ, ο οποίος θέλησε να το υποβαθμίσει.
Οπως ανέφερε «οι δηλώσεις αυτές στην ουσία είναι προβληματισμοί που εκφράζει ο υπουργός σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό όμως είναι κάτι υποθετικό. Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και πιστεύουμε πως τελικά θα μείνει. Εάν όμως γίνει αυτό που εμείς δεν θέλουμε, τότε θα πρόκειται για μια αλλαγή του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να έχει την τελική έγκριση της γερμανικής Βουλής».
«Οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν»
Καλοδεχούμενη από την Αθήνα είναι η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν εξάλλου πως η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο από μόνη της, δεν είναι καινούργια και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα.
Η ελληνική πλευρά πάντως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και προχωράει βάσει των συμφωνηθέντων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας