Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβληματίζει το πρόσθετο κόστος
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβληματίζει το πρόσθετο κόστος

  • A-
  • A+

Το σχέδιο νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές φαίνεται να διχάζει καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Η πλειονότητα των καταναλωτών επιλέγει να πραγματοποιεί συναλλαγές με κάρτα, αλλά δεν πιστεύει ότι η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει στον έλεγχο της φοροδιαφυγής, τα μικρομάγαζα αδυνατούν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος ενός τερματικού καρτών, ενώ κερδισμένες βγαίνουν -για ακόμη μία φορά- οι τράπεζες.

 Η κ. Ντίνα, συνταξιούχος του Δημοσίου, μας λέει ότι ανέκαθεν χρησιμοποιούσε κάρτες, όμως δεν πιστεύει πως η χρήση τους μπορεί να εφαρμοστεί παντού και από όλους: «Φαντάσου τώρα, στο χωριό μου, να ζητήσουν από τα μικρομάγαζα να βάλουν μηχάνημα. Αποκλείεται! Ποιος θα χρησιμοποιήσει κάρτα εκεί; Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν καν πώς» μας λέει.

 Ο 40χρονος Γιώργος υποστηρίζει ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή καθώς με το πλαστικό χρήμα όλα είναι ελεγχόμενα, ωστόσο βρίσκει αντιφατικό το γεγονός ότι «επιβάλλεται» η χρήση καρτών για το αφορολόγητο, τη στιγμή που οι περισσότεροι έχουν πολύ χαμηλές αμοιβές και η μαύρη εργασία είναι στα ύψη.

 Η Μαρία είναι εξοικειωμένη με τη χρήση καρτών, ωστόσο θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα του μέτρου θα επιβαρύνει τους καταναλωτές που δεν ξέρουν να χειρίζονται το πλαστικό χρήμα: «Κάποιος ο οποίος δεν έχει συνηθίσει να κινείται με κάρτες κινδυνεύει να ξεφύγει και να μην μπορεί να διαχειριστεί τα έξοδά του. Ετσι θα επιβαρυνθεί με τόκους και χρέη που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει. Οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα. Τοκίζουν και μάλιστα αδρότατα... Θα συμβεί δηλαδή ό,τι συνέβη και με το ελληνικό χρέος. Από τη μία θα έχουμε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και από την άλλη τράπεζες που θα θησαυρίζουν σε βάρος των πρώτων».

 Ο Βαγγέλης χρησιμοποιεί κάρτα κυρίως για να πληρώσει το σούπερ μάρκετ και τη βενζίνη του.

«Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τους πάντες να χρησιμοποιούν κάρτες γιατί πολύς κόσμος πληρώνεται σε μετρητά. Το κράτος βάζει περιορισμούς στον καταναλωτή για να πιάσει τον φοροφυγά. Για να το κάνει όμως αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις προμήθειες των τραπεζών που φυσικά καμιά τράπεζα δεν τηρεί. Γιατί η προμήθεια που αναγκάζεται να πληρώνει το κατάστημα θα μεταφραστεί σε αύξηση των τιμών, βάρος το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν οι καταναλωτές. Στο τέλος μόνο οι τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες» μας λέει.

Τα μικρομάγαζα είναι σαφώς οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης, καθώς πολλοί καταστηματάρχες θεωρούν ότι το κέρδος από τα προϊόντα που πουλούν είναι τόσο μικρό ώστε το κόστος του τερματικού το ξεπερνάει, εκμηδενίζοντάς το.

«Δεν έχω μηχάνημα ούτε και θα βάλω. Γιατί να βάλω; Ερχεται ο άλλος να του κοντύνω ένα παντελόνι και θα πληρώσει τρία ευρώ με κάρτα; Ούτε οι πελάτες το ζητούν ούτε και με συμφέρει! Εχω ταμειακή και κόβω αποδείξεις. Δεν κλέβω κανέναν. Να σου πω την αλήθεια, σκέφτομαι να κλείσω το μαγαζί» μας λέει η κ. Μαργαρίτα που έχει κατάστημα μεταποίησης ρούχων στα Ιλίσια.

Μπαίνουμε στο διπλανό μαγαζί. «Χαρτικά/ψιλικά» γράφει η πινακίδα.

Ο Μιχάλης που κάθεται πίσω από τον πάγκο μας λέει: «Δεν έχω μηχάνημα. Αν βέβαια γίνει υποχρεωτικό να χρησιμοποιούμε κάρτες, τότε θα βάλω. Ομως δεν με συμφέρει. Για παράδειγμα αυτές εδώ οι μπαταρίες. Τις αγοράζω 75 λεπτά και τις πουλάω ένα ευρώ. Αν βάλω μηχάνημα, θα πρέπει να πληρώνω την προμήθεια στην τράπεζα και το κόστος της ταινίας. Υστερα, δεν υπάρχει λόγος να είμαι ανοιχτός».

 Το συνοικιακό φαρμακείο χαμηλά στου Ζωγράφου έχει μηχάνημα POS από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls.

«Ο κόσμος ακόμη χρησιμοποιεί μετρητά, αλλά από τα τέλη του περασμένου έτους, όλο και περισσότεροι ζητούν να πληρώνουν με κάρτα» μας λέει η Ελσα, ιδιοκτήτρια του φαρμακείου.

Τη ρωτάμε πώς είναι η ζωή μετά το POS. «Πρακτικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Το ζήτημα είναι η προμήθεια, γύρω στο 1%, που κρατάει η τράπεζα. Είναι ένα επιπλέον έξοδο χωρίς λόγο. Κάτι πρέπει να κάνουν για να το καταργήσουν».

Η Μαρία έχει κατάστημα ρούχων και μας λέει ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις κάρτες και ότι το να διαθέτει ένα κατάστημα τερματικό POS λειτουργεί σαν «κράχτης» για τους πελάτες.

Ωστόσο, το επιπλέον αυτό κόστος για ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο...

«Ερχεται ο πελάτης, σου παζαρεύει μια μπλούζα και ύστερα ζητάει να πληρώσει και με κάρτα. Στο μεταξύ εσύ φορτώνεσαι και την προμήθεια της τράπεζας. Αν δεν υπήρχε η προμήθεια ή αν έστω οι τράπεζες έκαναν εξίσου καλές συμφωνίες με τα μικρομάγαζα όπως κάνουν με τα πολυκαταστήματα, τα συνοικιακά μαγαζιά δεν θα ήταν στα όρια της φτώχειας και στο τσακ να κλείσουν» τονίζει.

Eνθερμος υποστηρικτής του σχεδίου της κυβέρνησης είναι νεαρός οδηγός ταξί, ο οποίος επέμεινε να μας δώσει την απόδειξη για διαδρομή κόστους 9,80 λέγοντας: «Εγώ κόβω πάντα αποδείξεις. Μακάρι ο νόμος να καθιερωθεί για όλες τις συναλλαγές ώστε να πάψουμε οι μισοί να κλέβουμε τους άλλους μισούς στην Ελλάδα».

Η «Εφ.Συν.» μίλησε με επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους για τη χρήση καρτών και μηχανημάτων POS

Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

«Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι πως οποιοδήποτε μέτρο δίνει τη δυνατότητα διαφάνειας μας βρίσκει σύμφωνους. Βάσει μιας ενδεικτικής μέτρησης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των γιατρών διαθέτουν πλέον τερματικό ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτηση ενός. Θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα το ποσοστό θα αυξηθεί, καθώς σαν ΙΣΑ είμαστε σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουμε όσο γίνεται το κόστος του μηχανήματος».

Θοδωρής Μάλλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων:

«Ελάχιστα περίπτερα στην Αττική έχουν βάλει POS. Ενας στους πενήντα. Είμαστε εντελώς απρόθυμοι για τον απλό λόγο ότι στα προϊόντα που πουλάνε περισσότερο, το μεικτό κέρδος είναι από 2% έως 4,5%, τη στιγμή που το ελάχιστο κόστος προμήθειας στις τράπεζες είναι γύρω στο 1%. Αυτό είναι καταστροφικό για τους περισσότερους. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μας επιστραφεί το σοβαρότατο αυτό κόστος, γιατί είναι αδύνατον να σηκώσουμε και αυτό το βάρος, τη στιγμή που ήδη έχουμε απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίμηνη προθεσμία σε 53 επαγγελματικές δραστηριότητες για τα POS
Επαγγελματίες από 53 κλάδους εντάσσονται στο καθεστώς υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και πρέπει εντός τριών μηνών να τοποθετήσουν μηχανήματα POS για τις συναλλαγές αυτές,...
Τρίμηνη προθεσμία σε 53 επαγγελματικές δραστηριότητες για τα POS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS
Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που υποχρεούνται, εντός τριών μηνών, να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα....
Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι προμήθειες που κερδίζουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, εν όψει της επέκτασης χρήσης του πλαστικού χρήματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών...
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
Τρύπησαν οι τσέπες των πολιτών στην πρώτη καραντίνα, με τη μέση απώλεια για κάθε νοικοκυριό να υπολογίζεται στα 314 ευρώ, και θα ξηλωθούν πάλι κατά 234 ευρώ με το νέο «κλείσιμο» της οικονομίας, μετακινώντας...
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή
Διευκρινίσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τίθενται σε αναστολή και ποιες θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και...
Ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιους τομείς έγιναν τα περισσότερα παράπονα στον Συνήγορο του Καταναλωτή
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τη νέα ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του 2019.
Σε ποιους τομείς έγιναν τα περισσότερα παράπονα στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας