Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλό το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Απλό το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

 • A-
 • A+

Η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού, του νερού και των τηλεπικοινωνιών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα χτίζει το «αφορολόγητο όριο» μισθωτών, συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου δεν θα μετράνε ενοίκια, τέλη κυκλοφορίας, αγορά οχημάτων και άλλες μη καταναλωτικές δαπάνες όπως: δάνεια, φόροι και αγορά κατοικίας, μετοχών, ομολόγων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση το «χτίσιμο» του αφορολόγητου γίνεται εύκολη υπόθεση, καθώς τα ψώνια του σούπερ μάρκετ αρκούν από μόνα τους ώστε η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων να καλύψει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

Διευκρινίζεται εξάλλου ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Ωστόσο όσο πιο εύκολο γίνει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η επιχείρηση περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς οι δρόμοι για το «μαύρο» χρήμα θα παραμείνουν ανοιχτοί και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους για να ριχτούν στη μάχη της απόδειξης.

Επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Ειδικότερα στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ:

 •  Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
 •  Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
 •  Ομάδα 3 (Ενδυση και υπόδηση).
 •  Ομάδα 4 (Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων).
 •  Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
 •  Ομάδα 7 (Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων).
 •  Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
 •  Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών).
 •  Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
 •  Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
 •  Ομάδα 12 (Αλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Στη λίστα δεν αναφέρεται η Ομάδα 6 (Υγεία), καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη του ν. 4446/2016.

Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι οποίοι υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις (χάρτινες) ίσης αξίας είναι οι εξής κατηγορίες:

 •  Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
 •  Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 •  Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 •  Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
 •  Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
 •  Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
 •  Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 •  Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
 •  Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 •  Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 •  Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο.
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναλυτικός οδηγός για να κλείσετε τους λογαριασμούς με την Eφορία
Ανοιξε, χθες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που δίνει τη δυνατότητα σε 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία
Αναλυτικός οδηγός για να κλείσετε τους λογαριασμούς με την Eφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικού φόρου τα περισσότερα εκκαθαριστικά
Ξεπέρασαν τις 316.000 οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για τα περσινά εισοδήματα. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φτάνουν τα 49.718 με το προς επιστροφή ποσό να φτάνει τα 283 ευρώ. Μηδενικού...
Μηδενικού φόρου τα περισσότερα εκκαθαριστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάρτινες αποδείξεις και για εισοδήματα ώς 6.000 ευρώ
Αναδρομική ισχύ έχει η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου με την οποία προστίθενται στους φορολογουμένους που εξαιρούνται από...
Χάρτινες αποδείξεις και για εισοδήματα ώς 6.000 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξόβεργα» για το «μαύρο» χρήμα
«Ηλεκτρονική απόχη» για μαύρες συναλλαγές στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στον νέο πίνακα Ι του εντύπου Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ από μεσίτες...
«Ξόβεργα» για το «μαύρο» χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παγίδες στο φετινό Ε1
Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τα επικίνδυνα σημεία των φορολογικών δηλώσεων. Πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν όσοι δεν κάλυψαν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό με πλαστικό χρήμα. Οσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση του...
Οι παγίδες στο φετινό Ε1

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας