Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου αλλά και της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου είναι ότι από τις αρχές του 2018 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα διεκπεραιώνονται εντός 3 μηνών

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

  • A-
  • A+

Σε ρυθμούς «γρηγορείτε» φαίνεται ότι έχουν τεθεί οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και από τις αρχές του 2015 (μέσα σε 2 χρόνια δηλαδή) έχουν απονεμηθεί περίπου 65.000 συντάξεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ την 31η Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551, δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2017 είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση.

Στην επίτευξη αυτής της -εντυπωσιακής ομολογουμένως- επίδοσης συντέλεσε και το γεγονός ότι περιορίστηκαν σημαντικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θεσμοθετήθηκαν το 2015 και έφεραν ακαριαία αύξηση των ορίων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (δηλαδή όποιοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από τις ηλικίες των 50-62 ετών) από 6 μήνες έως και 5 έτη. Ετσι ανακόπηκε η μεγέθυνση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα -και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό στις τάξεις των ασφαλιστικών ταμείων- ήρθη (με την έλευση ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) η άτυπη εντολή των εκάστοτε υπουργών προς τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων να καθυστερούν την απονομή συντάξεων ώστε να μην επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Κάπως έτσι λοιπόν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άφησε παρακαταθήκη 160.551 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για να καταφέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δύο χρόνια μετά, στις αρχές του 2017 να τις μειώσει στις 95.000. Ομως δεν είναι μόνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μερισμάτων και εφάπαξ: Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551.

Δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση. Από αυτόν τον μήνα ξεκίνησε η χρηματοδότηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα με σκοπό να εξοφληθεί το σύνολο αυτών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2017.

«Τρέχουν» και τα εφάπαξ

Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ, υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε καμία απονομή για αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από 31-8-2013 έως 31-6-2016.

Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εφάπαξ. Εως τον Ιούνιο 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα.

Τα στοιχεία, λοιπόν, μπορούν να κάνουν περήφανους τους υπουργούς και υφυπουργούς που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας (συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.) αφού επιτεύχθηκε ουσιαστική επιτάχυνση στον ρυθμό εκκαθάρισης των εκκρεμών παροχών.

Στόχος (και παράλληλα μνημονιακή δέσμευση) είναι μέχρι το τέλος του 2017 να μην έχει απομείνει καμία σύνταξη προς απονομή, ενώ δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου αλλά και της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου είναι ότι από τις αρχές του 2018 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα διεκπεραιώνονται εντός 3 μηνών, με τον κ. Πετρόπουλο να διατείνεται ότι θα καταφέρει να απονέμονται μέσα σε 18 ημέρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερεί η αντιστάθμιση του χαμένου ΕΚΑΣ
​Στις δαγκάνες της γραφειοκρατίας έχουν πέσει όσοι συνταξιούχοι απώλεσαν το ΕΚΑΣ το 2016 και είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών παροχών. Πρόκειται για περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έναντι...
Καθυστερεί η αντιστάθμιση του χαμένου ΕΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
Φωτιά φαίνεται ότι άναψε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να δικαιώσει συνταξιούχο για τις αντισυνταγματικές και άρα παράνομες μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν το 2012…Την ίδια περίοδο που...
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται η χορήγηση 138.000 εκκρεμών συντάξεων
Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι που αναμένουν την απονομή της οριστικής σύνταξής τους τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα λοιπόν με κοινή υπουργική απόφαση, που...
Παρατείνεται η χορήγηση 138.000 εκκρεμών συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις
Το συνταξιοδοτικό και η πορεία των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μονοπώλησαν χθες τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε μαζί με την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος...
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας