• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.3°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 29.7°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%

«Εμείς ζητάμε τήρηση της συμφωνίας και δεν θα δημιουργήσουμε ζήτημα, ακόμη και σε τυχόν καθυστέρηση μερικών ημερών» σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης

Καθυστέρηση στις πληρωμές

 • A-
 • A+

«Μισή μεν η εξόφληση, αλλά… ολόκληρη η συμφωνία». Με τη φράση αυτή απαντούν κύκλοι της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα στην εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή του 2016 και άρα προβλήματα στη σπορά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η μικρή καθυστέρηση -3 ημερών- με την οποία έγινε η πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών του 44,5% από τα οφειλόμενα 13 εκατομμύρια αποδίδεται σε καθυστέρηση της τράπεζας να εμφανίσει τα χρήματα στους λογαριασμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «η διοίκηση είχε ρυθμίσει το ζήτημα από την Παρασκευή 30/12, ωστόσο η τράπεζα λόγω φόρτου εργασίας καθυστέρησε ελαφρά».

Κύκλοι της διοίκησης τόνιζαν πάντως στην «Εφ.Συν.» ότι «η συμφωνία για αποπληρωμή μέχρι τέλους Ιανουαρίου θα τηρηθεί στο ακέραιο και όσοι καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για τους αγρότες παραγωγούς να μην κινδυνολογούν και ας απευθυνθούν σε αυτούς για να πάρουν απαντήσεις».

Το ζήτημα αποκαλύπτει φυσικά ότι τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν από την ΕΒΖ, ωστόσο δεν είμαστε και στο 2014, όταν χρειάστηκε πρωθυπουργική παρέμβαση για να πληρωθούν οι αγρότες, αλλά ούτε στο 2015, όταν εν πολλοίς όλοι κρατούσαν την ανάσα τους.

Μια μορφή κανονικότητας φαίνεται να επιστρέφει, έστω και ασθμαίνουσα…

Διευκρινίσεις

Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά τυπικά στις 5 Φεβρουαρίου και, όπως φαίνεται, οι «σκιές» που είχαν δημιουργηθεί στις σχέσεις διοίκησης και παραγωγών έχουν φύγει, οι διευκρινίσεις έχουν δοθεί και από τα δύο μέρη και, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, «εμείς ζητάμε τήρηση της συμφωνίας και δεν θα δημιουργήσουμε ζήτημα ακόμη και σε τυχόν καθυστέρηση μερικών ημερών, όπως κάναμε και για την καθυστέρηση στην καταβολή των 4 εκατομμυρίων».

Ο κ. Μπογιαννίδης είναι παλιός καλλιεργητής και γι’ αυτό στις δηλώσεις του τονίζει ότι «θέλουμε να φύγει από την εταιρεία η γάγγραινα του παρελθόντος, των λαθών που παραλίγο να κλείσουν τα εργοστάσια. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να φτάσουμε ξανά στην παραγωγή 400 χιλιάδων τόνων για να είναι η χώρα αυτάρκης σε ζάχαρη. Πρέπει στην κατεύθυνση αυτή να συμβάλει και η Τράπεζα Πειραιώς, ας δουν πώς μας πλήρωνε τότε η Αγροτική Τράπεζα, να ενταχθούμε στη συμβολαιακή γεωργία, αν θέλει η τράπεζα υπάρχουν μέθοδοι να μας πληρώνει εγκαίρως για το προϊόν, τότε θα δείτε…».

Από την άλλη πλευρά οι αγρότες έχουν «δέσει» μια παλιά υπόσχεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση από τα 53 ευρώ περίπου στα 70 ευρώ το στρέμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν έγιναν και αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναμένεται άνοδος του υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου στις 12 Ιανουαρίου σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία για συζητήσεις που ανάμεσα σε άλλα θα αφορούν και τα εργοστάσια ζάχαρης και τους παραγωγούς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή φρουράς και νέες ισορροπίες στην ΕΒΖ
Πήραν και… τα μυστικά μαζί τους τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που παραιτήθηκαν τελικά την περασμένη Παρασκευή. Η νέα διοίκηση που αμέσως ανέλαβε έχει πια ακέραιη την ευθύνη για να...
Αλλαγή φρουράς και νέες ισορροπίες στην ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
Υπόγειος πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες μέρες για τον «γλυκό πειρασμό», την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και το μέλλον της, καθώς δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποδίδονται από τη διοίκηση σε προσπάθεια...
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
Ενα από τα κυριότερα προσκόμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι περιορισμοί που θέτει το πτωχευτικό δίκαιο, τόσο ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης...
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέδωσαν πνεύμα και κλειδιά
Εστιάτορες, ψητοπώλες και ιδιοκτήτες καφέ μπαρ της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι το 40% των επιχειρήσεων έμειναν εκτός της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής και εύχονται «καλές δουλειές» στους κυβερνητικούς...
Παρέδωσαν πνεύμα και κλειδιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΒΖ πήρε πολύτιμο χρόνο για να βρει λύσεις
Η αίτηση ένταξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο άρθρο 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα είναι η τελευταία προσπάθεια της βιομηχανίας για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, καθώς αυτό που καταρχήν αποκομίζει...
Η ΕΒΖ πήρε πολύτιμο χρόνο για να βρει λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας