Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις ψηφιακές υπηρεσίες στοχεύει ο ΕΦΚΑ

Η νέα γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης παρουσίασαν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στις ψηφιακές υπηρεσίες στοχεύει ο ΕΦΚΑ

  • A-
  • A+

Μια νέα εποχή ανοίγεται στην κοινωνική ασφάλιση με βάση τον σχεδιασμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα «εάν» ωστόσο να είναι πάμπολλα και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να έχει βάλει πολλά στοιχήματα που, αν τα κερδίσει, τότε πράγματι η τομή σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι βαθιά και σίγουρα θετική.

Καθίσταται πάντως προφανές ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε να ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, που συνέτριψε τα δικαιώματα του συνόλου των ασφαλισμένων και ουσιαστικά το νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση χτίζεται σε εισφορές που έχουν καταβληθεί με άλλο καθεστώς, οι οποίες χάνονται δημιουργώντας νέο συρρικνωμένο τοπίο για τις αποδοχές των νέων συνταξιούχων (οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες από 10% έως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Δηλαδή θα αρχίζουν από 400 ευρώ και θα πιάνουν ταβάνι στα 1.200 ευρώ).

Σε όλα αυτά το σίγουρο είναι ότι ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, που έχει επωμιστεί το βάρος της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, δεν έχει τη θετική γνώμη των πολιτών μαζί του.

Πράγματι, με βάση τη δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας ProRata, το 42% των πολιτών στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η θεσμοθέτηση και η λειτουργία του ΕΦΚΑ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων;», απάντησε αρνητικά (25% «καθόλου» και 17% «ούτε θα βελτιώσει ούτε θα υποβαθμίσει»).

Από την άλλη, μόλις το 15% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν, ενώ 18% διατύπωσε την άποψη ότι «θα τη βελτιώσει λίγο». Το στίγμα βέβαια το δίνει το 25% των ερωτηθέντων που δεν γνώριζαν να απαντήσουν.

Οι σχεδιασμοί

Πάντως με βάση τους σχεδιασμούς, ο δρόμος για να πειστούν οι πολίτες για τον ΕΦΚΑ και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η λειτουργία του περνά μέσα από την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Ετσι σύμφωνα με όσα έχουν σχεδιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς θα έχουμε μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα τα εξής δεδομένα:

● Μέχρι 31-12-2017 πληρωμή όλων των εκκρεμών συντάξεων των προηγούμενων ετών και από εκεί και πέρα χορήγηση όλων των συντάξεων εντός 3 μηνών (θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι την 31η-12-2014 είχαν κατατεθεί αιτήσεις και εκκρεμούν 160.551 κύριες συντάξεις).

Πάντως στις στοχεύσεις του υπουργείου είναι να γίνει πολύ σύντομα, και μέσα στο επόμενο έτος (όταν δηλαδή θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις) η σύνταξη ενός ασφαλισμένου που καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης να απονέμεται μέσα σε διάστημα 18 ημερών (γεγονός που είναι εφικτό αφού πλέον ισχύουν ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους και μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ψηφιοποιηθεί όλοι οι ασφαλιστικοί φάκελοι).

● Από 1-1-2017 έως 31-12-2017 πληρωμή όλων των εκκρεμών εφάπαξ (26.800) και όλων των εκκρεμών ώς τότε μερισμάτων. Πάντως τα μεγέθη μέχρι σήμερα δίνουν πόντους στην κυβέρνηση καθότι από 31-8-2013 έως 31-6-2016 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) καταγράφηκαν μηδενικές πληρωμές εφάπαξ και μερισμάτων, ενώ από 1-7-2016 έως 31-12-2016 είχαμε πληρωμή 14.374 εφάπαξ και 22.000 μερισμάτων.

Η βάση βέβαια όλων αυτών βρίσκεται στο νέο site του ΕΦΚΑ, από το οποίο θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από μακριά (χωρίς δηλαδή να χρειάζεται επιτόπια παρουσία του συναλλασσόμενου) πολλές συναλλαγές.

Παράλληλα θα μπορεί ο ασφαλισμένος να βλέπει την πορεία των ασφαλίστρων που θα καταβάλλει αλλά και να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησής του.

Μερική πληρωμή εισφορών

Οσον αφορά το καυτό θέμα της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή τους (άρα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό).

Πάντως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ θα λάβουν ατομικό ειδοποιητήριο για το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν.

Το νέο site του Ταμείου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός Ιανουαρίου, είναι www.efka.gov.gr ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.

Αδήλωτη εργασία και μπλοκάκια

Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας αφήνει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σημαντικό εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), «το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μιας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», υπογράμμισε η υπουργός.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα δοθεί στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και να καθίσταται σαφές και στους δύο αντισυμβαλλόμενους ο τρόπος καταβολής των εισφορών.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ολόκληρο το φάσμα του συστήματος διακυβέρνησης (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του...
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις
Το συνταξιοδοτικό και η πορεία των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μονοπώλησαν χθες τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε μαζί με την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος...
Τώρα τρέχουμε για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαντλείταιη αν(τ)οχή των ναυτεργατών
Με κινητοποιήσεις «κάθε μορφής» προειδοποιεί η ΠΝΟ, αν σύντομα δεν υπάρξουν θετικές λύσεις στα αιτήματα που είχε καταθέσει στην τελευταία εννιαήμερη απεργία της. Οι ναυτεργάτες τονίζουν ότι απολύτως κανένα από...
Εξαντλείταιη αν(τ)οχή των ναυτεργατών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
​Με πολιτική ντρίμπλα επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το δημοσιονομικό θέμα που προκύπτει από το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων συνεπεία των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα...
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχετε μήνυμα για τις εισφορές σας στο efka.gov.gr
Οι περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι θα ενημερωθούν την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν και αντιστοιχούν στον Ιανουάριο του 2017....
Εχετε μήνυμα για τις εισφορές σας στο efka.gov.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000, αντί 34, στο κυνήγι της μαύρης εργασίας
​Μπορεί το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα να είναι αυτό της λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ αλλά και το τι θα γίνει με τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, όμως η μεγάλη τομή που προκύπτει από...
1.000, αντί 34, στο κυνήγι της μαύρης εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας