• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  70%

Ψηλά ο πήχης για τις αποκρατικοποιήσεις

 • A-
 • A+

Με διαφορετική στόχευση και κυρίως μέσα από το Υπερταμείο θα προωθηθούν οι νέες αποκρατικοποιήσεις, που θα στηριχθούν στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα της πωλήσεις ακινήτων.

Το μεγάλο «συν», όπως προβλέπεται από το 3ο Μνημόνιο, είναι ότι το 50% των εσόδων που θα εξασφαλίσει ο νέος φορέας θα διατίθεται σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπει ότι το σύνολο των εισπράξεων κατατίθεται σε λογαριασμό του εξωτερικού μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

Το Υπερταμείο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ώς τα μέσα Φεβρουαρίου, θα θέσει κάτω από την «ομπρέλα» του και το ανεξάρτητο σήμερα ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα περιορίσει τον ρόλο του σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Τα αποτελέσματα της πεντάχρονης λειτουργίας του άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, δεδομένου ότι έκλεισε προγράμματα συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί περίπου 3,4 δισ., κάτι λιγότερο από το 50%.

Εχει ενδιαφέρον ότι το «ζεστό» χρήμα προήλθε κυρίως από αξιοποιήσεις στον επιχειρηματικό τομέα, όπως η χορήγηση δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η παραχώρηση των τυχερών παιγνίων από τον ΟΠΑΠ σε ιδιώτες και οι παιχνιδομηχανές (VTLs), που εξασφάλισαν έσοδα της τάξης των 1,165 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν το 2011, την καλύτερη χρονιά του Ταμείου με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα.

Το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 280,5 εκατ. προέρχονται από την πώληση του 51% του λιμανιού του Πειραιά.


Προβλέψεις για 2,5 δισ.

Με βάση τον προϋπολογισμό του 2017, φαίνεται ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά, καθώς προβλέπονται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα νέα προγράμματα καλύπτουν μόλις 560 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. αφορούν την προκαταβολή για το Ελληνικό, άλλα 105 εκατ. αντιπροσωπεύουν υπολοιπόμενες δόσεις από προηγούμενες χρονιές, ενώ τα 1,234 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν από τη γερμανική Fraport και αποτελούν το κατ’ αποκοπήν τίμημα που ορίζει η σύμβαση, η οποία κυρώθηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή.

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε μνημονεύονται οι διαγωνισμοί, αλλά δεν προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, της Εγνατίας οδού αλλά και τις τρεις μαρίνες (Αλίμου, Χίου και Πύλου).

Απουσιάζουν αναφορές για την ΕΕΣΣΤΥ, την επισκευαστική βάση του σιδηροδρομικού δικτύου, για την οποία ο διαγωνισμός, που σέρνεται από τον Σεπτέμβριο του 2013, έχει αναβληθεί για τα τέλη του μηνός.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει στην ουσία χωροταξικό σχεδιασμό και ξεκάθαρους πολεοδομικούς κανόνες, που είναι απαραίτητος κανόνας για να προχωρήσουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να υπογραφεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς η πρώτη και πολυδιαφημισμένη «αξιοποίηση» του δημόσιου ακινήτου των 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της βόρειας Κέρκυρας, με τίμημα μόλις 23 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρηματίες κατέθεσαν προκαταβολή 10 εκατ. ευρώ και υπόσχονται να επενδύσουν περίπου 75 εκατ. ευρώ σε τουριστικές υποδομές, ενώ το Δημόσιο θα εισπράττει 2,3 εκατ. σε ετήσια βάση, αλλά από το 2022 και εφόσον εμφανίζονται κέρδη.

Ηταν τόση η προχειρότητα από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν είχαν προχωρήσει σε οριοθέτηση δασικών και άλλων οικολογικά ευαίσθητων ζωνών, για τις οποίες υποβλήθηκαν προσφυγές στο ΣτΕ από τοπικούς φορείς.

Δεν γνώριζαν επίσης ότι πουλούσαν και το ναυτικό οχυρό του Ερημίτη, που ελέγχει τα στενά με την Αλβανία, και έτρεχαν εκ των υστέρων να βρουν λύση που περιελάμβανε την υποστολή της ελληνικής σημαίας, για την οποία πάντως δεν διαμαρτυρήθηκαν οι... ελληνολάγνοι.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν πρέπει επίσης να είναι υπερήφανη για την πώληση και επαναμίσθωση 28 επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου, που έγινε το 2014 με τίμημα μόλις 261 εκατ. ευρώ, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για νοίκια, ακόμη και για το «στοιχειωμένο» κτίριο «Κεράνη» στη Θηβών, που έμενε αναξιοποίητο για μια εικοσαετία και μόλις τους τελευταίους μήνες απέκτησε τους πρώτους ενοίκους.

Αμεσες κινήσεις

Τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

■ Τη μετακόμιση στο Υπερταμείο των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, που την τελευταία τετραετία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν δυναμική αύξηση των εσόδων τους έως και 45%, με εξαίρεση την Πάτρα, που παρουσίασε αρνητικό πρόσημο. Θα αξιοποιηθούν με την είσοδο επενδυτών, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο.

■ Την επέκταση για μια εικοσαετία της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», που με τα σημερινά δεδομένα λήγει το 2026. Πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, με την οποία ακυρώθηκαν τα σχέδια του 2014.

Προέβλεπαν την πώληση του 30% των μετοχών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ προς 220 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι το 2015 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είχε έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ.

Η εξαετής πορεία του ΤΑΙΠΕΔ

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο υπερταμείο Αξιοποίησης Πλούτου το ΤΑΙΠΕΔ
Την ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στην «ομπρέλα» του νέου φορέα που θα διαχειρίζεται ακίνητα και άλλα δικαιώματα του Δημοσίου πρότεινε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το νέο...
Στο υπερταμείο Αξιοποίησης Πλούτου το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις
Η πώληση του 90% του Αστέρα Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα Apollo Investment Holdco, ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου κατόπιν προσφοράς από την κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με...
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση στο Ελληνικό
​Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι το πρώτο βήμα για το...
Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με μειωμένες αρμοδιότητες και νέα πρόεδρο το ΤΑΙΠΕΔ
Σε παράταση ζωής στο ΤΑΙΠΕΔ, πιθανότατα για τρία χρόνια, αλλά με ψαλιδισμένο αντικείμενο, συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές. Το Ταμείο δημιουργήθηκε με τον νόμο 3986/2011, στο...
Με μειωμένες αρμοδιότητες και νέα πρόεδρο το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκόλλησε η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, καθώς χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και εκπρόσωποι των επενδυτών υπέγραψαν συμφωνία παραμονής στον διαγωνισμό και αναμένεται η επικύρωσή της από την...
Ξεκόλλησε η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειδώνει» η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που είχε βαλτώσει μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ στα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης να «φυτέψει» 100 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας...
«Κλειδώνει» η πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας