• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%

Τραπεζικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι οι επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια για τα δάνεια του ΔΟΛ

 • A-
 • A+

Σε λίγα εικοσιτετράωρα εκπνέει το 2016 και μαζί η προθεσμία που έχουν δώσει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη («Τα Νέα», «Το Βήμα» κ.λπ.) οι τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eθνική, Πειραιώς) για την πληρωμή των περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δόση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΟΛ είχε λάβει για το συγκεκριμένο δάνειο περίοδο χάριτος διάρκειας δύο ετών.

Στις 31/12/2016 λοιπόν λήγει τυπικά ακόμα μια προθεσμία που έχουν δώσει οι τράπεζες στον ΔΟΛ και στον Σταύρο Ψυχάρη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθεσία και η χρηστή τραπεζική πρακτική δεν δίνουν κανένα περιθώριο στις τράπεζες για νέα ρύθμιση, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τραπεζικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι οι επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βέβαια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αποδείχτηκε στη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ τις εποχές των παχιών αγελάδων, χορηγούσε δάνεια σε κάποιες περιπτώσεις με εγγύηση «αέρα», όπως ομολόγησε κυνικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Πάνος Ψυχάρης.

Τώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και ο Στ. Ψυχάρης βρίσκεται προ των ευθυνών του κατά κύριο λόγο έναντι των εργαζομένων, ορισμένοι επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους.

Μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ότι δεν δέχτηκε καμία όχληση από την κυβέρνηση ώστε να λάβει αποφάσεις που σχετίζονται με τον ΔΟΛ, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μέσω κύκλων, κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, αλλά «επιδιώκει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα υπηρετώντας την αρχή “όλα στο φως”.

»Γνωρίζουμε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όμως η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει ό,τι οι προηγούμενες. Η κυβέρνηση αυτή ούτε “δίνει” ούτε “κόβει” δάνεια. Μόνο κριτήριο είναι η ίση μεταχείριση όλων στη βάση των θεσμοθετημένων κανόνων».

Οι ίδιοι κύκλοι καλούν εξάλλου τις τράπεζες να δώσουν στην κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους του ΔΟΛ τη δυνατότητα να διαμορφώσουν, με βάση τα πραγματικά περιστατικά, μια ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα που αφορά τον δανεισμό του ομίλου.

Τα εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν αφορούν τις υποχρεώσεις του ΔΟΛ καθώς και σε ποια κατάσταση βρίσκονται από άποψη εξυπηρέτησής τους τα δάνειά του, και τι ποσά πρέπει να καταβάλει εντός του 2016 σύμφωνα με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Ενα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος είναι τι θα πράξουν οι τράπεζες αν ο ΔΟΛ δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά και αν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια από τον όμιλο ή από τις τράπεζες.

Πηγές της αντιπροεδρίας υπογράμμιζαν ότι οι αθλιότητες που διακινούνταν τις προηγούμενες ημέρες από κύκλους του ΔΟΛ και άλλους είχαν στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρος σ’ ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων, αποποίησης ευθυνών και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο χρόνια στην εντατική
Στην εντατική βρισκόταν τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια ο ΔΟΛ, όπως προκύπτει από την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που κατέθεσαν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, στα χέρια των οποίων...
Δύο χρόνια στην εντατική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
Οι τράπεζες τραβούν το σωληνάκι από τον άλλοτε κραταιό όμιλο πληροφορικής Altec του επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη. Επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης της προβληματικής εταιρείας Altec και της...
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
Η επιτυχία στον τραπεζικό χώρο βασίζεται στην καλή πληροφόρηση, που συχνά αναμιγνύεται με φήμες και εκτιμήσεις, ενώ το πέπλο της μυστικότητας γίνεται ακόμα πιο αδιαφανές. Και όταν οι πραγματικές πτυχές της...
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα ημερών οι αλλαγές στις τράπεζες
Μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες, λόγω της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους, οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών (Eθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) στις...
Θέμα ημερών οι αλλαγές στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας