• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 12.3°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.6°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.4°C
  1 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 6.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.4°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων

 • A-
 • A+

Με έναν βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο οποίος ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ, μας αποχαιρετά το 2016.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και μία δόση από τις ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είναι ορισμένες από τις βασικότερες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

Διαφορετικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ξεκινούν να τρέχουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν μεγάλη προσοχή στην είσπραξη αυτού του ποσού που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τη μνημονιακή δέσμευση για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τους φόρους που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού επιβεβαιωθεί, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, με συνυπολογιζόμενες και τις μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων, θα κλείσει κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του στόχου για πλεόνασμα 0,53% ή 919 εκατ. ευρώ που προβλέπει η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.

Τα πέντε «αγκάθια»

Αναλυτικότερα όμως, μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν:

1. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, τα οποία αφορούν 5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Τα τέλη διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας και κυμαίνονται:

● Από 22-1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

● Από 22-1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

● Από 22-1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την εξόφλησή τους.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης, το πρόστιμο είναι ισόποσο του τέλους.

Σημειώνεται ότι για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

2. Η τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, με το συνολικό ποσό αυτής να φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο ακολουθεί άλλη μία δόση που θα πρέπει να πληρωθεί και είναι η τελευταία για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

3. Η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση τον Ιούλιο. Το ποσό της τελευταίας δόσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

4. Ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον Νοέμβριο και να αποδώσουν τον φόρο που απορρέει βάσει των συναλλαγών που πραγματοποίησαν. Σε 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία.

5. Ακόμη μία δόση για τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), το ύψος της οποίας φτάνει τα 630 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών (σε 12 ή 24 δόσεις) ή να πληρώσουν τις οφειλές προς την Εφορία (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) μέσω της πιστωτικής τους κάρτας.

Από την άλλη, όσοι γονείς ζουν με τον φόβο των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή που εκπνέει το 2016 να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα, αλλά και χρηματικά ποσά, για να γλιτώσουν από αυτή την «παγίδα».

Ηδη τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στις εφορίες για γονικές παροχές και δωρεές.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
Αφορολόγητο, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου μπαίνουν από την ερχόμενη Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ από τις υποχωρήσεις που θα γίνουν θα καθοριστεί και το εύρος των...
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι...
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουνό οι απλήρωτοι φόροι
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει οφειλόμενους φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%...
Βουνό οι απλήρωτοι φόροι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων. Λίγο πριν από την καταιγίδα των νέων πληρωμών που θα ξεκινήσει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου...
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση
Πολυνομοσχέδιο με εκατοντάδες προαπαιτούμενα, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να πάρει μια κι έξω τα 5,7 δις. ευρώ της δεύτερης δόσης. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, προϋποθέσεις πώλησης δανείων σε...
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας