• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Παρελθόν οι εγγυητικές για το ΕΣΠΑ

 • A-
 • A+

Παρελθόν αποτελεί πλέον για τους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ η υποχρέωση έκδοσης εγγυητικών επιστολών για να χρηματοδοτούν τις δαπάνες των επενδύσεών τους.

Από χθες, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενεργοποιήθηκε ο λεγόμενος ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός (escrow account) μέσω του οποίου οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται ώστε να εξοφλούν τα τιμολόγια προς τους προμηθευτές τους χωρίς να απαιτείται πλέον έκδοση εγγυητικής επιστολής.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που αναμένεται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση επενδύσεων από τους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και κυρίως τους μικρομεσαίους, καθώς εξασφαλίζει πρόσβαση σε ρευστότητα που διαφορετικά δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί.

Η λειτουργία του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού θα ξεκινήσει άμεσα με την υπογραφή των συμβάσεων με τους δικαιούχους των τεσσάρων δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν 4 λογαριασμοί escrow, ένας για κάθε δράση.

Η χρήση του escrow account από τους δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων δεν είναι υποχρεωτική.

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα είτε να αξιοποιήσουν τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό, είτε να ακολουθήσουν την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης. Ο επενδυτής πρέπει να υποβάλει αίτημα χρήσης του καταπιστευτικού λογαριασμού και να καταθέσει αίτημα προσχώρησης στη σύμβαση.

Για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης, ο δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου (καθορίζεται από τον εκάστοτε οδηγό εφαρμογής του χρηματοδοτικού προγράμματος), θα πρέπει να υποβάλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης-καταβολής των δαπανών του, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφληθέντα τιμολόγια και τυχόν ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής.

Το μη εξοφλημένο ποσό των τιμολογίων θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό.

Στις δράσεις που το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 100% (Νεοφυής Επιχειρηματικότητα - Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) τα τιμολόγια θα είναι μερικώς εξοφλημένα ως προς τη μη επιλέξιμη δαπάνη (π.χ. ΦΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Επειτα από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης-ΕΦΕΠΑΕ δίνεται εντολή στο Ταμείο να εκταμιεύσει από τον λογαριασμό του δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάθε προμηθευτή του και για λογαριασμό του και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης.

Δηλαδή, τα χρήματα δεν πάνε στον δικαιούχο, αλλά απ’ ευθείας στους προμηθευτές του.

Στη συνέχεια η εντολή αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον ΕΦΕΠΑΕ στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς που τηρούν οι πάροχοι-προμηθευτές του δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
Οι αλλαγές στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να είναι ουσιαστικό και τυπικό το πλαίσιο, είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλα...
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
Στο συρτάρι, λόγω διαφωνίας των δανειστών να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, υποχρεώθηκε να βάλει η κυβέρνηση το προεκλογικό της σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε...
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη με τον χρόνο και τις προσφυγές
Το στοίχημα με τα δικαστήρια κερδήθηκε. Η μάχη με τον χρόνο όμως είναι ακόμη σε εξέλιξη και μέχρι να μάθουμε αν η χρεοκοπημένη αλυσίδα «Μαρινόπουλος» θα μπορέσει ποτέ να ανακτήσει τη χαμένη πελατεία της υπό το...
Μάχη με τον χρόνο και τις προσφυγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρεμιέρα για το «Fund of Funds» με 260 εκατ. ευρώ
Με αρχικό κεφάλαιο 260 εκατομμύρια ευρώ ξεκινάει την Πέμπτη τη λειτουργία του το ελληνικό «Fund of Funds» για την ενίσχυση δυναμικών και καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ειδική εκδήλωση του...
Πρεμιέρα για το «Fund of Funds» με 260 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας