Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, δηλαδή σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου).
Το κόστος από τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Με νομοτεχνική βελτίωση, που προκάλεσε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, στους νομούς που ανήκουν τα νησιά τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση, περιλαμβάνεται και ο νομός Έβρου, με τη νήσο Σαμοθράκη.
Για τη συγκεκριμένη τροπολογία -περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων- ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το αίτημα υπογράφουν επίσης, ο βουλευτής του Ποταμιού, Αχμέτ Ιλχάν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γεώργιος - Δημήτριος Καρράς και Στάθης Παναγούλης.
Δείτε ολόκληρη την
Πρόκειται για μία από τις δύο εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. η άλλη αφορά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, η οποία υπερψηφίστηκε την Πέμπτη), που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρχικά και στη συνέχεια του ESM και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκαναν λόγο για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος μέχρι να τεθούν στο μικροσκόπιο οι «μονομερείς» ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ακολούθησαν αντιδράσεις στις... αντιδράσεις Σόιμπλε, με χαρακτηριστικότερες εκείνες της Κομισιόν και της Γαλλίας (σ.σ. Ολάντ και Σαπέν τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ να τοποθετηθεί εκ μέρους του Eurogroup χωρίς να έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Την Τρίτη αναμένεται οι δανειστές να δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους για το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα «θέτουν σε κίνδυνο» το ελληνικό πρόγραμμα. Ήδη ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι οι παροχές του πρωθυπουργού δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας, ωστόσο -όπως υπογράμμισε ο ίδιος- οι χώρες-μέλη του ESM θα αποφασίσουν τώρα τι θα γίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε στην «Καθημερινή» ότι «αυτό που έχει περιπλέξει τα πράγματα ήταν η μονομερής ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις παροχές για το 2016-2017, παρ’ όλο που καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες και τον σκοπό που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή».
Εκτίμησε όμως πως «η Ελλάδα είναι εντός των στόχων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% για φέτος και 1,75% του χρόνου» ενώ για τη δεύτερη αξιολόγηση επισήμανε ότι «συνολικά δεν βρισκόμαστε τόσο μακριά» και πως «αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».
Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η στάση που θα κρατήσει αύριο το Βερολίνο καθώς ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε κρατάει τα ηνία της διαπραγμάτευσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας