• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%

Στοιχισμένος πλήρως με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ o διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Το μέρισμα στους φτωχούς «θορύβησε» τον Στουρνάρα

 • A-
 • A+

Κίνδυνο για τους δημοσιονομικούς στόχους βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης από τα 617 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπειτα από επτά χρόνια υπερφορολόγησης. Οι επισημάνσεις και τα «καμπανάκια» της ενδιάμεσης έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος

Στοιχισμένος πλήρως με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ o διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας σηκώνει την ίδια «σημαία» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, και η ΤτΕ με την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «13η σύνταξη» που θα λάβουν 1,6 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι ύστερα από επτά χρόνια ακραίας λιτότητας.

Η ΤτΕ οφείλει να λειτουργεί με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, ωστόσο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ που θα λάβουν αυτοί οι δικαιούχοι, το οποίο εν ριπή οφθαλμού θα εξαφανιστεί από τις τσέπες τους για να πληρωθούν οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές μέσω των μνημονίων, είναι ικανό, σύμφωνα με την ΤτΕ, να υπονομεύσει το ελληνικό πρόγραμμα και όχι η λάθος «συνταγή» του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης:

«Η επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2016 υπόκειται σε επισφάλειες, που συνδέονται με τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης ύψους περίπου 0,4% του ΑΕΠ που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 8 Δεκεμβρίου του 2016. Οι παρεμβάσεις αυτές μειώνουν σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016».

Ο προϋπολογισμός του 2016

Αλλοι κίνδυνοι που καραδοκούν για την πρόοδο του τρίτου Μνημονίου και εντοπίζει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (σ.σ. τον Φεβρουάριο κλείνει κανονικά ο προϋπολογισμός) και το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης για το 2016 δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Πρόκειται για τις άσπρες και τις μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη εικόνα των επιπτώσεων που ασκούν στο έλλειμμα.

Ακόμη, παράγοντες που δεν βοηθούν την ελληνική οικονομία να πατήσει γερά στα πόδια της είναι η αναβολή των αποφάσεων για το χρέος, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, μολονότι τα πρώτα εγκρίθηκαν στις 5 του μηνός από την ευρωζώνη, η μη ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση κ.ά.

Χωρίς αυτά τα εργαλεία η Ελλάδα είναι αδύνατο να βγει στις διεθνείς αγορές χρήματος, ενώ ακριβά θα στοιχίσει στις ελληνικές επιχειρήσεις μια τέτοια κίνηση.

Πολλά εμπόδια βλέπει επίσης και εντός ελληνικών συνόρων η ΤτΕ, τα οποία επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση επενδύσεων.

Αν δεν αντιμετωπιστούν ορισμένα από αυτά, τότε οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι η προσδοκώμενη άνοδος των επενδύσεων.

Παρά ταύτα, ο διοικητής της ΤτΕ τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης, ήτοι στο 2,5% το 2017 -οριακά χαμηλότερα από το 2,7% που είναι η εκτίμηση των δανειστών και της κυβέρνησης- και στο 3% για τα έτη 2018-2019 με βασικό καύσιμο τις εξαγωγές, την κατανάλωση και φυσικά τις επενδύσεις (…αν έρθουν).

Το 2016, σύμφωνα με την ΤτΕ, θα μας αποχαιρετήσει με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας επισημαίνουν ότι με δεδομένο πως η προσαρμογή στηρίζεται ως επί το πλείστον σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων, υπάρχει ο κίνδυνος η αυξημένη φορολόγηση να έχει μεγαλύτερες του αναμενομένου αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.

Συνεπώς, θα ήταν ευκταία η βελτίωση του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις.

Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι, να διορθωθούν προηγούμενες αποκλίσεις και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες.

Κατ’ αρχάς βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Επιπλέον, απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Γι’ αυτό θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί» αναφέρει η έκθεση.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και έπειτα σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ (από 3,5%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη χωρίς λευκό καπνό για «κόκκινα» δάνεια και ΕΚΑΣ
Χωρίς λευκό καπνό για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και τα εγγυημένα από το Δημόσιο «κόκκινα» δάνεια έληξε η χθεσινή πεντάωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, η οποία έγινε προκειμένου να κλείσουν...
Τηλεδιάσκεψη χωρίς λευκό καπνό για «κόκκινα» δάνεια και ΕΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα «κλειδώνει» το προσχέδιο του νέου Μνημονίου
Μέσα στο Σαββατοκύριακο πρόκειται να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μεγέθη, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Χθες η...
Σήμερα «κλειδώνει» το προσχέδιο του νέου Μνημονίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Τη «βεντάλια» με τα «καυτά» ζητήματα άνοιξε η νέα «τρόικα». Στην ατζέντα η «προίκα» με τα 50 δισ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ, περικοπές στα ασφαλιστικά...
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η…...
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000
Μηδενικές αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κομίζει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2023...
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας