• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 38.2°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 29.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  65%

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς διεκόπη μέχρι αύριο, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το ΤΧΣ

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο «πραξικόπημα» στην Πειραιώς

 • A-
 • A+

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, που χαρακτηρίζεται από την τραπεζική αγορά «πραξικόπημα», ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διέκοψε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς που επρόκειτο να εκλέξει νέο διευθύνοντα σύμβουλο (CEO).

Με επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λίγα λεπτά αφού είχε αρχίσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς, ο SSM ζήτησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να ολοκληρώσει τις… έρευνες για τους υποψηφίους, δηλαδή τον Κύπριο Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Ανθιμο Θωμόπουλο, που κατείχε την ίδια θέση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 και θέλει να επανέλθει ως εκλεκτός του Τζον Πόλσον, που κατέχει το 9% των μετοχών και επιδιώκει εδώ και πολλούς μήνες να ελέγξει το υπόλοιπο 91% της τράπεζας.

Ετσι, η συνεδρίαση διεκόπη μέχρι αύριο Παρασκευή και σήμερα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κατέχει το 26% των μετοχών) ώστε να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του και είναι πιθανόν να ληφθεί απόφαση για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης .

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ έχει κάνει σαφές ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Κύκλοι του Ταμείου σημείωναν, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι «η διαδικασία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους εταιρικής διακυβέρνησης. Το ΤΧΣ, σε αντίθεση με όσους επικαλούνται την εταιρική διακυβέρνηση αλλά δεν την τηρούν στην πράξη, σέβεται το γράμμα του νόμου και τις διαδικασίες κάθε τράπεζας».

Πολιτικές διαστάσεις

Το θέμα φαίνεται να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η παρέμβαση του SSM είναι για ακόμη μία φορά εξωθεσμική, εκτός πλαισίου, αφού ο SSM ως επόπτης δεν έχει δικαιοδοσία παρέμβασης, αλλά εγκρίνει ή απορρίπτει τις υποψηφιότητες. Στην περίπτωση της Πειραιώς απόρριψη υποψηφιοτήτων δεν υπάρχει.

Σκεπτικισμό εξάλλου δημιουργεί το γεγονός ότι ο SSM από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν συνεδρίασε το nomination committee και έδωσε το πρόκριμα στους δύο υποψηφίους, τηρούσε σιγήν ιχθύος και αποφάσισε στο «και ένα» να στείλει το αίτημα αναβολής.

Ο στόχος, όπως αναφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν ο αιφνιδιασμός.

Κύκλοι της αντιπροεδρίας εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Είναι η δεύτερη φορά, όπως σημειώνουν, που διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα και ενώ υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν ότι οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεων στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο SSM και πάλι την τελευταία στιγμή είχε «μπλοκάρει» την εκλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου. Λίγους μήνες μετά, έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι, ο SSM αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου και έδωσε το «πράσινο φως» να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Αυτή τη φορά, αναφέρουν οι πληροφορίες, η επιστολή του SSM είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά τον Χρ. Παπαδόπουλο, ώστε να μην υπάρχει νομικό πρόβλημα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Αν. Θωμόπουλο η έρευνα αφορά την εμπλοκή του στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς, υπόθεση για την οποία διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθήνας

«Στη σέντρα» ο πρόεδρος

Εκθετος πάντως είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος την επομένη της συνεδρίασης του nomination committee (8/12) που γνωμοδότησε υπέρ των υποψηφιοτήτων Θωμόπουλου - Παπαδόπουλου είχε δηλώσει:

«Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε χθες με πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι εποπτικοί θεσμοί του ευρωπαϊκού συστήματος».

Από τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της Πειραιώς, οι περισσότεροι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και από τα υψηλόβαθμα στελέχη είναι έντονα ενοχλημένοι, καθώς καταλογίζουν στον Γ. Χατζηνικολάου ότι δεν τηρεί τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.

Εντονη είναι η ενόχληση, σύμφωνα με πληροφορίες, και αρκετών μετόχων, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε πάντως το επενδυτικό κοινό ότι «συνεχίζεται η διαβούλευση του Διοικητικού της Συμβουλίου σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής νέου CEO και θα επανέλθει προσεχώς με νεότερες ανακοινώσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμφύλιος» στην Τράπεζα Πειραιώς
«Πάγωσε» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ ο διορισμός του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, αν και είχε λάβει το «πράσινο» φως από το ΤΧΣ και χθες επρόκειτο να...
«Εμφύλιος» στην Τράπεζα Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες
Ανακουφισμένα και ταυτόχρονα συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς από το αποτέλεσμα του κρίσιμου Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο η τετράμηνη παράταση που...
Αγώνας δρόμου για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών
Eύκολα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έγιναν εντός του 2021, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ.
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Δημόσιο το 61,34% της Πειραιώς
Η ΕΚΤ επικύρωσε τη μετατροπή Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) σε κοινές μετοχές Πειραιώς και πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 61,34% της τράπεζας, από 26% που είναι σήμερα.
Στο Δημόσιο το 61,34% της Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας