Ευκολότερες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αλλά και δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που «πέφτουν έξω» προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Με τον νέο νόμο αλλάζει πλήρως η αρχιτεκτονική τόσο των διαδικασιών «διάσωσης» όσο και της οριστικής πτώχευσης των επιχειρήσεων.
Ο ρόλος των δικαστηρίων περιορίζεται και το πάνω χέρι παίρνουν οι πιστωτές (τράπεζες), με στόχο αφενός να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα του χάρτη από προβληματικές και μη βιώσιμες εταιρείες και αφετέρου να μη γίνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας εργαλείο κατάχρησης ή δόλιων πτωχεύσεων.
Μια σημαντική αλλαγή που έρχεται και έχει στόχο τη σύντμηση των προθεσμιών της πτωχευτικής διαδικασίας είναι η κατάργηση του ανοίγματος «διαδικασίας εξυγίανσης».
Πλέον η λεγόμενη προπτωχευτική διαδικασία συμπυκνώνεται σε μόνο ένα στάδιο, αυτό της άμεσης επικύρωσης διαδικασίας εξυγίανσης, στο οποίο πιστωτές και οφειλέτης παρουσιάζονται στο δικαστήριο μόνο όταν έχουν ήδη συμφωνήσει σε σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης και ζητούν την επικύρωσή του.
Προβλέπεται μάλιστα η δυνατότητα των πιστωτών να συνάπτουν μεταξύ τους συμφωνία εξυγίανσης για μια εταιρεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη, εφόσον αυτός έχει ήδη προβεί σε στάση πληρωμών και δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις των πιστωτών του.
Η κατάργηση του ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης αφήνει σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις σε αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους, καθώς στην πράξη καταργείται και το πολύμηνο στάδιο κατά το οποίο η επιχείρηση ζητούσε και έπαιρνε από το δικαστήριο ασυλία από τους πιστωτές της.
Πλέον η εταιρεία θα μπορεί να ζητήσει προστασία μόνο μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων για 4 μήνες κατά το στάδιο πριν από την επικύρωση της συμφωνίας ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση της ρύθμισης.
Αυτή η διαδικασία ευνοεί τη συνέχιση λειτουργίας μόνο των εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες και οδηγεί σε οριστικό λουκέτο όσες δεν συνεργάζονται με τους πιστωτές ή κρίνεται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες που δεν προσκομίζουν στο δικαστήριο στοιχεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.
Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της δικαστικής προεξέτασης του σχεδίου αναδιοργάνωσης, πολλές αρμοδιότητες του πτωχευτικού δικαστηρίου περνούν στον «εισηγητή πτώχευσης» (κατακύρωση στον πλειοδότη, τιμή πρώτης προσφοράς, πλειστηριασμοί κ.λπ.), ενώ περιορίζονται οι περιπτώσεις προσφυγής στα δικαστήρια.
Παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει τη δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στους έντιμους επιχειρηματίες που κηρύσσουν πτώχευση.
Οι έντιμοι πτωχεύσαντες (συγγνωστοί) θα μπορούν να υποβάλουν δύο χρόνια μετά την αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο αίτημα πλήρους απαλλαγής από το υπόλοιπο των οφειλών προς τους πιστωτές που δεν ικανοποιούνται από την πτωχευτική περιουσία. Η μόνη προϋπόθεση είναι η διαπίστωση καλής πίστης και έλλειψης δόλου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας