Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017

Από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτες εξαιρούνται υπερήλικες και κάτοικοι μικρών οικισμών. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας

Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017

  • A-
  • A+

Σε εφαρμογή μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων θα «χτίζεται» αποκλειστικά το αφορολόγητο ποσό, ενώ φόρο ακόμη και πάνω από 60% θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν οικειοθελώς στην αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους.

Αυτά προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια για το «μαύρο» και το «πλαστικό» χρήμα που κατατέθηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτά, από το νέο έτος το αφορολόγητο ποσό διασυνδέεται αυστηρά και μόνο με τις δαπάνες που γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτες εξαιρούνται υπερήλικες και κάτοικοι μικρών οικισμών. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα προβλέπει:

■ Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος.

Συγκεκριμένα:

■ Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα είναι 10%.

■ Για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα είναι 15%.

■ Για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω 20%.

■ «Πέναλτι» φόρου. Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.

■ Τη θέσπιση Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με «πλαστικό» χρήμα. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

■ Οι εξαιρούμενες δαπάνες και οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

■ Οι ιατρικές δαπάνες συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.

■ Οσες επιχειρήσεις δέχονται κάρτες θα πρέπει να αναρτούν πινακίδες στο ταμείο και στην είσοδο, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

■ Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά με «πλαστικό» χρήμα ή άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής.

■ Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2016 η φορολόγηση που ισχύει για τους μισθωτούς, δηλαδή με την εφαρμογή της διάταξης για τη μείωση του φόρου για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό 9.500 ευρώ.

Αναφορικά με την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, προβλέπεται η προσαύξηση του φόρου που αναλογούσε τον χρόνο της απόκρυψης με συντελεστές 8% έως 10%.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις προβλέπονται στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί ειδοποίηση προσωρινού ελέγχου, με την προσαύξηση να φτάνει ώς και 30%. Η δυνατότητα για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ώς τις 31 Μαΐου 2017.

Αναλυτικότερα:

● Μέχρι 31.5.2017 θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις όσοι δεν έχουν υποβάλει ή τις έχουν υποβάλει με ελλιπή στοιχεία και άμεσα εκδίδεται εκκαθαριστικό με τον φόρο και τον νόμιμο πρόσθετο φόρο εκπρόθεσμης υποβολής.

● Για όσες δηλώσεις υποβληθούν έως 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 8% του οφειλόμενου φόρου.

● Για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος θα ανέρχεται σε 10% του κύριου φόρου.

● Ο πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται με ειδικούς συντελεστές, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έπρεπε να έχει δηλωθεί το εισόδημα.

Για εισοδήματα που ανάγονται προ του 2001 προβλέπεται συντελεστής 25%, για το 2002 ορίζεται σε 23%, για το 2003 σε 23%, το 2004 σε 16%, το 2005 σε 15%, το 2006 σε 12%, το 2007 σε 10%, το 2008 σε 6%, το 2009 σε 5% και από το 2010 ώς το 2016 σε 0%.

● Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31.5.2017.

● Αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
Οριστικούς τίτλους τέλους στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Σχετική απόφαση, την οποία υπέγραψε χθες, αναφέρει ότι οι...
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτόματες και εξπρές κατασχέσεις
Πληροφοριακό έργο-ακτινογραφία για οφειλές προς το Δημόσιο, ακίνητα, δάνεια, κάρτες και καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό προκήρυξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύοντας σε σαρωτικές κατασχέσεις που...
Αυτόματες και εξπρές κατασχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
Παράταση για τον Φεβρουάριο παίρνει το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πλαστικό» το αφορολόγητο από το 2017
Τη διασύνδεση του αφορολόγητου ποσού αυστηρά και μόνο με τις δαπάνες που γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών προβλέπει διάταξη η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που γίνεται...
«Πλαστικό» το αφορολόγητο από το 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλεισε η διαπραγμάτευση, έρχεται η δόση
Tη δόση του 1 δισ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα καλώς εχόντων των πραγμάτων την προσεχή Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών στα 13 σημεία που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο προαπαιτούμενων....
Εκλεισε η διαπραγμάτευση, έρχεται η δόση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας