• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 24.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ

Ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης η Ελλάδα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παγιδευμένη στην κόντρα Ευρώπης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τα οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι σφόδρα ενοχλημένο από τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο προτίμησε «να κλοτσήσει το ντενεκεδάκι» ώστε να… κερδηθεί χρόνος, παρά να μπει στην ουσία των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ήταν αναμενόμενη καθώς προβλέπεται από τη συμφωνία της 24ης Μαΐου και συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση.

Από εκεί και πέρα κυριάρχησε η ασάφεια τόσο σε ό,τι αφορά το επίσημο ανακοινωθέν όσο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η οποία υποτίθεται ότι θα έριχνε περισσότερο φως στα γκρίζα σημεία.

Είναι σαφές, δεν υπήρξε συναντίληψη για το ύψος των πλεονασμάτων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αλλά ούτε για τη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου που θα ισχύουν τα πλεονάσματα του 3,5%, ακόμα και μεταξύ των υπουργών της ευρωζώνης.

Δείγμα της δυσαρέσκειας του ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε δώσει κανένα σήμα σχετικά με το πότε η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Αθήνα για να κλείσει η συμφωνία της β’ αξιολόγησης.

Τονίζεται εξάλλου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» για να μπορέσουν τα Κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.

Σε αυτή τη φάση όμως που η κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ καλά κρατεί, απομακρύνεται το σενάριο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα στο 3,5%.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά εμπροσθοβαρή μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020 που θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, διαφορετικά ο πήχης θα πρέπει να κατέβει στο 1,5%.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό οποιονδήποτε στόχο πάνω από το 1,5%.

«Δεν μπορεί να κατηγορούμαστε ότι θέλουμε λιτότητα. Εμείς να ζητάμε στόχο που δεν απαιτεί λιτότητα, άλλοι να συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν λιτότητα και τελικά να βρισκόμαστε διαρκώς εμείς στο στόχαστρο», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως για όσο λιγότερα χρόνια διατηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα, τόσο μικρότερο θα είναι το κακό για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς το ποσοστό του 3,5% απαιτεί μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Κάλεσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν, εφόσον συμφωνήσουν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5%, μετά το 2018.

Το Ταμείο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Στην ενημέρωση που έκανε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την πορεία της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018.

Παρ’ όλα αυτά εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που ζητάει επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ, είπε ο Γ. Χουλιαράκης, είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Γ. Χουλιαράκης είπε ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει.

Σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για έναν δίκαιο συμβιβασμό, στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς αφορούν πάλι την ιδεολογική στάση του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν θα δεχτούμε τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης η Ελλάδα θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Φουσκώνει το «μαξιλάρι»

Αύξηση 5,79% σημείωσαν οι φορολογικές εισπράξεις στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016, η οποία, αν και μικρότερη σε σχέση με τις επιδόσεις των δύο προηγουμένων μηνών, διατήρησε σε καλά επίπεδα το «μαξιλάρι» των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 2,44 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Νοέμβριο ήταν υψηλότερα κατά 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Η υπεραπόδοση των εσόδων τροφοδοτεί το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου για 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο Δεκέμβριος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά, καθώς μέσα στις επόμενες 24 ημέρες θα πρέπει να πληρωθούν φόροι σχεδόν 7 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας, φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων) προκειμένου να διατηρηθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο 11μηνο.

Μ.Χ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
Αφορολόγητο, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου μπαίνουν από την ερχόμενη Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ από τις υποχωρήσεις που θα γίνουν θα καθοριστεί και το εύρος των...
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια...
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
Στην αντεπίθεση περνάει το ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκινήσει να πιέζει όχι μόνο να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (αφορολόγητο - συντάξεις ) αλλά ταυτόχρονα να παγώσουν και τα «θετικά μέτρα»...
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας