Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώνονται από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει από τους ομολόγους του μια σαφή αναγνώριση ότι το 90-95% των ζητημάτων για τα προαπαιτούμενα στη β' αξιολόγηση έχει «κλείσει» και πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο νομοθετικό της έργο.
Πιθανόν να προσδιοριστεί η ανάγκη για τη σύγκληση ενός νέου Eurogroup, πιθανότατα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις επί των υπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων, τα οποία είναι λίγα αλλά σημαντικά.
Στο τραπέζι των «19» θα βρίσκεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της 24ης Μαΐου.
Στη σύνοδο αυτή «η ευρωζώνη συμφώνησε σε μια σειρά βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μεταξύ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και του τέλους της προγράμματος, ενώ άλλα μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Η εμβέλεια των μέτρων αυτών θα καθοριστεί βάσει νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους».
Στη σημερινή σύνοδο, λοιπόν, η απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θεωρείται παραπάνω από εφικτή.
Αλλά είναι μη εφικτή η λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 3,5% του ΑΕΠ από το 2018, θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν προκαλέσει τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι -όλοι- επιδιώκουν τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο ελληνικό πρόγραμμα.
Προσερχόμενος στην πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup (σ.σ. αφορά την κατάσταση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών) ο Γάλλος υπ.Οικ. εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», είπε ο Μισέλ Σαπέν.
Σημαντική πρόοδο για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένει από τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.
Επισήμανε, επίσης, ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», κατέληξε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα ο Πιερ Γκραμένια απάντησε: «Θα εργαστούμε πολύ σκληρά γι' αυτό σήμερα».
Κατά την πάγια τακτική του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε κατά την άφιξή του ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε πως η χώρα θα πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Διευθέτηση του χρέους και... καλύτερη κατάσταση
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό, τι αρχικά φανταζόμασταν, οι Έλληνες εμφανίζουν ανάπτυξη και για πρώτη φορά περισσότερα φορολογικά έσοδα», επισήμανε σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πως αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν, ενώ σε σχέση με μία διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, ανέφερε πως αυτό σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να αποκλείεται από όλους.
«Φυσικά, μπορεί να συζητηθεί μία διαχείριση του χρέους ως προς το ζήτημα των χρόνων αποπληρωμής και των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», διευκρίνισε.
* Λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Καρλ Πιερ Πάντοαν, ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ματέο Ρέντσι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας