• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης επέρριψε στους υποψήφιους αγοραστές την ευθύνη κήρυξης του διαγωνισμού ως άγονου

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ναυάγησε η συμφωνία με τους Αζέρους

 • A-
 • A+

Σε οριστικό ναυάγιο οδηγήθηκαν επίσημα χθες οι πολυετείς διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Τέσσερα χρόνια μετά τον διαγωνισμό που ανέδειξε ως πλειοδότρια με 400 εκατ. ευρώ την κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε τον φάκελο πώλησης του ΔΕΣΦΑ και συνεπώς η συγκεκριμένη πώληση δεν θα ολοκληρωθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης επέρριψε στους υποψήφιους αγοραστές (SOCAR με 50% και SNAM με 16%) την ευθύνη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος, επισημαίνοντας πως οι επίμονες απαιτήσεις τους για μείωση του τιμήματος δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές».

Θυμίζουμε ότι οι Αζέροι και η ιταλική SNAM διεκδικούσαν άμεση ή έμμεση μείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. Υποστήριζαν ότι με τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, με την οποία μειώθηκε στα 285 από 829 εκατ. ευρώ το ποσόν της ανακτήσιμης διαφοράς του ΔΕΣΦΑ για επενδύσεις προηγούμενων ετών, η αποτίμηση της εταιρείας είχε μειωθεί αισθητά.

Με δεδομένο ότι η «ακύρωση» της πώλησης που αποτελούσε προαπαιτούμενο της 1ης αξιολόγησης έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κυβέρνηση σκοπεύει την ερχόμενη εβδομάδα να αποσαφηνίσει τη θέση της για το πώς θα χειριστεί το θέμα.

Στόχος είναι αφενός να αναπληρώσει το συντομότερο δυνατό την απώλεια του τιμήματος των 180 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου να εκπέμψει μήνυμα ότι δεν υπαναχωρεί από συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις.

Ενα ερώτημα είναι αν η αποτυχία ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη SOCAR θα μπορούσε να έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Τόσο στις σχέσεις της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν που λόγω του αγωγού TΑP έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό ενεργειακό «σύμμαχο» της χώρας, όσο και με τις ΗΠΑ που επί χρόνια στηρίζουν σθεναρά την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Trans Adriatic Pipeline με σταθερό στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πλέον να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ με βάση το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή μέσω ενός διαγωνισμού που θα προβλέπει τη διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και την πώληση του υπόλοιπου 49% σε στρατηγικό επενδυτή.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναρκοθετημένη η πώληση του ΔΕΣΦΑ
Ο Γ. Σταθάκης κατηγόρησε από τις Βρυξέλλες την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Μητσοτάκη ότι το 2013 υπέγραψε μια συμφωνία με τους Αζέρους της SOCAR, η οποία εναντιωνόταν στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα...
Ναρκοθετημένη η πώληση του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα των υπογραφών για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ
Θέμα ημερών είναι η οριστική συμφωνία της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και στον Ιταλό διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου SNAM SpΑ. Η κρατική εταιρεία...
Η ώρα των υπογραφών για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
Tο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με στόχο να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να αντικατασταθούν από σχέδιο εισαγωγής στο...
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξι μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που έχει προσελκύσει τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων από...
Εξι μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 295,6 εκατ. η αποτίμηση για το 25% του ΑΔΜΗΕ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο πολύπλοκος ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με τη μερική αποκρατικοποίηση της εταιρείας και τη διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού από το Δημόσιο. Χθες έγινε γνωστή...
Στα 295,6 εκατ. η αποτίμηση για το 25% του ΑΔΜΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας