• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.6°C
  5 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.1°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.9°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  5 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  69%

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους Ελληνες αγρότες 17,2 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το αχρησιμοποίητο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων

zarpanews.gr (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Τον Δεκέμβριο η καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων του 2016

 • A-
 • A+

Το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.ά.) θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς εντός του Δεκεμβρίου.

Μέχρι το τέλος τους έτους θα δοθούν και οι ενισχύσεις της περιόδου 2013-2014 για τη βιολογική γεωργία, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι καλλιεργητές βιολογικών θα εισπράξουν τις ενισχύσεις του 2015. 

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, συναντώντας χθες κτηνοτροφικούς συλλόγους από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενημερώνοντας ακόμη ότι επανεξετάζεται ταυτόχρονα όλο το πλέγμα των εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων ετών.

Κατά τη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης, στις αρμοδιότητες του οποίου συμπεριλαμβάνεται η κτηνοτροφία, ειπώθηκε ότι για τη θωράκιση του Εβρου από τις ζωονόσους έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμένοντας έγκριση, πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά μια σειρά νόσων.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την οζώδη δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους Ελληνες αγρότες 17,2 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το αχρησιμοποίητο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων. Τα χρήματα που αντιστοιχούν σε όλη την Ευρώπη είναι 435 εκατ. ευρώ και θα αποδοθούν στους δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων από την 1η Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιρώνης περιέγραψε σκέψεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας, εστιάζοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δίνοντας έμφαση στη συνεργατικότητα, αλλά και στη μετάβαση στην καθετοποιημένη παραγωγή.

Στάθηκε στο θέμα των επιλέξιμων βοσκότοπων, εκτιμώντας ότι με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, «θα πολλαπλασιάσουμε τις βοσκήσιμες εκτάσεις» και σημείωσε ότι «η εκτακτική κτηνοτροφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική φύση».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων, διαδικασίες που σήμερα, όπως είπε, είναι αρκετά γραφειοκρατικές και υποθάλπουν τη διαφθορά. Επισήμανε την ανάγκη να αυτοματοποιηθούν, τηρώντας πρότυπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Περαιτέρω, δεσμεύτηκε να ρίξει βάρος στη σήμανση ελληνικών διατροφικών προϊόντων προκειμένου να δημιουργηθούν υπεραξίες προς όφελος των παραγωγών, δημιουργώντας νέα σήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ, φορέας που είναι πλέον στις αρμοδιότητές του.

«Ελπίζουμε να έχουμε γενναίες προσλήψεις», είπε, μεταξύ άλλων, παίρνοντας θέση υπέρ των αυστηρών ελέγχων αλλά και της επιβολής αυστηρών προστίμων, με στόχο τόσο την προστασία των καταναλωτών όσο και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Οι χώρες με αυστηρό πλαίσιο έχουν αποδεδειγμένα καλύτερη οικονομία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο επανεξέτασης για τη φέτα
Δέσμευση από τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φ. Χόγκαν, για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής, με στόχο την προστασία όλων των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, συμπεριλαμβανομένης της...
Παράθυρο επανεξέτασης για τη φέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης Κομισιόν ύψους 50 εκ. ευρώ για την ελληνική κτηνοτροφία
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022
Πακέτο στήριξης Κομισιόν ύψους 50 εκ. ευρώ για την ελληνική κτηνοτροφία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
Στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων για τη «δραματική μείωση των τιμών παραγωγού» το υπουργείο απαντά ότι είμαστε... ελεύθερη οικονομία και το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Υπόσχεται, πάντως, εντατικοποίηση...
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
«Μάχη» για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των αγροτών της χώρας στο πλαίσιο της μετά το 2020 Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης. Παρότι όλα είναι ανοιχτά προς το παρόν,...
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιορτινός «μποναμάς» σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Μέχρι τις 20/12 θα έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών, που «σε κάθε περίπτωση θα έχουν εξοφληθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους πριν από τα Χριστούγεννα», σύμφωνα με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης • Οι...
Γιορτινός «μποναμάς» σε αγρότες και κτηνοτρόφους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την Παρασκευή τα σπουδαία
​«Κλείδωσε» για αύριο, στις 12.00, το πρώτο τετ α τετ της κυβέρνησης με αγρότες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με το αίτημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των...
Από την Παρασκευή τα σπουδαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας