Παρέμβαση στην αντιπαράθεση Ε.Ε.-ΔΝΤ έκαναν χθες οι Financial Times υποστηρίζοντας ότι το υψηλό πλεόνασμα 3,5% που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι και μη ρεαλιστικό και άδικο. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα τάσσεται εμφανώς υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ και προειδοποιεί ότι αν ώς το τέλος του έτους δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, τότε ενδεχομένως το Ταμείο να αποφασίσει να φύγει οριστικά από το πρόγραμμα αφήνοντας τους Ευρωπαίους μόνους τους να επιλύσουν τα προβλήματα.
Το άρθρο των FT υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ ορθώς εναντιώνεται στην πρόταση διατήρησης ενός τόσο υψηλού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και έπειτα.
Μια τέτοια πολιτική, υπογραμμίζει, θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο να πνιγεί η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να καθυστερήσει την υπόθεση μείωσης του χρέους.
Δικαιώνει το ΔΝΤ
To Ταμείο έχει δίκιο όμως και όταν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μείωση του χρέους, είτε μέσω διαγραφής της ονομαστική του αξίας είτε μέσω μειώσεων της καθαρής παρούσας αξίας με επιμήκυνση της ωρίμανσής του και μεταβολή των επιτοκίων.
Αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιμείνουν στην υιοθέτηση αντιπαραγωγικών πολιτικών που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι οποίες θα είναι αντίθετες με την προσέγγιση τους για τη δημοσιονομική πολιτική σε άλλες χώρες της Ε.Ε., τότε το ΔΝΤ θα έχει δίκιο να αποχωρήσει, τονίζουν.
Το άρθρο σημειώνει ακόμη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να είναι εφικτός για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετή δυναμική στην οικονομία.
Ομως το να συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο «για το μεσοπρόθεσμο διάστημα» είναι ξεκάθαρα «δονκιχωτικό» για μια οικονομία με χαμηλές τάσεις ανάπτυξης και εύθραυστη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αλλο είναι μια προσεκτική, ζυγισμένη δημοσιονομική προσαρμογή για να επιστρέψει μια κυβέρνηση στη βιωσιμότητα και άλλο η βάναυση επιμονή στην επίτευξη πλεονασμάτων για πολλά χρόνια...
Η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, δεν πρόκειται όμως για μια τόσο σημαντική ώθηση ώστε να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι μπορεί να αντέξει μια ατελείωτη δημοσιονομική περιστολή.
Το άρθρο υπογραμμίζει, τέλος, ότι όταν η Κομισιόν αναγνωρίζει πως δεν έχει νόημα να προσπαθεί να εξαναγκάσει σε αντιπαραγωγική δημοσιονομική προσαρμογή χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το να συνεχίσει να επιμένει στη λιτότητα για την Ελλάδα είναι και πιο αυθαίρετο και πιο άδικο.
Oι Financial Times καταλήγουν ότι η πιο ισορροπημένη στάση που υιοθετεί τον τελευταίο καιρό η Ε.Ε. θα πρέπει να επεκταθεί και στην Ελλάδα.
Aνάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και άρθρο του πρακτορείου Bloomberg που βλέπει το ελληνικό ζήτημα από την πλευρά των αγορών.
Υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι τον τελευταίο καιρό στη βάση προσδοκιών ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν τελικά το βάρος του χρέους της χώρας.
Ενδεικτικά επισημαίνει την άνοδο 30% των ελληνικών τραπεζικών μετοχών από τις 15 Νοεμβρίου αλλά και την υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων κάτω από το 7%, επίπεδο δανεισμού πάνω από το οποίο οι χώρες ζητούν βοήθεια από το εξωτερικό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας