Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνουν το μάτι οι θεσμοί για χρέος και πλεονάσματα
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κλείνουν το μάτι οι θεσμοί για χρέος και πλεονάσματα

  • A-
  • A+

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την «ακύρωση» του Washington Group, δηλαδή της μίνι συνόδου που θα εξέταζε το ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι θεσμοί διά στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ «κλείνουν το μάτι» όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα, αλλά και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «το ζήτημα του χρέους είχε ήδη τεθεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup, τον περασμένο Μάιο. [...] Εχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί για το 2018, όταν το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. [...] Στηρίζουμε τους Ελληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους».

Η τοποθέτηση του Ολλανδού έχει ιδιαίτερη σημασία. Γίνεται σε μια στιγμή που οι ζυμώσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ για το θέμα αυτό είναι εντατικές, ενώ η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην ευθεία προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Εκεί θα κριθούν τα πάντα: μια καταρχήν συμφωνία με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το βραχυπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Η Αθήνα επιθυμεί τον εμπλουτισμό του πακέτου ελάφρυνσης με κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα και ο Ντάισελμπλουμ άφησε σαφή υπαινιγμό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, κυρίως για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο σημαντική παράμετρος, που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Eurogroup, είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τις συνταγματικές αλλαγές και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα πάντως με ένα άλλο σενάριο, το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί μόνο με την αξιολόγηση και για το χρέος θα συγκληθεί αμέσως μετά έκτακτο Eurogroup.

Η δήλωση του Ολλανδού για το ελληνικό ζήτημα μπορεί να ερμηνευτεί και ως «καρότο» των Ευρωπαίων, λίγο πριν βγάλουν το «μαστίγιο» από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη θέσπιση της ανταπεργίας (lock out) και απορρίπτει σταθερά την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Μείωση στόχων μετά το 2018

Μικρότερο είναι το αγκάθι στα δημοσιονομικά και στο κενό των 600 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές στο κενό του 2018.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η τρύπα αυτή θα καλυφθεί με το spending review – επανεξέταση δαπανών που θα γίνει το καλοκαίρι του 2017.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους απόρησαν με τη σιγουριά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών για το «πώς θα συμβεί αυτό από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει…».

Ενα ακόμα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε για μια ακόμα φορά «παράθυρο» να μειωθεί ο στόχος του 3,5%, πράγμα το οποίο ο Ευκλ. Τσακαλώτος έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να το συζητήσουν.

Πάντως τόσο το θέμα των μικρότερων πλεονασμάτων όσο και των μέτρων για το χρέος συζητιούνται μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διεργασίες στο Washington Group.

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την Αθήνα για χαμηλότερα πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ερμηνεύονται ως νεύμα στο Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα πρέπει να ληφθεί πριν από την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ άρα και του νέου υπουργού Αμερικανού Οικονομικών, με τον οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να βρεθεί σε «ανοικτή γραμμή».

Και αυτό γιατί θα είναι πιο δύσκολο για την ίδια να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα αμέσως μετά τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ όμως θα συνοδευτεί με νέα φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.) και άλλα… ευχάριστα στον τομέα των συντάξεων.

«Χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος...»

Τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς θα έχει εκτός απροόπτου το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν από το κρίσιμο Euroworking Group της Δευτέρας, ημέρα άφιξης του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος Επίτροπος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg δήλωσε «δικαιολογημένα αισιόδοξος» και αναφέρθηκε στην «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας των θεσμών στην Αθήνα.

Αλλά, όπως πρόσθεσε, χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση και ευχήθηκε: «ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας»

Εφόσον η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, είπε ο Π. Μοσκοβισί, οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχτούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σπαζοκεφαλιά» το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν την ίδια ώρα που θεσμοί και ελληνική...
«Σπαζοκεφαλιά» το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
Αφετηρία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και το σχέδιο της ανάπτυξης μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου θα αποτελέσει το...
Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα οι εργαζόμενοι
Την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπέρ των εργαζομένων ζήτησε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις συναντήσεις που είχε με τους θεσμούς. Πρόκειται για σειρά διατάξεων στον αντιεργατικό Κώδικα που...
Πρώτα οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
«Παράθυρο» να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ -περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο- ανοίγει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών, καθώς το...
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τεχνική συμφωνία με τους δανειστές
Λευκός καπνός για τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης βγήκε τα ξημερώματα από το «Hilton». Μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις...
Τεχνική συμφωνία με τους δανειστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας