• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κατ’ οίκον έλεγχος μόνο με δικαστικό λειτουργό

 • A-
 • A+

Mόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού θα μπορούν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) να κάνουν έλεγχο στα σπίτια των φορολογουμένων.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η οποία έρχεται να εξειδικεύσει σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ισχύει από το 2013.

Οπως αναφέρει, στις περιπτώσεις που παρίσταται ανάγκη να εισέλθει η φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου, εκτός από τη σχετική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα για την πραγματοποίησή του, απαιτείται και η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Η εγκύκλιος Πιτσιλή έρχεται σε μια στιγμή που το επικαιροποιημένο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπει την ίδρυση ενός νέου ελεγκτικού σώματος, το οποίο θα βρίσκεται υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινικό περιεχόμενο.

Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες/ερευνητές οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 2.500 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων που αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ.

Στο κείμενο των δανειστών περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις του εγχειρήματος με τη σύσταση του νέου ειδικού ελεγκτικού σώματος, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει νομοσχέδιο με το οποίο οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς δεσμευτικό τρόπο αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια της ΑΑΔΕ το τι θα κάνει με τις πληροφορίες αυτές.

Θα υπάρξει παράλληλος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων με αυτές της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ και η νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής με ποινική διάσταση θα αποτελεί αρμοδιότητά τους.

Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων αυτής της κατηγορίας θα ανατεθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Μέχρι όμως να ανέβουν οι «στροφές» στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, ο Γ. Πιτσιλής δίνει με την εγκύκλιό του οδηγίες για διατάξεις που αφορούν τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, όπως είναι η περίπτωση του επανελέγχου ή ο έλεγχος από το γραφείο της Εφορίας.

Αναλυτικότερα:

► Επανέλεγχος: Η φορολογική διοίκηση μπορεί να διενεργεί επανέλεγχο (μετά τη διενέργεια πλήρους ελέγχου) στις περιπτώσεις που προκύπτουν νέα στοιχεία, δηλαδή στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστά στη φορολογική διοίκηση κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο, από τα οποία προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιοριστεί κατόπιν του αρχικού ελέγχου.

► Ελεγχος από το γραφείο: Στις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση διενεργεί έλεγχο από το γραφείο αξιοποιεί, εκτός των στοιχείων που έχει στην κατοχή της ( οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος, έγγραφα ή πληροφορίες που περιήλθαν από τρίτους), και τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

► Ηλεκτρονικά στοιχεία: Με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται ότι εάν τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία.

Σε αυτή την περίπτωση επομένως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δίνουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους όπου φυλάσσονται τα συγκεκριμένα αρχεία.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον οριζόμενο υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης, ανεξάρτητα από τον τόπο της αποθήκευσης και της μορφής των δεδομένων αυτών.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, εφόσον αυτό ζητηθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα
Σοβαρές διαστάσεις έχει προσλάβει το αλαλούμ με τα 1,151 εκατ. πιθανόν ανασφάλιστα οχήματα που εντόπισε μετά από διασταυρώσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), πολλά από τα οποία -όπως αποδείχθηκε...
Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
Αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία θα φτάνει το 10% του ποσού της φοροδιαφυγής, θα διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της δικαστικής οδού από τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν αδικήματα φοροδιαφυγής. Η...
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται
Το φράγμα των 90 δισ. ευρώ έσπασαν τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000...
Μισό ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα, κι αυξάνονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά...
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μακραίνει» το χέρι της Εφορίας
Την ώρα που οι φόροι σε περιουσία και εισόδημα κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και ροκανίζοντας κατά το αντίστοιχο ποσό το διαθέσιμο εισόδημα των...
«Μακραίνει» το χέρι της Εφορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας