Παράθυρο ευκαιρίας για μαζικές διαγραφές μέχρι και του 80% των φορολογικών χρεών σε επιχειρήσεις που έχουν φεσώσει διαχρονικά το Ελληνικό Δημόσιο με χρέη άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγουν κυβέρνηση και δανειστές με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών.
Αν μάλιστα ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, δεν συνοδευτεί από αυστηρά κριτήρια εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί στη «χαρά του μπαταχτσή».
Και αντί να βοηθήσει να ελαφρυνθούν υγιείς εταιρείες, να γίνει κερκόπορτα διάσωσης επιχειρήσεων που έχουν σκοπίμως σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να νομοθετήσει τη δυνατότητα διαγραφής κάθε είδους φορολογικής οφειλής των επιχειρήσεων προς το κράτος, εξαιρώντας μόνο τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Αυτή φαίνεται πως παραμένει προς το παρόν η κυριότερη διαφωνία της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι επιμένουν να μπορούν να «κουρεύονται» όλων των ειδών τα φορολογικά χρέη.
Χθες πάντως υπήρξε σύγκλιση για το θέμα, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στόχος, σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού να κλείσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά παράλληλα να διασφαλίζει ίση μεταχείριση των πιστωτών.
Δηλαδή οι ρυθμίσεις και οι διαγραφές οφειλών να είναι ισόποσες μεταξύ των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας.
Η διαγραφή χρεών από το Δημόσιο θα προσφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνονται «βιώσιμες» από τις τράπεζες και θα συνδυάζεται με αντίστοιχες διαγραφές που θα συμφωνούν να κάνουν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπόλοιποι πιστωτές, στο πλαίσιο της ενιαίας διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών.
Πρόστιμα και προσαυξήσεις
Στην περίπτωση του «κουρέματος» των χρεών προς το Δημόσιο, η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί των οφειλών ξεκινώντας από το παλιότερο προς το πιο πρόσφατο και εν συνεχεία να διαγράφεται και ο κύριος φόρος του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μέχρι του σημείου που η συζήτηση θα φτάνει στην οφειλή από μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Εκεί, σύμφωνα με την εισήγηση της ΓΓΔΕ που χθες συζητήθηκε αναλυτικά σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, προτείνεται να μπαίνει «κόφτης».
Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ αποτελούν το 20% των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 40% αντιστοιχεί σε πρόστιμα-προσαυξήσεις και άλλο 40% σε κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ότι στο «κουρείο» του Δημοσίου θα μπορούν θεωρητικά να μπουν οκτώ στα δέκα ευρώ των οφειλών.
Στην πράξη όπου αποφασίζεται «κούρεμα», δεν αναμένεται να ξεπερνά κατά πολύ το 50% και θα γίνεται σε βάθος χρόνου.
Καθ’ υπερβολήν, αν οι περίπου 14.000 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ύψους 92,5 δισ. ευρώ, μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να διαγράψουν μέχρι και 74 δισ. ευρώ από τα χρέη τους στο όνομα της επιχειρηματικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Το ποσό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι το ίδιο το Δημόσιο που αμφισβητεί τη δυνατότητά του να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από τα 92,5 δισ. ευρώ των φορολογικών οφειλών το Δημόσιο εκτιμά ότι δεν μπορεί να εισπράξει περισσότερα από 13-15 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 70% των χρεών προέρχονται από «νεκρά» ΑΦΜ, από επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές τους με το Ελληνικό Δημόσιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας