• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.1°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.2°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων

 • A-
 • A+

Με τη συνήθη τακτική τού «ακούμε χωρίς να λέμε τίποτε και χωρίς να εκφράζουμε οτιδήποτε από τις δικές θέσεις μας» προσήλθαν χθες στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Αλλωστε, απέναντί τους είχαν τη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ως εκ τούτου προφανώς ήθελαν να διαπιστώσουν τον τρόπο που κινείται μαζί με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του νέου Ελληνα διαπραγματευτή.

Μοιραία λοιπόν και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αυτό που συνέβη ήταν ένας διαρκής μονόλογος από την πλευρά της Ελληνίδας υπουργού πάνω στις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και προκήρυξη απεργιών.

Στην πράξη, η κ. Αχτσιόγλου εξέθεσε όσα είχε συμπεριλάβει στο υπόμνημα που δεν δέχτηκαν να παραλάβουν οι δανειστές στη λογική της ταχύτατης κατάληξης της διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο αυτό που καταδείχθηκε από το πού ήθελε να πάει τη συζήτηση η πλευρά των δανειστών μας ήταν το ζέον ζήτημα αυτή τη χρονική περίοδο, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Είναι βέβαια ένα θέμα που «καίει» τις τόσο ευνοημένες από τα μνημόνια ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες η επόμενη μέρα τις θέλει να προβαίνουν σε συρρίκνωση του προσωπικού τους.

Μέχρι τώρα λοιπόν οι εθελούσιες έξοδοι που έχουν διενεργήσει είναι πολυέξοδες (αφού δίνουν πολλαπλά μπόνους για αποχώρηση υπαλλήλων).

Πάντως η ελληνική πλευρά, με όπλα της αφενός το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», αλλά και τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), που φέρει τη στάμπα επιπροσθέτως του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO), κατέθεσε την καθολική της άρνηση να δεχτεί οποιαδήποτε αύξηση των ορίων των ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στην Ελλάδα, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ομαδικών απολύσεων (που τελικά θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα έγκρισης του υπουργού Εργασίας ή του οικείου περιφερειάρχη), θα πρέπει η επιχείρηση να απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους.

Σ’ αυτή την περίπτωση, αν η εκμετάλλευση διατηρεί από 6-150 εργαζόμενους, μπορεί να κάνει 6 απολύσεις κάθε μήνα. Αν από την άλλη απασχολεί πάνω από 151 εργαζόμενους, μπορεί να εκπονήσει πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων για το 5% του προσωπικού της.

Αυτά τα όρια, όπως εξέθεσε η Εφη Αχτσιόγλου στους εκπροσώπους των δανειστών μας, αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» και επ’ ουδενί προτίθεται να τα τροποποιήσει.

Η υπουργός Εργασίας εξέθεσε την ελληνική θέση πως το Δίκαιο της χώρας μας είναι συμβατό με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τεκμηριώνοντας την άποψή της πάνω στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, εκτέθηκε η ελληνική θέση για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οπως φέρεται να τους είπε η Ελληνίδα υπουργός, το σημερινό καθεστώς καθορισμού του κατώτατου μισθού έχει στερήσει το ουσιαστικό περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, κάτι που αποτελεί κοινοτικό προαπαιτούμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ελληνικές θέσεις όπως τις εξέθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών μας η κ. Αχτσιόγλου, για να αποκτήσουν νόημα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να περιληφθεί σ’ αυτές και το θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού τον οποίο τώρα, με βάση την 6η ΠΥΣ του 2012 που εξέδωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τον καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο τραπέζι ετέθη και το θέμα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της υπερίσχυσής τους έναντι των επιχειρησιακών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είχε συζητήσει ο κ. Κατρούγκαλος στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, το θέμα είχε μείνει στο να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να συστήσουν εργασιακά σωματεία και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ανθρώπων, αφού οι δανειστές εμφανίζονταν ανυποχώρητοι στο να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σήμερα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εκτιμά ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση προτού αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεμπλοκάρει η λειτουργία του ΟΜΕΔ
Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, που αφορούσε την...
Ξεμπλοκάρει η λειτουργία του ΟΜΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πόρισμα απαντά ομόφωνα «όχι» στο ερώτημα αν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο θέμα των...
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ικανοποιημένη από την απόφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ευρωπαϊκή δικαστική κρίση δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την...
Ικανοποιημένη από την απόφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας