Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρή γραμμή για τα εργασιακά

Η νέα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, σε επίπεδο δηλώσεων και τοποθετήσεων, φέρεται να συνεχίζει στη σκληρή γραμμή Κατρούγκαλου απέναντι στους δανειστές

Σκληρή γραμμή για τα εργασιακά

  • A-
  • A+

Με άγνωστο Χ το πότε θα σταλεί το υπόμνημα με τις ελληνικές θέσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στους εκπροσώπους των δανειστών μας και γνωστό μόνο το γεγονός ότι η νέα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τα τεχνικά κλιμάκια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς…

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που θεωρούν ότι η επιλογή Αχτσιόγλου έγινε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα προς την ολοκλήρωση η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ώστε να κλείσει επιτυχώς η β' αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.

Είναι γεγονός ότι ο προκάτοχος της νέας υπουργού, Γ. Κατρούγκαλος, είχε φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές βάζοντας στο παιχνίδι των συζητήσεων όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, Διεθνές Γραφείο Εργασίας του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που προασπίζονται τη νομιμότητα των συμβάσεων για την προστασία της εργασίας και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Μέχρι τώρα σε επίπεδο δηλώσεων και τοποθετήσεων η κ. Αχτσιόγλου φέρεται να συνεχίζει στη σκληρή γραμμή Κατρούγκαλου. Το αν αυτό θα καταγραφεί και εντός των κλειστών δωματίων που διεξάγεται η διαπραγμάτευση θα το δείξει ο χρόνος και τα αποτελέσματα των συζητήσεων που θα οδηγήσουν σε θεσμοθέτηση των αλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Αχτσιόγλου «μιλάει» τη γλώσσα των τεχνοκρατών αφού σε αυτό μόνο το επίπεδο ήταν μέχρι στιγμής η επιστημονική και εργασιακή της ενασχόληση.

Οσον αφορά το υπόμνημα που αναμένουν οι δανειστές μας (αποτελεί μέρος ενός συνολικού υπομνήματος για τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης) ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα γράφεται αυτό το κείμενο με στόχο να καταδείξει στους θεσμούς σε ποια σημεία οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία ώστε να ξεκινήσει από εκεί η διαπραγμάτευση.

Αυτόν τον ρόλο θα έχουν και οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που θα προετοιμάσουν το έδαφος της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ομαδικές απολύσεις

Εκείνο πάντως που φαίνεται να απομακρύνεται είναι οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το αν αντίκειται το θεσμικό πλαίσιο γι' αυτού του είδους τις απολύσεις στην Ελλάδα στις ευρωπαϊκές συνθήκες (υπόθεση ομαδικών απολύσεων της ΑΓΕΤ-Ηρακλής το 2012 με τον εισηγητή να έχει κρίνει ότι αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η τελική έγκριση του σχεδίου από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή τον οικείο περιφερειάρχη) και οι πληροφορίες λένε ότι αυτή θα καθυστερήσει και πάει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στο τέλος του έτους.

Από την άλλη έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο να επιδιώξει να αφήσει η ελληνική πλευρά εκτός των συζητήσεων με τους δανειστές το θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού (και κατά συνέπεια το ποια ισχύ θα έχουν οι κλαδικές συμβάσεις), κάτι που επιδίωκε ο κ. Κατρούγκαλος προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα.

Σταθερή θέση της Ελλάδας αναμένεται να είναι ο άνευ όρων σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις (τόσο των ελληνικών δικαστηρίων όσο και των ευρωπαϊκών), στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ελλάδα.

Στο υπουργείο φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλά και να συμφωνήσουν για το κοινωνικό πλάνο στις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων (η επιχείρηση θα πρέπει να παρουσιάζει μία δέσμη μέτρων για όσους απολυθούν), αλλά και την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο στην επιχείρηση αντί απολύσεων (με δυνατότητα επιδότησης αυτού του μειωμένου ωραρίου) κυρίως μέσω του Ταμείου κατά της Παγκοσμιοποίησης.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού το ζήτημα είναι ποιος θα τον καθορίζει, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στον καθορισμό από τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ) και τους δανειστές να έχουν αποδεχτεί και να πιέζουν υπέρ των προτάσεων του ΣΕΒ που θέλει ο καθορισμός να παραμείνει στο χέρι του εκάστοτε υπουργού και μάλιστα αυτός ο κατώτατος μισθός να απογυμνωθεί πλήρως από ωριμάνσεις (τριετίες) και λοιπές προσαυξήσεις.

Αμφισβητείται από τους θεσμούς η λειτουργία του ΕΦΚΑ την 1/1

Παρότι δεν υφίσταται ως θέμα για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ασφαλιστικό ταλανίζει ακόμη τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές μας. Ο λόγος βρίσκεται στην αμφισβήτηση από την πλευρά των θεσμών του κατά πόσο θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης σε ένα δηλαδή) από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποκτήσει εμπειρία από τις πρακτικές παραπλάνησης που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα έτη και δεν τους αρκεί να αλλάξουν μόνο οι ταμπέλες των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους, είχαν ειδική συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο ώστε να ενημερωθούν για την πορεία του ΕΦΚΑ, με τον τότε υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να προσπαθεί να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι ο νόμος 4387 είναι δικό του «παιδί» και η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου την 1η Ιανουαρίου προσωπικό του στοίχημα.

Πλέον όμως ο κ. Κατρούγκαλος δεν υφίσταται στο υπουργείο, το «παιδί» έχει μείνει ορφανό και το Eurogroup εντάσσει το ασφαλιστικό στις συζητήσεις του. Σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας εντάσσονται και τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων - ήδη το ΕΤΕΑ «έσπασε» ομόλογα ύψους 70 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις, ενώ το ΕΤΑΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν προσφύγει στον ΑΚΑΓΕ αφού δεν κατάφεραν με τα προϋπολογισθέντα κονδύλια από τον κρατικό κορβανά να βγάλουν τη χρονιά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό το θέμα των εργασιακών σχέσεων
Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν ακόμη και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στα βασικά ζητήματα που...
Ανοιχτό το θέμα των εργασιακών σχέσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΓΣΕΕ αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους
Με απούσα τη Γενική Συνομοσπονδία, που καταγγέλλει τους αντεργατικούς νόμους, και παρόντες μόνο τους εκπροσώπους των εργοδοτών αρχίζει η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού  Η υπουργός Εφη...
Η ΓΣΕΕ αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε το παρατηρητήριο κατά της ανεργίας
Μάλλον προβληματική είναι για την ελληνική αγορά εργασίας η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το νέο Παρατηρητήριο Απασχόλησης, έναν μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας ο οποίος θα χαρτογραφεί συνολικά την...
Ξεκίνησε το παρατηρητήριο κατά της ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
632,5 εκατ. ευρώ σε προγράμματα απασχόλησης
Περισσότερα από 630 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στην αγορά μέσω των διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης που θα τρέξουν από τώρα και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για συνολικά 11...
632,5 εκατ. ευρώ σε προγράμματα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω από το 20% η ανεργία τον Μάιο
Φουσκώνουν από αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την πορεία της αγοράς εργασίας αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 20%. Πρόκειται για την επίδοση του περασμένου...
Κάτω από το 20% η ανεργία τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον της εργασίας
Σε δραματικές προβλέψεις για το μέλλον της εργασίας προχώρησε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Παρουσία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι «πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις...
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον της εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας