• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ρυθμίσεις για τα δάνεια του ΤΠΔ

 • A-
 • A+

Παράδειγμα: Δανειολήπτης με δάνειο 100.000€ υπολειπόμενης διάρκειας 20 έτη με ισχύον επιτόκιο εκτοκισμού 4,8%, σήμερα πληρώνει δόση 649 ευρώ/μήνα. Με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να πληρώνει 390 ευρώ/μήνα (μέσω επιμήκυνσης κατά 10 έτη και μείωσης επιτοκίου σε 2,4%) => Μείωση μηνιαίας δόσης κατά 259€ και συνολικό ετήσιο όφελος 3.108 ευρώ. Εάν ο ίδιος δανειολήπτης λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ενταχθεί στη λύση που θα προβλέπει και πάγωμα του 30% του κεφαλαίου, τότε η μηνιαία δόση του μπορεί να φτάσει σε 273 ευρώ τον μήνα, δηλαδή έχει μηνιαίο όφελος από διαφορά δόσεων 376 ευρώ και ετήσιο όφελος 4.512 ευρώ.

Σε επιμήκυνση του δανείου, αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου με χαμηλότερο επιτόκιο και πάγωμα του υπόλοιπου κεφαλαίου για διάστημα δέκα ετών εξειδικεύεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ του περασμένου Ιουλίου για ρύθμιση στεγαστικών δανείων που έλαβαν δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την προ καιρού προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση (9.00 π.μ.) από την ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου, έξω από το Ταμείο, για μια υπόθεση η οποία έχει πάρει ασφυκτικές διαστάσεις για πλήθος δανειοληπτών-δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 40% τα μνημονιακά χρόνια.

Οι εκπρόσωποί τους βλέπουν να επιλέγεται «συνταγή» παρόμοια με αυτήν που επελέγη στο παρελθόν επί θητείας Ευάγγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και τους οδήγησε σε αδιέξοδο.

Το Ταμείο ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι με τη νέα πολιτική ρυθμίσεων, που θα εγκριθεί από το διοικητικό του συμβούλιο μέχρι την 24η Νοεμβρίου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου 2016 (για όλες τις αιτήσεις που έχουν ή θα έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2016), εκτιμάται ότι στο 48% των δανείων (65.000 από τα περίπου 135.000 δάνεια) θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου κατά 2,3% και στο 1/3 αυτών θα υπάρξει επιπλέον πάγωμα μέρους του κεφαλαίου (βλ. παράδειγμα).

Για το 52% των δανείων, που δεν θα εφαρμοστούν λύσεις οι οποίες οδηγούν άμεσα σε μείωση της δόσης, υπάρχει η ήσσονος σημασίας πρόβλεψη επιβράβευσης απόλυτα συνεπών δανειοληπτών με μεσοσταθμική μείωση επιτοκίου 1%, κάτι που φαίνεται να αφορά λίγους δανειολήπτες που δεν εργάζονται πλέον στο Δημόσιο· οι δόσεις αποπληρώνονται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό του υπαλλήλου, ο οποίος, εκχωρώντας αυτό το δικαίωμα, δεν μπορεί ούτε να... σκεφτεί να μην είναι συνεπής.

Καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο και τον στόχο της ανακοίνωσης», ο Δ. Μέρκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, σχολιάζει:

«Είναι παράλογο ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις κινούνται στη λογική της χρησιμοποίησης των ίδιων εργαλείων τα οποία αποδεδειγμένα πλέον, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα, αλλά οδήγησαν τους δανειολήπτες σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.

»Αλλωστε οι όποιες ρυθμίσεις προωθήσει η κυβέρνηση θα γίνουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τόκων που προκαλείται από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

»Οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που είχαν ρυθμίσει μερικά χρόνια πριν, παρά το γεγονός ότι κατέβαλλαν τη δόση τους τα προηγούμενα χρόνια.

»Η ουσιαστική λύση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να υπάρξει μέσα από τον προσδιορισμό του δανείου, με βάση το ύψος της νέας μισθοδοσίας, τον μηδενισμό των τοκογλυφικών επιτοκίων και φυσικά τον υπολογισμό των χρημάτων που έχουν δώσει τα προηγούμενα χρόνια οι δανειολήπτες».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Μηδενικό...
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ληξιπρόθεσμα: ξεπέρασαν το μισό ΑΕΠ
Ξεπέρασαν τα 95 δισ. ευρώ (!) ή το μισό ΑΕΠ της χώρας στο τέλος Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων...
Ληξιπρόθεσμα: ξεπέρασαν το μισό ΑΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
​Κανένα αντίκρισμα δεν είχε για τις κυβερνήσεις, πρώην και νυν, η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ως μέτρο πίεσης για να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την Εφορία, αφού μέσα...
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο
​Τον δρόμο για διαγραφές χρεών από τόκους και προσαυξήσεις μεγάλων επιχειρήσεων ανοίγει όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του «νόμου Δένδια». Για πρώτη φορά ο Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της...
Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει το ΕΒΕΑ
Ρόλο συμβούλου-διαμεσολαβητή στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μεταξύ τραπεζών και διεθνών funds διεκδικούν τα...
Τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει το ΕΒΕΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
Απόλυτοι ρυθμιστές της επόμενης μέρας για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνονται και στην Ελλάδα τα «distress funds» και οι ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με το πολυνομοσχέδιο που...
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας