• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 9.0°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.7°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 4.8°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.9°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 10.4°C
  0 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.5°C / 7.8°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 8.2°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.3°C / 5.5°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 5.8°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  76%

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, η παραμετροποίηση και μόνον των μέτρων για το χρέος θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δημοσιονομικό χώρο για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη αναζητά η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δύο βασικές παράμετροι προκειμένου το χρέος των 328,3 δισ. ευρώ να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο.

Τις ελληνικές θέσεις πάνω σε αυτό το θέμα ανέπτυξε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για τα σενάρια βιωσιμότητας που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά στη βάση υποθέσεων που έχει κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, η παραμετροποίηση και μόνον των μέτρων για το χρέος θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ όπως είπε η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου είναι συμβατή μόνο με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Είναι πολύ λίγες οι χώρες που μπόρεσαν να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για 3 χρόνια και ελάχιστες εκείνες που μπόρεσαν να το κάνουν για 5 χρόνια», είπε ο υπουργός, κρίνοντας εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όχι όμως και για το 2019 ή το 2020, έτη για τα οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κατεβάσει τον πήχη στο 2,5% και 2%, αντίστοιχα.

Μόνον έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορέσει να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να μπει σε ενάρετο κύκλο η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, ο ορισμός για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσαν οι Βρυξέλλες είναι σύμφωνος με τις ελληνικές θέσεις.

Ενώ πριν από το Eurogroup της 25ης Μαΐου η βιωσιμότητά του κρινόταν με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ύστερα από αυτό η βιωσιμότητα ελέγχεται με βάση τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα από το εάν οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και το 20% του ΑΕΠ μετά τα μέσα του 2030.

Ο υπουργός ανέφερε πως με το βασικό σενάριο του ESM το οποίο προβλέπει μέση ανάπτυξη 3,3% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2028, το κατώφλι του 15% του ΑΕΠ για το ύψος των δαπανών των τοκοχρεολυσίων το ξεπερνούμε το 2030-2032, χωρίς να υπάρξει καμία παρέμβαση στο χρέος.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα μειωθούν στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2019 η βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή το κατώφλι δαπανών 15% του ΑΕΠ για τα τοκοχρεολύσια, χάνεται ήδη από το 2025 και το κατώφλι του 20% ήδη από το 2030.

Εάν, όμως, κατά τον υπουργό:

● «Ενσωματώσουμε ένα σενάριο με χαμηλά σταθερά επιτόκια», τότε το απόθεμα χρέους μειώνεται σε βάθος 40 ετών και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το 15% το 2030.

● «Επεκτείνουμε και τη λήξη των δανείων του EFSF», το απόθεμα του χρέους μειώνεται στο 80% του ΑΕΠ σε βάθος 40 ετών και οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους πέφτουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ το 2030 και μετά.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η απομείωση του χρέους είναι πολύτιμος κρίκος για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια», επισήμανε ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου και προσέθεσε πως η βιωσιμότητα του χρέους κρίνεται από τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, από το ύψος των ονομαστικών επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές, από το ύψος του πληθωρισμού και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο
​Με τις συζητήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέους ελεγκτές, κορυφώνονται σήμερα...
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το ιδιωτικό χρέος
​Kαμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμώντας ότι βρίσκεται μια ανάσα από το δημόσιο (328,3 δισ. ευρώ). Μόνο οι απλήρωτοι φόροι 4.374.475 πολιτών, οι οποίοι τον...
Φουσκώνει το ιδιωτικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες Συμπληγάδες για την κυβέρνηση
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια νέα «αγκάθια», όπως η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης...
Νέες Συμπληγάδες για την κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση-πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας...
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση
Πολυνομοσχέδιο με εκατοντάδες προαπαιτούμενα, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να πάρει μια κι έξω τα 5,7 δις. ευρώ της δεύτερης δόσης. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, προϋποθέσεις πώλησης δανείων σε...
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας