Kαμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμώντας ότι βρίσκεται μια ανάσα από το δημόσιο (328,3 δισ. ευρώ).
Μόνο οι απλήρωτοι φόροι 4.374.475 πολιτών, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 93 δισ. ευρώ (!), αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα ποσό που υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ.
Εάν στο προηγούμενο ποσό προστεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ (3 δισ. ευρώ σε ΔΕΗ, 130 εκατ. ευρώ σε ΕΥΔΑΠ), ασφαλιστικά ταμεία (300.000 πολίτες χρωστούν 25 δισ. ευρώ) και τράπεζες (110 δισ. ευρώ από τρία εκατ. «κόκκινα» δάνεια), τότε το «φέσι» των ιδιωτών ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ.
Εκτός από το «φέσι», εξίσου ανησυχητική είναι και η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται αυτές οι οφειλές.
Οπως έχει παρατηρηθεί, 1 δισ. ευρώ από φόρους, που μένουν απλήρωτοι, μπαίνει σταθερά κάθε μήνα σε αυτόν «κουβά», χώρια από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που μένουν ακάλυπτες και τα «κόκκινα» στεγαστικά-καταναλωτικά χρέη.
Εύλογος ο προβληματισμός των οικονομολόγων της Βουλής, οι οποίοι στη νέα τριμηνιαία τους έκθεση υποστηρίζουν ότι «οι διαστάσεις του ιδιωτικού χρέους είναι τέτοιες που σύντομα πλησιάζουν το μέγεθος του δημόσιου χρέους».
Η γιγάντωση του ιδιωτικού χρέους συμβαίνει σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο «κλειστή», κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.
Φόροι και ανεργία συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση και κατά συνέπεια το λιανεμπόριο που εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Εξοικονόμηση δαπανών
Κατόπιν τούτων τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία για αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7%, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, προτείνοντας αναδιάρθρωση του μείγματος οικονομικής πολιτικής υπέρ της εξοικονόμησης των δαπανών και μείωσης των φόρων, στους οποίους αποδίδει υφεσιακή επίπτωση.
Επίσης προτείνει εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων με όρους που θα αποτρέπουν τη μετατροπή κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά.
Το Γραφείο δεν ανησυχεί για το πλεόνασμα του 2016, εκτιμώντας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%) και 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 (έναντι μνημονιακού στόχου 1,75% ΑΕΠ).
«Με βάση τις προβλέψεις αυτές είναι συνεπώς εφικτό να αποφύγουμε την εφαρμογή του λεγόμενου ‘‘κόφτη’’ το 2017, παρά τις προφανείς δυσκολίες» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση τονίζει ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε σύντομη ολοκλήρωσή της, καθώς «στόχος δεν είναι μόνο οι έγκαιρες εκταμιεύσεις των δόσεων, αλλά και η εφαρμογή της απόφασης του Μαΐου 2016 του Eurogroup για μερικά πρώτα βήματα ελάφρυνσης των δαπανών για εξυπηρέτηση του χρέους».
Αναδιάρθρωση χρέους
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, γνώμη των οικονομολόγων είναι ότι μια σοβαρή αναδιάρθρωσή του είναι απαραίτητη για να ξεφύγει η χώρα από την «παγίδα χρέους» στην οποία βρίσκεται.
«Το γεγονός ότι 80% του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια επισήμων δανειστών (διακρατικών θεσμών) δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει δραστική ελάφρυνσή του» επισημαίνεται στην έκθεση. Απλά το κύριο εμπόδιο στην ελληνική περίπτωση είναι ότι η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας