• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.3°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  53%

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους

(AP Photo/Phil Nijhuis)

Τα μέτρα για το χρέος διά χειρός Ντάισελμπλουμ

 • A-
 • A+

Ο πρόεδρος του Eurogroup προετοιμάζοντας το έδαφος για το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου φέρεται να ασχολήθηκε επιμελώς με το θέμα του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους, επικαλούμενος τη συμφωνίας του Μαΐου του 2015 και πως το πρώτο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο που μίλησε στην ΕΡΤ: «Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει...». Ο υπουργός, σχολιάζοντας το έγγραφο του Γερούν Ντέισελμπλουμ, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται τώρα, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». 

Ο Ολλανδός αξιωματούχος στο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου από την πλευρά του ESM.

Σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει πως έχει προγραμματιστεί για τις 14 - 21 Νοεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει στον Real Fm πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

«Γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης»

Το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε δημοσιεύματα για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Το υπουργείο κάνει λόγο για παρερμηνεία και γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης σημειώνοντας ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης».

«Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά  και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων» αναφέρει το υπουργείο.

Για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης μιλούσε ο Ντάισελμπλουμ

Αντίδραση και από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επισημαίνει ότι:

 • Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως  και ο αρμόδιος υπουργός,  έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.
 • Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. 
 • Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα»

Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία. Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο... μακράς πνοής από τον Ντάισελμπλουμ
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά σε βάθος... 15ετίας, όπως και να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος άφησε χθες ανοιχτό ο...
Σχέδιο... μακράς πνοής από τον Ντάισελμπλουμ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σολτς όπως Μέρκελ
Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, συντάχθηκε πλήρως με τις δηλώσεις της...
Σολτς όπως Μέρκελ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βloomberg: Tο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης
Λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Σόφιας, στο φως της δημοσιότητας ήρθε μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μεταμνημονιακή εποχή. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Έλληνα...
Βloomberg: Tο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγουν όλα τα μέτωπα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος
Εκτενής συζήτηση για τα ελληνικά θέματα αναμένεται στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στη Σόφια με το θέμα της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να απασχολούν τους...
Ανοίγουν όλα τα μέτωπα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του ελληνικού χρέους;
Σειρά αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει το πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χρέους. Εκτιμήσεις και αναλύσεις για τα σενάρια μετάβασης στη...
Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του ελληνικού χρέους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελάφρυνση του χρέους δείχνει η αναβάθμιση από τον Fitch
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «Β-» σε «Β» με θετική προοπτική, εκτιμώντας ότι το Eurogroup θα χορηγήσει στην Ελλάδα...
Ελάφρυνση του χρέους δείχνει η αναβάθμιση από τον Fitch

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας