• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.9°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 11.2°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.5°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.8°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.3°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 11.2°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI

Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο

 • A-
 • A+

Οπως αναμενόταν, η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές δεν έβγαλε λευκό καπνό καθότι εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις που έγιναν μέσω των δύο πρώτων μνημονίων.

Συνεπώς η χθεσινή συζήτηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας κατέληξε στο να παραπέμψει για τις 14 Νοεμβρίου, όταν και θα επισκεφθούν εκ νέου της ελληνική πρωτεύουσα οι θεσμοί, για τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και βέβαια του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις αλλά και ένα κείμενο αρχών επί των εργασιακών.

Με βάση τη στόχευση της ελληνικής πλευράς που ήταν να συζητηθούν μόνο θέματα όπου οι δύο πλευρές ήταν κοντά, η χθεσινή διαπραγμάτευση, τουλάχιστον σύμφωνα με την πλευρά της κυβέρνησης, πήγε καλά.

Σε σχέση με τα όσα αναμένουμε από την πλευρά της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης (ομαδικές απολύσεις) και των διεθνών οργανισμών (για τις παρεμβάσεις των πρώτων μνημονίων με βάση την προσφυγή της ΓΣΕΕ στην οικεία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που συζητήθηκε στις 20 Οκτωβρίου) οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν να αναμείνουν αυτές τις αποφάσεις και κατόπιν να τοποθετηθούν επί τη βάσει των εισηγήσεων των νομικών τους επιτελείων.

Οι κλαδικές συμβάσεις

Εκεί πάντως που επικέντρωσε τις συζητήσεις για τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος ήταν στο να θεσμοθετηθεί, στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων, ένα κοινωνικό πλάνο (όπως ονομάστηκε) όπου η εταιρεία που απολύει θα πρέπει με δαπάνες της να καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο ανακούφισης των απολυομένων και επανένταξής τους στην αγορά.

Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν επιτακτικά το θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών, κάτι για το οποίο είναι ευθέως αντίθετη η ελληνική πλευρά.

Κατά τη συζήτηση του θέματος και εδώ έγκειται το πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση δεν το θεωρεί casus belli και γι’ αυτό το συζητάει, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε το ότι το 97% του ελληνικών επιχειρήσεων αφορά εργοδοσίες κάτω των 20 εργαζομένων.

Αυτό σημαίνει ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να τύχουν συνδικαλιστικής εκπροσώπησης μέσω σωματείου (στην Ελλάδα χρειάζεται η σύμπραξη πάνω από 20 ανθρώπων για να δημιουργηθεί σωματείο).

Επιπρόσθετα κοινολογήθηκε η καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης από ενώσεις προσώπων (οι περισσότερες συμφώνησαν να μειωθεί ο μισθός στα όρια του κατώτατου).

Προσωπικό στοίχημα

Σε όλα αυτά οι δανειστές επέμειναν στο ότι πρέπει να υπερισχύσει η επιχειρησιακή σύμβαση και η συζήτηση αναλώθηκε στο να δοθεί δυνατότητα ίδρυσης σωματείου εργαζομένων και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εργασίας είναι κάθετα αντίθετο με την υπογραφή συμφωνιών μέσω ένωσης προσώπων - η ένωση προσώπων αναγνωρίστηκε το 2011 με το άρθρο 37 του νόμου 4024 που ορίζει ότι η ένωση προσώπων συστήνεται τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.

Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης μπήκε και το ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα λειτουργήσει την 1η.1.2017 ένα Ταμείο για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης, με τον Ελληνα υπουργό να αναφέρει ότι το θεωρεί προσωπικό του στοίχημα να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τον Ιανουάριο 2017, όπως ο νόμος ορίζει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
Χαρμολύπη φέρνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού σε επίπεδο εργασιακών και ασφαλιστικού δώσαμε πολλά για να πάρουμε καθρεφτάκια! Ετσι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συνταξιούχοι είναι...
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
Ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ η ετήσια απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων από τις κάθε λογής και μορφής εργοδοτικές προσπάθειες να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές… Πρόκειται για χρήματα που αν εισέρρεαν στο...
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
Με την κατάργηση του ευεργετήματος όσων ανέλαβαν πρώτη φορά εργασία μετά την 1.1.1993, να μπορούν να επιλέγουν ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα, οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη απασχόληση...
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας