• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

«Ψυχρός Πόλεμος» για τη «Σουρωτή»

 • A-
 • A+

Μαίνεται ο πόλεμος της πολυεθνικής Coca-Cola με την εταιρεία Dimera του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για τα... μάτια της «Σουρωτής».

Κι ενώ ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ φαίνεται ότι παίζει στο γήπεδό του, τη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τον έλεγχο της εταιρείας εμπορίας και εμφιάλωσης του δημοφιλούς μεταλλικού νερού, ο όμιλος Coca-Cola HBC, μετά την επιθετική εξαγορά του 15% σε πλειστηριασμό, ανακοίνωσε χθες επίσημα την πρόθεσή του να αυξήσει τη συμμετοχή του στη λαϊκής βάσης κερδοφόρα εταιρεία.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία των 120 εργαζομένων για τις δουλειές τους, αναφέρει ότι «αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας στη μέχρι τώρα πορεία της “Σουρωτή Α.Ε.” και θα στηριχθεί πάνω τους για τη μελλοντική της ανάπτυξη».

Οπως τονίζει, «ο όμιλος από τη μεριά του θα προσφέρει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και την οργάνωση που μόνο ένας μεγάλος όμιλος, παγκόσμιας εμβέλειας σαν την Coca-Cola HBC μπορεί να προσφέρει»...

Για την εξαγορά του 15% εξηγεί:

«Η Coca-Cola HBC Holdings B.V., ο επενδυτικός φορέας του Ομίλου Coca-Cola HBC, πρόσφατα απέκτησε το 15% των μετοχών της “Σουρωτή Α.Ε.” από την Τράπεζα Πειραιώς προσφέροντας τίμημα κατά 65% υψηλότερο από την τιμή εκκίνησης που όρισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Coca-Cola HBC Holdings B.V. προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους μετόχους της “Σουρωτή Α.Ε.” 1 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της στην εταιρεία.

Η προσφορά αποτιμά τη “Σουρωτή Α.Ε.” σε ευρώ 15,6 εκατομμύρια». Προσθέτει μάλιστα ότι το ενδιαφέρον των μετόχων της «Σουρωτή Α.Ε.» είναι έντονο, και σημαντική μερίδα έχει ήδη ανταποκριθεί στην προσφορά.

Οσοι πιστοί...

Οπως έκανε προχθές και η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη καλώντας τους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους προσερχόμενοι στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», που αποτελεί μία από τις επενδύσεις του στη βόρεια Ελλάδα, έτσι και η Coca-Cola ανακοίνωσε χθες πως «οι μέτοχοι της “Σουρωτής” μπορούν να προσέλθουν στο ξενοδοχείο “Νικόπολις” της Θεσσαλονίκης στις 27 και 31 Οκτωβρίου καθώς και στις 2 και 4 Νοεμβρίου (ώρες 11 π.μ. - 7 μ.μ.) όπου θα βρίσκονται εκπρόσωποι του Ομίλου Coca-Cola HBC προκειμένου να πωλήσουν τις μετοχές τους».

Οι μικρομέτοχοι

Ας σημειωθεί ότι τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων της «Σουρωτή Α.Ε.» ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30% και οι μικρομέτοχοι συνολικά 56% (1.200 άτομα), ενώ μερίδιο 16% έχει ο Δήμος Θέρμης και 4,5% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο εργοστάσιο της «Σουρωτής» εμφιαλώνονται σήμερα το ομώνυμο φυσικό ανθρακούχο, το επιτραπέζιο νερό «Υδωρ Σουρωτής» και το κρύο τσάι «SOUROTEA».

Περίπου το 80% του τζίρου (11,7 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου το ίδιο το 2016) προέρχεται από το ανθρακούχο νερό, ενώ η εταιρεία κατέχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ το 80% της εγχώριας αγοράς.

Το 10% του τζίρου της προέρχεται από το εξωτερικό (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αραβικές χώρες, Ευρώπη), ποσοστό μάλιστα που έχει διπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν οι μικρομέτοχοι στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του συλλόγου τους, Στέφανος Στεφανίδης, τόνισε ότι εάν δεν βιαστούν να πουλήσουν, μπορεί να ανέβει η τιμή που προσφέρεται.

Ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε πως τα 0,71 ευρώ που πρόσφερε στον πλειστηριασμό η Coca-Cola ήταν χαμηλή τιμή, παρά το γεγονός ότι η λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 0,62 ευρώ, ενώ η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Κοσματοπούλου, ζήτησε να ληφθεί υπόψη ο κοινωνικός χαρακτήρας της εταιρείας, στα κριτήρια που θα εξετάσουν για το εάν τελικά θα πουλήσουν τις μετοχές τους και σε ποιον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοπρασία για το 4,5% των μετοχών της Σουρωτής
Ολα στα πόδια του Ιβάν... Την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής, στην ομώνυμη βιομηχανία ανθρακούχου νερού, αποφάσισε η διοίκησή του σε έκτακτη γενική συνέλευση την...
Δημοπρασία για το 4,5% των μετοχών της Σουρωτής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο Δ.Σ. στη «Σουρωτή» ζητά ο Σαββίδης
Σε ρυθμούς Σαββίδη πλέον η «Σουρωτή». Κατέχοντας το 42% της επιχείρησης ο ομογενής επιχειρηματίας από την πρώην ΕΣΣΔ ζητάει νέο διοικητικό συμβούλιο και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην άλλοτε συνεταιριστική...
Νέο Δ.Σ. στη «Σουρωτή» ζητά ο Σαββίδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά στο «τρόπαιο» ο Ιβάν Σαββίδης
Ο Ιβάν Σαββίδης με τη «Σουρωτή» φαίνεται να επικρατεί κατά κράτος έναντι της πολυεθνικής Coca-Cola. Ο όμιλος επιχειρήσεων Dimera ανακοίνωσε επισήμως ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών...
Κοντά στο «τρόπαιο» ο Ιβάν Σαββίδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σουρωτή αγάπη μου!»
Αγάπη, μπίζνες και μεταλλικό νερό χθες βράδυ, στην παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου του Ιβάν Σαββίδη, στο Κέντρο Πολιτισμού Θέρμης Θεσσαλονίκης, για τη «Σουρωτή», της οποίας ήδη ελέγχει το 28% όπως...
«Σουρωτή αγάπη μου!»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μάχη της «Σουρωτής»
Πληροφορίες από το περιβάλλον του ομογενή επιχειρηματία Ιβαν Σαββίδη θέλουν το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει η συμφερόντων του εταιρία Dimeraνα ανέρχεται περίπου στο 17%. Αξιοσημείωτη η ανακοίνωση του...
Η μάχη της «Σουρωτής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπίζνες με... εθνικό πρόσημο
​«Η διατήρηση της ελληνικότητας και του χαρακτήρα της "ΣΟΥΡΩΤΗ", ο κύριος στόχος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία «Dimera» του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που «χτυπάει» την κερδοφόρα λαϊκής βάσης...
Μπίζνες με... εθνικό πρόσημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας