• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Με την επικύρωση από τους κοινωνικούς εταίρους του Οδικού Χάρτη Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας στον χαρτοφύλακά του, ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους της σημερινής διαπραγμάτευσης

ICONPRESS/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Με επιχειρήματα στη μάχη των εργασιακών σχέσεων

 • A-
 • A+

Ενα πρόσθετο επιχείρημα εν όψει της σημερινής διαπραγμάτευσης για τις εργασιακές σχέσεις δίνει στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η επικύρωση του Οδικού Χάρτη Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας, που συντάχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Κατά τη ρητή διατύπωση στο κείμενο του χάρτη επισημαίνεται ότι ένα σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Εδώ βέβαια έχουν βάλει φραγή οι μνημονιακοί νόμοι, ενώ η «ακραία», όπως χαρακτηρίζεται, πλευρά των δανειστών μας (βλ. ΔΝΤ) ζητάει να δεσμεύει μια συλλογική κλαδική ή ομοιεπαγγελματική σύμβαση μόνον όσους υπογράφουν και όχι το σύνολο ενός κλάδου ή όμοιων επαγγελμάτων.

Στο κείμενο δε του Οδικού Χάρτη Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας που υπογράφεται από εργοδότες, εργαζομένους αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εργασίας, επισημαίνεται ότι «αποτελεί αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός ευρύτατου ρυθμιστικού πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα διασφαλίζεται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας».

Αυτή ακριβώς η διατύπωση δίνει ένα πρόσθετο επιχείρημα στην ελληνική πλευρά ώστε να αντικρούσει την εκπεφρασμένη βούληση των εκπροσώπων του ΔΝΤ που ζητούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι «παίκτες» στην ελληνική αγορά εργασίας προκρίνουν το μοντέλο των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφονται κατόπιν συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το εργαλείο που θα δώσει την απαραίτητη σταθερότητα και ασφάλεια στην αγορά εργασίας.

Πάντως ο οδικός χάρτης έχει τριετή διάρκεια και η λογική που διέπει το σύνολό του είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ολιστική και ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Μάλιστα συνδέεται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την αντιμετώπιση της γενικότερης παραβατικότητας στην αγορά εργασίας καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών πτυχών που αλληλεπιδρούν και εντείνουν την εμφάνισή της.

Θέση του ελληνικού υπουργείου Εργασίας είναι ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνδέεται στενά με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων έξι ετών και, ιδίως, η επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου για την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της επακόλουθης δυνατότητας επέκτασής τους θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και σε ζητήματα παραβατικότητας, σχετικά με τα κατώτατα δηλωμένα εισοδήματα και σε προσπάθειες κοινωνικού/μισθολογικού dumping (πολιτικές χωρών που κρατούν χαμηλά τους μισθούς ώστε να προσελκύσουν αλλοδαπές εταιρείες να δηλώσουν έδρα στη δική τους επικράτεια), και θα περιορίσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Βασικά σημεία

Στην όλη διαδικασία η ΓΣΕΕ κατέστησε σαφές ότι η επικύρωση του οδικού χάρτη από αυτή γίνεται ως προς τα δύο βασικά του σημεία:

● Την άμεση συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου για την αδήλωτη εργασία με ισότιμη συμμετοχή των τριών μερών (κράτους, εργαζομένων, εργοδοτών) και τη διασφάλιση της λειτουργίας του με συνέχεια και συνέπεια.

Το όργανο αυτό θα έχει την ευθύνη, ύστερα από αξιολόγηση στοιχείων, για τη χάραξη και την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

● Την ανάγκη διαλειτουργικότητας των δημόσιων βάσεων δεδομένων όλων των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία περιέχουν στοιχεία έγκαιρης διάγνωσης της έκτασης του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική της καταπολέμηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πόρισμα απαντά ομόφωνα «όχι» στο ερώτημα αν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο θέμα των...
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
Χωρίς την απαραίτητη γνωμοδότηση της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων πηγαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί ακόμη (έχουν υποσχεθεί ότι...
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
Iσχυρό όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κοινή δήλωση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ,...
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
​Ενα ζοφερό περιβάλλον για την αγορά εργασίας με τους μισθωτούς να είναι απαισιόδοξοι ακόμη και για την αύξηση των αποδοχών τους είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της Ερευνας Κοινής Γνώμης «Δείκτες Κλίματος...
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα
Χαρμολύπη φέρνει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού σε επίπεδο εργασιακών και ασφαλιστικού δώσαμε πολλά για να πάρουμε καθρεφτάκια! Ετσι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι συνταξιούχοι είναι...
Τι κερδίζουμε, τι χάνουμε σε συντάξεις, εργασιακά και αντίμετρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας