• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  2°C 1.9°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.7°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  85%

Στη συνάντηση με τους δανειστές χθες το μεσημέρι εξετάστηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πλαγιοκοπήματα στο σχέδιο προϋπολογισμού

 • A-
 • A+

Λίγα βρίσκουν οι δανειστές τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ που επιστρατεύονται για το πλεόνασμα του 2017, ο «πήχης» για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση αυτού του «λογαριασμού».

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται το αφορολόγητο ποσό με τους επικεφαλής να «ανοίγουν» θέμα περαιτέρω μείωσης στα 5.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα προβλέπει, άλλωστε, και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η ελληνική Βουλή. Η ακριβής διατύπωση στο τρίτο Μνημόνιο έχει ως εξής:

«Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».

Με την υπογραφή της κυβέρνησης στην… τσέπη τους, οι δανειστές δεν ζήτησαν τίποτα περισσότερο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτο, από το να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Μόνο έτσι θα προχωρήσει η αξιολόγηση και ενδεχομένως οι αποφάσεις για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους που για την ώρα η Αθήνα αδυνατεί να τις δει ακόμη και με κιάλια…

Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά, στην οποία παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πήρε άσχημη τροπή για την ελληνική πλευρά.

Ολα ξεκίνησαν μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015, το οποίο από 0,7% του ΑΕΠ (εκτίμηση Απριλίου 2016) προσγειώθηκε στο 0,2% του ΑΕΠ, βάζοντας έτσι σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση. Και οι οποίες δεν άργησαν να φανούν.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, το κουαρτέτο υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα. Τούτο θα μεταβάλει και τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, που χθες ακυρώθηκε από την Ντέλια Βελκουλέσκου και τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τρόικας.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση (1,48 δισ. ευρώ η υπέρβαση στα καθαρά έσοδα του τακτικού) διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαίωνε χθες ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 και του 2017.

Οπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο, γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μπορεί να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μπορεί, επίσης, σύμφωνα με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) και την Παγκόσμια Τράπεζα που λειτούργησε σαν λαγός να γίνει και το άλλο: να «ψαλιδιστεί» στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο ποσό (από 8.636 ευρώ έως 9.545 ευρώ που φτάνει σήμερα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου) και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση (760 εκατ. ευρώ) για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πρόταση.

Απόφαση για τη δόση

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, υπό την προεδρία του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Χθες, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ έδωσε το «πράσινο φως» στον ESM κλείνοντας έτσι και τυπικά την πρώτη αξιολόγηση.

Στις 10 Οκτωβρίου, οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν δώσει το «πράσινο φως» για ένα μέρος των 2,8 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ) με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Το ποσό, λοιπόν, του 1,7 δισ. παρέμενε υπό έγκριση και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Mετά την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις, αρχίζει και επίσημα η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να περατωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα
Την ανιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παρά τις...
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα
Το πλεόνασμα του 2017, ύψους 1,75% του ΑΕΠ μάλλον θα «χτιστεί» μέσα από τις κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις (εφόσον δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός), ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα, και οι οποίες...
Ρεκόρ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ληξιπρόθεσμα: ξεπέρασαν το μισό ΑΕΠ
Ξεπέρασαν τα 95 δισ. ευρώ (!) ή το μισό ΑΕΠ της χώρας στο τέλος Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων...
Ληξιπρόθεσμα: ξεπέρασαν το μισό ΑΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
Οι φόροι του τρίτου μνημονίου έχουν ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία, αφού το χρήμα που αντλήθηκε από τους φορολογούμενους αλλά και από την αγορά ήταν αυξημένο κατά 2,32 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου –...
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας